Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε «ένα βήμα πίσω» επειδή στοχοποιήθηκε και από την αντιπολίτευση

Λείπει η φωνή του από την ενημέρωση, αλλά δέχτηκε μπαράζ χυδαίων επιθέσεων, είπε για τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας ο Πρωθυπουργός, ενώ για τα περί συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Μην κοροϊδευόμαστε. Η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε το αντίθετο σε ό,τι έκανε η κυβέρνηση. Συστηματικά. Επέλεξε να σπεκουλάρει πολιτικά πάνω στην πανδημία»
Protagon Team

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος Ενωπίω» στον ΑΝΤ1 προβλήθηκε (μαγνητοσκοπημένη προφανώς) αργά τη νύχτα της Πέμπτης –επομένως αυτό που θεωρήθηκε ως πλέον ουσιώδες, η προαναγγελία δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 και μάλιστα την Πρωτομαγιά και όχι στο β’ εξάμηνο, διέρρευσε νωρίτερα για να «παίξει» στα κανάλια και στα sites. Ωστόσο, για όσους κάθισαν μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα να την παρακολουθήσουν, είχε και άλλα, πολύ ενδιαφέροντα σημεία.

Μερικά από αυτά ήταν εκείνα που ακουμπούσαν πανδημία και πολιτική. Πέραν, δηλαδή, των αμιγώς οικονομικών θεμάτων ή και των αμιγώς πανδημικών, που και αυτά είχαν «ζουμί» –«μου φαίνεται αδιανόητο ότι κάποιος θα ξαναπάει σε νοσοκομείο χωρίς να φοράει μάσκα», «και τον επόμενο χειμώνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς πολλοί συμπολίτες μας θα επιλέξουν να φοράνε μάσκα», «είναι πολύ πιθανό να πρέπει να εμβολιαζόμαστε όπως εμβολιαζόμαστε για τη γρίπη… ετήσια», «τα σχολεία είναι τα τελευταία τα οποία πρέπει να κλείνουν. Αυτό το έχουμε μάθει πια»–, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε κάποιες σαφείς θέσεις αλλά και παραδοχές, καθώς βαδίζουμε προς μια προεκλογική χρονιά.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον Σωτήρη Τσιόδρα και γιατί αυτός έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η σχέση του με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας «είναι εξαιρετική», ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για την απουσία του από την ενημέρωση.

«Δέχτηκε ένα μπαράζ χυδαίων επιθέσεων. Στοχοποιήθηκε και πολιτικά. Στοχοποιήθηκε και από την αντιπολίτευση. Και ο ίδιος έκρινε ότι για να προστατεύσει και την επιστημονική του ακεραιότητα αλλά πιστεύω και την ψυχική του ηρεμία –διότι δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι, πόσω μάλλον όταν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, να υποστούν τη βάσανο της δολοφονίας χαρακτήρων, διότι αυτό έγινε και με τον κ. Τσιόδρα– να κάνει ένα βήμα πίσω. Και σίγουρα έλειπε η φωνή του από την ενημέρωση», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Χτίστηκαν τηλεοπτικές καριέρες»

Σε εκείνο το σημείο, ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές και για τη λεγόμενη πολυφωνία των ειδικών, κάνοντας λόγο για «τηλεοπτικές καριέρες»:

«Δεν μπορούμε προφανώς ως κυβέρνηση να ελέγχουμε ποιους ειδικούς καλούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και πράγματι, νομίζω ότι χτίστηκαν τηλεοπτικές καριέρες πάνω στην πανδημία από σοβαρούς ανθρώπους, δεν θέλω να αμφισβητήσω την επιστημονική εγκυρότητα. Πλην όμως οι οποίοι δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους. Γιατί αυτή, δυστυχώς, είναι η φύση της επιστήμης, πόσω μάλλον όταν αντιμετωπίζουμε έναν άγνωστο εχθρό, ο οποίος μεταλλάσσεται συνέχεια», είπε.

Οσον αφορά την περιβόητη έκθεση Λύτρα – Τσιόδρα για τη θνησιμότητα εντός και εκτός ΜΕΘ και τη δήλωσή του στη Βουλή («δεν έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς; Δεν έχω… Αν έχετε, να τη φέρετε»), ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε: «Η δήλωση, έτσι όπως ερμηνεύτηκε, θα έπρεπε να ήταν καλύτερα διατυπωμένη. Το αναγνώρισα εξάλλου και στη Βουλή. Ξέρετε, δεν έχω καμία δυσκολία όταν διαπράττω κάποιο φραστικό λάθος να το αναγνωρίζω».

Για τα περί συναίνεσης και συνεννόησης με την αντιπολίτευση, με παράδειγμα την περίφημη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Μην μπλέκουμε τη συνεννόηση με τη συγκυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και η κυβέρνηση επεδίωξε πάντα τη συνεννόηση. Θέλω να θυμίσω ότι και σε επίπεδο Βουλής υπήρχαν και υπάρχουν τακτικότατες ενημερώσεις. Και για δείτε λίγο τις συζητήσεις στη Βουλή, θα διαπιστώσετε πολύ μεγαλύτερη συναίνεση από αυτήν η οποία προβάλλεται από την επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τώρα μην κοροϊδευόμαστε. Η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε το αντίθετο σε ό,τι έκανε η κυβέρνηση. Συστηματικά. Επέλεξε να σπεκουλάρει πολιτικά πάνω στην πανδημία. Το θεωρώ μεγάλο λάθος. Δεν φαίνεται εξάλλου να αποδίδει και πολιτικά. Αλλά και να απέδιδε, πάλι λάθος θα ήταν. Ήταν ανήθικο αυτό το οποίο έγινε από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αυτή είναι η τακτική την οποία έχει επιλέξει ο αρχηγός της. Θα κριθεί και αυτή, φαντάζομαι, τελικά στις επερχόμενες εκλογές».

Αναφέρθηκε, δε, και στις επιθέσεις που δέχτηκε από το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ για τη νόσηση του γιου του, Κωνσταντίνου, από Covid-19.

«Aυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Και πέραν τού πόσο προσβλητικό αυτό μπορεί να είναι, όχι για εμένα, αλλά για ένα παιδί 23 χρόνων, νομίζω ότι όταν χάνεται το όριο και χάνεται το μέτρο στην πολιτική αντιπαράθεση, αυτό δεν μπορεί τελικά να κάνει καλό στην ποιότητα της δημοκρατίας μας. Αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος το τελευταίο το οποίο θέλει, κύριε Χατζηνικολάου, σήμερα είναι η τοξικότητα. Δεν θέλει πόλωση, δεν θέλει ακραίες φωνές.

»Εγώ προσπαθώ πάντα να εκπέμπω έναν λόγο μετριοπαθή και συναινετικό. Ποτέ δεν είπα στην αντιπολίτευση “μη μου κάνετε προτάσεις”, αλλά δεν ακούσαμε ουσιαστικές προτάσεις από την αντιπολίτευση. Τις ελάχιστες φορές που άκουσα κάποια πράγματα τα οποία θεώρησα ότι ήταν ουσιαστικά, είχαν νόημα, ο ίδιος στη Βουλή έσπευσα να πω ότι αυτό είναι μία καλή ιδέα. Θέλω να θυμίσω ότι ο κ. Φίλης είχε μιλήσει πρώτος για τη σύνδεση του πιστοποιητικού εμβολιασμού με την ανάγκη να γίνει η τρίτη δόση. Και το κάναμε. Οχι μόνο το κάναμε, το κάναμε στους τρεις μήνες. Το κάναμε νωρίτερα από ό,τι το έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες».