Το σχέδιο για την μετεγκατάσταση υπουργείων και κυβερνητικών υπηρεσιών στους χώρους του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό με τη δημιουργία και πάρκου στην έκταση, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για την αξιοποίηση του χώρου.
«Είναι μια σπουδαία ημέρα για τον δήμο Υμηττού-Δάφνης, καθώς ανακοινώνουμε την έναρξη ενός εξαιρετικά φιλόδοξου σχεδίου αστικής ανάπλασης. Ενός σχεδίου τόσο προφανούς που το μόνο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι γιατί δεν το σκέφτηκε κάποιος νωρίτερα» είπε ο Πρωθυπουργός.
«Είναι ένας χώρος 170 στρεμμάτων στο κέντρο του δήμου, περίκλειστος στον οποίο σήμερα απασχολούνται λίγο παραπάνω από 300 άτομα. Μια βιομηχανική παραγωγή η οποία δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκεται εντός αστικού ιστού. Και ταυτόχρονα μια δημόσια διοίκηση η οποία εξακολουθεί να καταλαμβάνει δεκάδες νοικιασμένα κτίρια για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της στο κέντρο της Αθήνας.
» Προσφέρεται λοιπόν στην λογική της δημιουργίας αυτού του νέου κυβερνητικού πάρκου μια μοναδική ευκαιρία, μιας σημαντικής αστικής ανάπλασης η οποία από τη μία θα αλλάξει ουσιαστικά την όψη της πόλης και από την άλλη θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες να λειτουργήσει καλύτερα η δημόσια διοίκηση, σε καινούργια κτήρια φιλικά προς το περιβάλλον και φυσικά πολύ πιο φιλικά στους εργαζόμενους».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία ενός καινούργιου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης.
«Μας δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε 120 στρέμματα, 80 στρέμματα σε πάρκα και 40 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους στους πολίτες της Δάφνης και του Υμηττού», είπε.
«Να ονομαστεί “κυβερνητικό πάρκο Ανδρέας Λεντάκης”»
«Η ονομασία του χώρου αυτού, ως “κυβερνητικό πάρκο”, σκεφτόμουν καθώς άκουγα τις ομιλίες σας, ότι ίσως αδικεί πραγματικά το χαρακτήρα του. Διότι, ναι μεν είναι μια ευκαιρία να συγκεντρώσουμε στο χώρο αυτό μια σειρά από κυβερνητικές υπηρεσίες, πάνω από όλα όμως, θα είναι ένα πάρκο, ένας χώρος αναψυχής για τους δημότες του Δήμου Δάφνης-Υμηττού», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Όπως διευκρίνισε, «αυτή η απόφαση θα είναι μια απόφαση που θα ήθελα να την πάρετε εσείς στο δημοτικό σας συμβούλιο. Σκεφτόμουν ότι η πιο σωστή ονομασία αυτού του χώρου θα ήταν κυβερνητικό πάρκο “Ανδρέας Λεντάκης”. Για να τιμήσουμε τη μνήμη μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας, ο οποίος είχε τις ρίζες του εδώ στον Δήμο, διετέλεσε δήμαρχος Υμηττού και άλλαξε την όψη της πόλης και για να κάνουμε με αυτόν τον τρόπο και τη σύνδεση μεταξύ ενός σχεδίου το οποίο έχει χαρακτηριστικά εθνικά, αλλά ταυτόχρονα και χαρακτηριστικά τοπικά. Η απόφαση, όμως, τελικά, της ονοματοδοσίας θα είναι μια απόφαση την οποία θα πάρετε εσείς, καθώς ο χώρος αυτός είναι ένας χώρος ο οποίος πρωτίστως αφορά εσάς».
Τι περιλαμβάνει το κυβερνητικό πάρκο
Το ελληνικό Δημόσιο στεγάζει τις κεντρικές υπηρεσίες των 18 υπουργείων του συνολικά σε 191 κτίρια στο λεκανοπέδιο, επισημαίνει για το ζήτημα στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος.
Ιδιόκτητα είναι μόλις τα 50. Τα μισθώματα που καταβάλλει ετησίως μαζί με τις λειτουργικές και κοινόχρηστες δαπάνες υπερβαίνουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια είναι παλιά, καθόλου φιλικά στο περιβάλλον, μη λειτουργικά για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, με κακές συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους αλλά και υποδοχής για τους πολίτες.
Κυρίως, είναι διασκορπισμένα σε όλο το Λεκανοπέδιο, δυσκολεύοντας σημαντικά τη διαχείριση του προσωπικού και την αποτελεσματική διοίκηση των δημόσιων υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται διασκορπισμένες σε 37 ακίνητα, και του υπουργείου Οικονομικών που στεγάζονται σε 17 κτίρια.
Το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ ανήκει στα κρατικά Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, δηλαδή στο ελληνικό Δημόσιο (στο υπουργείο Οικονομικών) – και θα παραμείνει 100% σε αυτό, ως έδρα των 9 εκ των 18 Υπουργείων. Στο νέο κυβερνητικό πάρκο θα στεγαστούν τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Εργασίας, Υγείας και Πολιτισμού.
Στην έκταση των 157 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα πρασίνου στη χώρα, 80 στρεμμάτων και ελεύθεροι χώροι (πλατείες, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι) έκτασης 40 στρεμμάτων. Θα αφαιρεθεί το περιμετρικό τείχος και η συνολική τελική δόμηση κτιρίων που θα παραμείνουν, θα είναι περίπου 40% μικρότερη από την επιτρεπόμενη δόμηση στην περιοχή.
Αυτό θα γίνει χωρίς να θιγεί η αρχιτεκτονική ιστορία των κτιρίων στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από το 1874 οταν ιδρύθηκε εκεί το Ελληνικό Πυριτιδοποιείο.
Το κόστος της επένδυσης που θα γίνει με ΣΔΙΤ υπολογίζεται στα 250 εκ ευρώ και θα αποσβεστεί σε 7-8 χρόνια από την εξοικονόμηση που θα προκύψει από τα μισθώματα που καταβάλλονται σήμερα. Έτσι το δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται συνολικα στο 1 δισ. ευρώ στην 25ετία.