Ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον ηθοποιό Γιώργο Καπουτζίδη, κατά το 3ο ετήσιο συνέδριο του The Upfront Initiative, στο Ωδείο Αθηνών | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης με Καπουτζίδη στο συνέδριο του «The Upfront Initiative»: Η Πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους

«Η ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν μας οδηγεί αυτόματα σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο, έχοντας εξαλείψει ουσιαστικά όλες τις διακρίσεις και όλες τις προκαταλήψεις, είναι όμως ένα πολύ σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός. «Οι μειονότητες πρέπει να προστατεύονται ενάντια στην τυραννία της πλειοψηφίας». Η αναφορά του στη μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη και τον αρχηγό της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, Τάσο Μπακασέτα
Protagon Team

Η Πολιτεία οφείλει να νομοθετεί για όλους –και για τους λίγους και για τους πολλούς– διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη, Γιώργο Καπουτζίδη, στο 3ο ετήσιο συνέδριο του The Upfront Initiative, στο Ωδείο Αθηνών.

Με αφορμή, δε, και την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «η ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν μας οδηγεί αυτόματα σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο, έχοντας εξαλείψει ουσιαστικά όλες τις διακρίσεις και όλες τις προκαταλήψεις, είναι όμως ένα πολύ σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση».

«Από την άλλη –αναγνώρισε– είναι σαφές ότι σήμερα στην κοινωνία υπάρχει μια μεγάλη ένταση. Υπάρχει πολλή οργή και υπάρχει θυμός, υπάρχει βία ειδικά σε νεότερες ηλικίες».

«Ολοι μας αισθανθήκαμε ένα σοκ, μία οργή, για τις εικόνες που είδαμε στη Θεσσαλονίκη, που μας υποχρεώνουν να μη βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο, να μην πούμε ουφ! Εντάξει, ωραία. Κάναμε κάποια σημαντικά πράγματα, πάμε να προχωρήσουμε παραπέρα, αλλά να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα αυτό έχει βαθιές ρίζες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο περιστατικό με την επίθεση του όχλου εναντίον δύο μη δυαδικών ατόμων στην πλατεία Αριστοτέλους.

«Η οργή και η βία που εκδηλώνεται, προκαλείται από ανθρώπους που είναι αρνητικοί να δεχθούν κάτι που είναι διαφορετικό από τα δικά τους στερεότυπα. Η οργή έχει βαθιές ρίζες και χρειάζεται πολλή δουλειά για να την κατανοήσουμε και να την αντιμετωπίσουμε», σημείωσε.

Και στην κατεύθυνση αυτή δημιουργήθηκε και η πλατφόρμα κατά του Bullying για την αντιμετώπιση του φαινομένου του εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον, το πρώτο περιβάλλον που συνήθως άτομα με διαφορετικότητα αντιμετωπίζουν φαινόμενα αποκλεισμού, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο θέμα της ρατσιστικής βίας, ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να «εκπαιδευτεί» ο γενικός πληθυσμός, τονίζοντας παράλληλα ότι πρωτοβουλίες όπως τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, είναι πρότυπα στην Ελληνική Αστυνομία, με καταρτισμένο προσωπικό και περισσότερες γυναίκες που αντιμετωπίζουν τους πολίτες και τις ανάγκες τους στον τομέα αυτό.

Διερωτώμενος σε άλλο σημείο της συζήτησης «εάν η Πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για τους λίγους ή για τους πολλούς;», ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η  Πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους», αναφέροντας επί παραδείγματι πως δεν πρέπει να τιμωρούμε τους ανάπηρους, περιορίζοντας τις αναπηρικές παροχές, επειδή κάποιοι μπορεί να τύχει να βρεθούν σε μία αυξημένη κλίμακα εισοδήματος.

«Τα ζητήματα των δικαιωμάτων, εξ ορισμού είναι ζητήματα τα οποία αφορούν κατά κανόνα τους λίγους. Και όταν οι φιλελεύθεροι στοχαστές του 18ου ή του 19ου αιώνα άρχισαν να επεξεργάζονται τις έννοιες της ευνομούμενης δημοκρατίας με πιο αναλυτικό τρόπο, πάντα επεσήμαναν έναν κίνδυνο: ο κίνδυνος είναι η τυραννία της πλειοψηφίας. Δεν μπορεί μια ευνομούμενη δημοκρατία να ανεχθεί την τυραννία της πλειοψηφίας, γι’ αυτό και τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα δεν μπορούν ποτέ να μπαίνουν σε δημοψηφισματικές λογικές. Και γι’ αυτό και πρέπει να νομοθετούμε, για να προστατεύσουμε και τον έναν ή τη μία, εάν αυτό χρειάζεται να γίνει. Και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός στη σχετική αναφορά του.

«Ειδικά για τα άτομα με αναπηρία –σημείωσε– έχουμε κάνει πολλά πράγματα. Και μπορέσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα από την πρώτη τετραετία, ακριβώς επειδή αντιληφθήκαμε ότι οι πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία είναι οριζόντιες πολιτικές και αν δεν υπάρχει ένας κεντρικός συντονισμός από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν μπορούμε να τις υλοποιήσουμε. Έχουμε φέρει, λοιπόν, πολλά υπουργεία μαζί. Και επικαιροποιούμε την στρατηγική μας για τα άτομα με αναπηρία», την οποία, όπως ανακοίνωσε, «θα  παρουσιάσουμε στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, “Στρατηγική 2024 – 2030”, και προφανώς ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της στρατηγικής είναι η δυνατότητα πιο ενεργού συμμετοχής στην αγορά εργασίας».

Στο σημείο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της μητέρας του, Μαρίκας, αλλά και αυτό του αρχηγού της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, Τάσου Μπακασέτα:

«Η μητέρα μου ήταν άτομο με αναπηρία. Δεν κρύφτηκε ποτέ. Μιλούσε ανοιχτά για τα προβλήματα της υγείας της, από τον καρκίνο που πέρασε μέχρι την αναπηρία της, μέχρι και θέματα ψυχικής υγείας, τα οποία χαίρομαι γιατί μπορούμε πια να τα συζητάμε πιο ανοιχτά και να διαπιστώνουμε ότι δεν είναι θέματα-ταμπού.

»Διότι ένα μεγάλο ταμπού και μία μεγάλη διάκριση –όπως επεσήμανε– αφορά τα ζητήματα της ψυχικής υγείας.

»Εγώ πραγματικά βγάζω το καπέλο μου όταν ο αρχηγός της Εθνικής Ποδοσφαίρου, ο Τάσος Μπακασέτας βγαίνει και λέει ανοιχτά: “Εγώ πάλεψα με κατάθλιψη και το γεγονός ότι μπορεί να ήμουν σταρ και ποδοσφαιριστής, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε μία σκοτεινή πλευρά πίσω από αυτό, την πάλεψα, μιλώ ανοιχτά” και βοηθά και άλλους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Χρειαζόμαστε περισσότερα τέτοια παραδείγματα, διότι υπάρχει η διάκριση και το στίγμα και στο θέμα της ψυχικής υγείας».

 

Αντίστοιχα και για τους ηλικιωμένους, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα υποτιμητικά στερεότυπα του τύπου «ο γέρος που δεν μπορεί να δουλέψει», «βγήκε στη σύνταξη και τι θα κάνει από δω και στο εξής». «Οταν αλλάξαμε, όμως, τον νόμο και δώσαμε τη δυνατότητα σε συνταξιούχους να δουλεύουν χωρίς αυτό να τους στερεί τη σύνταξή τους και απλά να πληρώνουν έναν φόρο (ειδική εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ) για τις ώρες που δουλεύουν, είδαμε μια τεράστια ανταπόκριση», υπογράμμισε αναφερόμενος στα πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία από την ενεργοποίηση της σχετικής πλατφόρμας (εδώ).

Από την πλευρά του ο κ. Καπουτζίδης συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για τον νέο νόμο του κράτους για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο επεσήμανε ότι αυτή η χαρά επισκιάστηκε με τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

Στην ερώτηση του κ. Καπουτζίδη «τι σημαίνει για εσάς συμπερίληψη;», ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμπερίληψη στον εργασιακό χώρο. «Η επιλογή της συμπερίληψης δεν είναι μόνο ηθικά σωστή, αλλά και επιβεβλημένη με οικονομικά οφέλη. Όλοι πρέπει να ενθαρρύνουμε την συμπερίληψη». Μιλώντας και για την Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπερίληψη σημαίνει κατά βάση περισσότερες γυναίκες.

«Σε ομάδες εργασίας που μετέχουν άτομα με διαφορετικές απόψεις, τα αποτελέσματα είναι πιο δημιουργικά και πιο αποδοτικά», θέλησε να σημειώσει.

Μιλώντας για την ανεργία (έλλειψη προσωπικού), ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως υπάρχει χαμηλή συμμετοχή γυναικών, ατόμων με αναπηρία αλλά και μεταναστών, για να επαναλάβει ότι «πρέπει να ενισχύσουμε το εργατικό δυναμικό για να έχουμε ανάπτυξη».

Στο τομέα της νομοθέτησης και μετά την παρέμβαση του κ. Καπουτζίδη ότι δεν πρέπει οι πλειοψηφίες να αποφασίζουν για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, καθώς και οι  μειονότητες έχουν ανάγκη την προστασία της Πολιτείας, ο Πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας, όπως προαναφέρθηκε, ότι «η Πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους-και για τους πολλούς και για τους λίγους- και οι μειονότητες πρέπει να προστατεύονται ενάντια στην Τυραννία της Πλειοψηφίας».

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε τις πολιτικές συμπερίληψης που έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως ο προσωπικός βοηθός, το panic button, την πρόσφατη συμπερίληψη συνταξιούχων στην αγορά εργασίας αλλά και στα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που είναι όλα προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ και συμπλήρωσε ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιαστεί η επικαιροποιημένη Στρατηγική για Άτομα με Αναπηρία 2024-2030.

Κλείνοντας τη συζήτηση, και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καπουτζίδης προέτρεψαν όλους να αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη για την συμπερίληψη και την καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων, συμπεριλαμβάνοντας άτομα με διαφορετικότητα στον εργασιακό τους χώρο.

«Ας κάνουμε όλοι το κάτι παραπάνω, ώστε να δημιουργήσουμε μία συλλογική δυναμική αλληλεγγύη, και ας μην επαναπαυόμαστε στις πολιτικές του κράτους. Η ένταξη της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο είναι πλούτος», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.