O Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή | Nick Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Η χώρα αποκτά ένα λειτουργικό σύστημα ασύλου

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε ένα δριμύ κατηγορώ στον ΣΥΡΙΖΑ για τα συντρίμμια που άφησε πίσω του στο συγκεκριμένο ζήτημα
Protagon Team

Ξεκίνησε η μάχη στη Βουλή για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό πρόβλημα με αφορμή την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου προς τους πρόσφυγες.

Τον λόγο στην Ολομέλεια πήρε ο Πρωθυπουργός ο οποίος εξαπέλυσε ένα δριμύ κατηγορώ στον ΣΥΡΙΖΑ για τα συντρίμμια που άφησε πίσω του στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι με νέο νομοσχέδιο η Ελλάδα «αποκτά ένας σαφές, δομημένο και λειτουργικό σύστημα ασύλου»!

«Σήμερα το σχέδιο νόμου ολοκληρώνει την κάλυψη ενός μεγάλου κενού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι από τις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες έγιναν μόλις 1806 επιστροφές στην Τουρκία.

«Οι πιο πολλές επιστροφές ήταν οικειοθελείς που αποδεικνύει ότι το σύστημα χορήγησης ασύλου έμενε σε καθεστώς παρατεταμένης παράλυσης», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι στη χώρα έρχονταν άνθρωποι για να μείνουν απροσδιόριστο διάστημα χωρίς έλεγχο. «Και δίναμε δικαίωμα στην Τουρκία να μην εφαρμόζει τη συμφωνία και στην Ευρώπη να μας κατηγορεί ότι δεν είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο επέτρεπε λάθη, καθυστερήσεις και εικόνες χάους.

«Όλοι γνωρίζουν τι παρέλαβε η νέα κυβέρνηση. Χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους στα νησιά, προβληματικές δομές, σχεδόν 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι το μεταναστευτικό είναι απέναντί μας και οφείλουμε αν το αντιμετωπίσουμε, παρά τις διαπιστωμένες ανεπάρκειες ακόμα και ισχυρότατων οργανισμών.

Κατά τον ίδιο το βλέμμα της κυβέρνηση είναι τόσο στους «κυνηγημένους όσο και στα δικαιώματα των Ελλήνων».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι όσοι θα ζητούν άσυλο αλλά θα προσβάλλουν την χώρα δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας, εκπέμποντας παράλληλα το μήνυμα ότι τέλος με όσους διαμένουν παράνομα στη χώρα.

«Ως εδώ με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο αλλά επιχειρούν να εισέλθουν και αν παραμείνουν. Θα επιστρέφονται είτε στην Τουρκία είτε στην πατρίδα τους και θα χάσουν τα λεφτά που έδωσαν στα άθλια κυκλώματα διακινητών». Την ίδια ώρα, διευκρίνισε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να υποδεχτεί τους πάντες, καθώς αυτό θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα: «Θα έκλεινε την ανοιχτόκαρδη Ελλάδα, θα όπλιζε τους οπαδούς της ξενοφοβίας και του ρατσισμού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι ίδιο λάθος αυτή των κλειστών.

Αντιθέτως, όπως είπε, «η πατρίδα μας ξέρει καλά από προσφυγιά, γι αυτό και θα δώσει καταφύγιο σε όσους κινδυνεύουν όμως αυτό θα γίνει με κανόνες συντεταγμένα και δομημένα».

Ακόμα, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα πρόγραμμα για τα 5.000 ασυνόδευτα από τα οποία, δυστυχώς, μόλις 1.200, έχουν σήμερα, τη στοιχειώδη φροντίδα μιας οργανωμένης δομής ενώ υποδέχτηκε εξαιρετικά θετικά τη νέα κινητικότητα που προκαλεί η πρόσφατη γερμανική πρωτοβουλία για μια επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Σημείωσε, δε, ότι σημαντικό η Ευρώπη να αποκτήσει κοινή πολιτική ασύλου, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της χώρας μας είναι ο εξής: «Καμία χαμένη ζωή αλλά και καμία σπιθαμή των νερών μας χωρίς έλεγχο».

Κλείνοντας την ομιλία του, ανάφερε: «Η αλληλεγγύη ή θα εκδηλώνεται με σύστημα ή θα υπάρχει στα λόγια και στα συνθήματα. Είναι η σκέψη μιας μεγάλης κυνηγημένης της Χάνα Άρεντ που κατέφυγε πρόσφυγας και υπερασπίστηκε όσο κανείς το δικαίωμα να έχεις δικαιώματα. Ήταν και η ίδια που υποστήριξε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να υποστηρίζουν στην πράξη μόνο οργανωμένες πολιτικές κοινότητες».