Φωτογραφία από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το ΔΣ της ΚΕΔΕ στο Μέγαρο Μαξίμου | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου με το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ
Protagon Team

Την εμπιστοσύνη του στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της συνάντησής του με το νέο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει στη γόνιμη συνεργασία με τους δημάρχους λέγοντας: «Θέλουμε να σας δώσουμε τη δυνατότητα να είστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, επεσήμανε την ανάγκη «να ξαναπάρει μπροστά» η μηχανή της Αυτοδιοίκησης και ζήτησε τη στήριξη της κυβέρνησης προκειμένου να ξεπεραστούν παθογένειες ετών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπαστεργίου στο θέμα του νόμου 4412. Είναι για μας μεγάλο ζήτημα, σημείωσε χαρακτηριστικά, γιατί ναι μεν πρόκειται για έναν νομο  «που προφανώς διασφαλίζει -θεωρώ σε μεγάλο βαθμό- τη διαφάνεια και όλοι μας το θέλουμε, το ζητάμε. Αλλα θα πρέπει να βρούμε πιο γρήγορους τρόπους γιατί το ΕΣΠΑ δεν μας περιμένει».

Ο 4412 θα αλλάξει, δεσμεύτηκε για το θέμα ο Πρωθυπουργός. «Είναι ένας νόμος», επεσήμανε, «ο οποίος αποτελεί εναρμόνιση με ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να αλλάξει στον πυρήνα του, αλλά όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πια πού είναι οι δυσλειτουργίες του νόμου και σε συνεννόηση και με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά και με την απόλυτη σύμπραξη του υπουργείου Εσωτερικών θα υπάρχει μια κωδικοποίηση στη νομοθεσία γύρω από τον 4412. Ορίζοντας της νομοθετικής υλοποίησης είναι οι επόμενοι τρεις μήνες το αργότερο, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε πρακτικές δυσλειτουργίες τις οποίες νομίζω ότι γνωρίζετε όλοι πάρα πολύ καλά, χωρίς να ξεφύγουμε από το πλαίσιο του νόμου και τις αδιαπραγμάτευτες επιταγές στα ζητήματα διαφάνειας. Θα υπάρξει μια νομοθετική παρέμβαση που θα κάνει σίγουρα τη ζωή σας πιο εύκολη», διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρωθπουργός δήλωσε πως θα εξεταστούν οι προτάσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αφορούν στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, η εμπλοκή των δήμων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης για μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από την Κεντρική Διοίκηση στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογράμμισε πως το 2020 θα είναι μια μεταρρυθμιστική χρονιά με νέα νομοθετήματα που θα μεταφέρουν πόρους, αρμοδιότητες και προσωπικό στην Αυτοδιοίκηση και θα ενοποιούν και αξιοποιούν όλο το θεσμικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ, ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων.