Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του «Πρώτου Θέματος» για την Υγεία | INTIMENEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Επικαιρότητα

«Χρησμός» Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές

Η αναφορά του Πρωθυπουργού στην ανάγκη «να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μια αφόρητη πολιτική τοξικότητα» έχει σαφώς άρωμα εκλογών: θα μπορούσε να αποτελέσει (ή να αποτελεί ήδη, αν ο Πρωθυπουργός το έχει αποφασίσει) την αρχή της προετοιμασίας της κοινής γνώμης για την προσφυγή στις κάλπες νωρίτερα του τυπικού...
Protagon Team

Η επιλογή των λέξεων έχει σημασία. Και αυτή τη φορά, η επιλογή των λέξεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο σύνηθες ερώτημα για τις εκλογές, το πρωί της Τρίτης, σε συνέδριο του «Πρώτου Θέματος» για την Υγεία, ήταν διαφορετική από ό,τι συνήθως.

Ιδίως η αναφορά του στην ανάγκη «να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μια αφόρητη πολιτική τοξικότητα»: αυτή η φράση έχει σαφώς άρωμα εκλογών, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει (ή να αποτελεί ήδη, αν ο Πρωθυπουργός το έχει αποφασίσει) την αρχή της προετοιμασίας της κοινής γνώμης για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημα «πότε θα γίνουν εκλογές», από τους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Γρηγόρη Τζιοβάρα, ο κ. Μητσοτάκης διάλεξε διαφορετικές λέξεις.

«Εχω πει, κ. Κούτρα και κ. Τζιοβάρα, ότι θα εξαντληθεί η τετραετία. Θέλω όμως να πω και κάτι ακόμα» σημείωσε αρχικά, για να απαντήσει ενδιαμέσως στο εμβόλιμο ερώτημα «γιατί;» με τη φράση «γιατί αυτό πιστεύω ότι ορίζει η θεσμική τάξη».

«Θα σας πω και κάτι ακόμα, όμως, το οποίο πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό» επέμενε ο Πρωθυπουργός και προχώρησε καταρχάς στην εξής διατύπωση:

«Από τον Ιούλιο και μετά θα μπούμε στον τέταρτο χρόνο της κυβέρνησης. Έχω δεσμευθεί ότι σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι βλέπουμε πια το τέλος της κυβερνητικής θητείας δεν είναι άλλοθι για να σταματήσουμε να παράγουμε κυβερνητικό έργο με τους ίδιους ρυθμούς με τους οποίους το κάναμε μέχρι τώρα. Και το κυβερνητικό έργο για το επόμενο εξάμηνο είναι είναι εξαιρετικά πλούσιο, όπως και θα είναι και πολύ πλούσιο καταρχάς μέχρι τον Αύγουστο, που θα κλείσει για λίγες εβδομάδες η Βουλή»

Και ο Πρωθυπουργός συνεχίζει ζητώντας να μην τον διακόψουν, για να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει. Και μπαίνει στο κρίσιμο σημείο που χρήζει πολλών ερμηνειών:

«Είναι όμως επίσης πάρα πολύ σημαντικό, καθώς έχουμε μπροστά μας ουσιαστικά 12 μήνες μέχρι τις εκλογές, να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μία αφόρητη πολιτική τοξικότητα και σε έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος θα γίνεται με κραυγές, με κατηγορίες, χωρίς προγραμματική επιχειρηματολογία και που τελικά το μόνο το οποίο θα κάνει είναι να αποξενώσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες από την πολιτική».

Στο σημείο αυτό, ο Πρωθυπουργός έφερε ως «παράδειγμα» τις αντιδράσεις και τη φρασεολογία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανω Βούλα. Και με βάση το «παράδειγμα» των αντιδράσεων αυτών επανήλθε στο ζήτημα του πολιτικού κλίματος και προχώρησε σε μια «έκκληση» – γεννώντας αυτομάτως το ερώτημα τι θα γίνει αν δεν εισακουστεί.

«Σας το λέω ως ένα παράδειγμα μόνο, ενός διαλόγου πολιτικού πια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «ο οποίος έχει κατά την άποψή μου ξεπεράσει τα όρια από πλευράς αντιπολίτευσης. Υπάρχει μία μηδενιστική κριτική σε όλα, για τα πάντα, ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη, φταίει ο Μητσοτάκης. Το αν αυτό έχει ανταπόκριση στις δημοσκοπήσεις, ας το κρίνουν οι ίδιοι, αλλά πιστεύω ότι αυτό το οποίο αξίζει η χώρα σήμερα είναι μία προγραμματική αντιπαράθεση σκληρή, πολιτική».

Στο σημείο αυτό μίλησε για ψέματα και διαστρέβλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία και επανήλθε στο κυρίως θέμα:

«Αρα, η έκκληση την οποία κάνω είναι να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την πολιτική σε ένα επίπεδο σκληρής προγραμματικής αντιπαράθεσης, η οποία όμως δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτά τα οποία ζήσαμε πριν από 10 χρόνια. Τα έχουμε ξαναζήσει αυτά, αλλά η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012. Και αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να καβαλήσουν το άλογο της δυσαρέσκειας –που υπάρχει δυσαρέσκεια σήμερα, και υπάρχουν προβλήματα μεγάλα, τα οποία όμως είναι παγκόσμια αυτή τη φορά, δεν είναι αμιγώς ελληνικά– και να γίνει μία μηδενιστική πολιτική συνολικού αφορισμού πιστεύω ότι διαπράττουν ένα πολύ μεγάλο λάθος».

Γραφική η ρητορική της Τουρκίας

Κατά τα άλλα, σε αναφορά του στα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι δυο χώρες είχαν δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά, κάτι που δεν τήρησε η Τουρκία, καθώς είχαμε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. Αυτή η ρητορική, που ξεπερνά τα όρια και γίνεται γραφική, δεν οδηγεί πουθενά, σχολίασε για τις τελευταίες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Είναι υποχρέωση της χώρας να ζητάει τη στήριξη των συμμάχων μας. Εχουμε δει και στο παρελθόν περιόδους με ένταση στη ρητορική που έχει να κάνει και με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους», είπε ο Πρωθυπουργός. «Δεν θα πω ποτέ ότι δεν μιλάω με κάποιον, αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με τη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις θέσεις και τις απόψεις της Ελλάδας.

«Ο μόνος τρόπος να βγει το εγκλωβισμένο σιτάρι από Ουκρανία είναι μέσω της θαλάσσιας οδού. Και η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ρόλο να παίξουν», ανέφερε ενδεικτικά, οπότε «ας δούμε τα πεδία υπό την κατεύθυνση του ΟΗΕ, όπου μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσία αντί της τουρκικής ρητορικής που ξεπερνά τα όρια και γίνεται γραφική».

Με αφορμή τα «πυρά» του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσφατη φωτιά στη Βούλα, ο Πρωθυπουργός μίλησε για μηδενιστική λογική του ότι «για όλα φταίει ο Μητσοτάκης». «Δεν θα δεχτώ γενικούς αφορισμούς, διαστρέβλωση στοιχείων και ψέματα που αδικούν κυρίως εργαζόμενους», διεμήνυσε και για μία ακόμη φορά επεσήμανε ότι η Ελλάδα τού 2022 δεν είναι η Ελλάδα τού 2012. Γιατί κάποιοι –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– νομίζουν ότι μπορούν να καβαλήσουν το άλογο της δυσαρέσκειας, αλλά κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.

Οι δεσμεύσεις για την Υγεία

Ομοίως και στον τομέα της Υγείας, ο Πρωθυπουργός είπε πως είναι κρίμα και λυπηρό να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε με την αξιωματική αντιπολίτευση σε βασικά πράγματα, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτο και ψέμα» τον ισχυρισμό ότι είμαστε πρώτοι σε θανάτους στην Ευρώπη και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία, όπως η «επιχείρηση για την Ελευθερία», ο διπλασιασμός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις, όπως 2.300 μόνιμους γιατρούς κ.ά.

Αντίστοιχα, τόνισε, «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» οι ισχυρισμοί περί ιδιωτικοποίησης της Υγείας, διευκρινίζοντας ότι πιστεύει ακράδαντα σε ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο όμως πρέπει να δουλέψει και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Επιβεβαιώνοντας, τέλος, τη δέσμευσή του για αύξηση των επενδύσεων στην Υγεία, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θα εξορθολογίσουμε τη λειτουργία των κλινικών σε νοσοκομεία της περιφέρειας» και ο νέος νοσοκομειακός χάρτης θα αποτελέσει πυλώνα στις μεταρρυθμίσεις, με προοπτική να υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία.

Για την ακρίβεια, σημείωσε ότι σύντομα ξεκινά το Fuel Pass και οι επιδοτήσεις για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, ενώ και πάλι εξέφρασε την έκπληξή του που τα μέτρα για τη στήριξη των πολιτών από την άνοδο των καυσίμων, όπως το Fuel Pass, δεν ψηφίστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η πλατφόρμα για το Fuel Pass είναι πολύ σημαντική παρέμβαση. Διορθώνει αναδρομικά μια αδικία. Από τον Ιούλιο θα έχουμε νέο σύστημα τιμολόγησης ρεύματος. Οι λογαριασμοί θα είναι πολύ πιο προβλέψιμοι και προσιτοί. Οι επιχειρήσεις ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς, υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Η κρίση είναι παγκόσμια και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Η κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνία, αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο για έξοδο της χώρας από την επιτήρηση, επανέλαβε. Είναι υποχρέωσή μας να κρατάμε εφεδρείες.