Eχθρός του καλού είναι το καλύτερο, είπε ο Πρωθυπουργός στο Open για τις επιδόσεις των υπουργών του | INTIMENEWS/Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Mητσοτάκης: Γιατί δεν αντέχουμε δημοσιονομικά μείωση του ΦΠΑ

«Eχω ζητήσει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να δούμε αν βγαίνει ο λογαριασμός, γιατί εγώ σας λέω ότι δεν βγαίνει», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open
Protagon Team

Αναγνωρίζοντας ότι η ακρίβεια παραμένει Νο1 πρόβλημα για τους πολίτες και ότι «υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό των τροφίμων», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε εκ νέου, την Τετάρτη, ότι η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί λύση, αφού όπως είπε, «ο λογαριασμός δεν βγαίνει», ούτε μπορεί να μπει σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

«Εχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον τελικό καταναλωτή γιατί έχουμε εμπειρίες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά. Εχει δίκιο ο υπουργός (Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών) ότι σε ένα περιβάλλον που πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα. Όποιος εισηγείται τη μείωση του ΦΠΑ να μας πει που θα βρει τα 2,5 δισ. που φέρνει ο ΦΠΑ. Eχω ζητήσει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να δούμε αν βγαίνει ο λογαριασμός, γιατί εγώ σας λέω ότι δεν βγαίνει», παρατήρησε χαρακτηριστικά, ο Πρωθυπουργός σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open.

«Οι πολίτες οι ίδιοι», είπε, «μας λένε με κάθε τρόπο και στις μετρήσεις και στις συζητήσεις ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί το ελληνικό νοικοκυριό. Έχουν δίκιο γιατί δεν μπορεί να διαψεύσεις μια πραγματικότητα όπως την αντιλαμβάνεται ο έλληνας πολίτης. Αν δει κανείς τα στοιχεία του πληθωρισμού, η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό πενταετίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση», επέμεινε πάντως.

«Εχουμε πράγματι ένα πρόβλημα στον πληθωρισμό των τροφίμων και σε αυτό έχει παίξει ρόλο το ελαιόλαδο, αν δεν υπήρχε το ελαιόλαδο ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν λίγο πάνω από το 2%», επεσήμανε για να συμπληρώσει:

«Η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από αρκετά παρεμβατικά μέτρα στην αγορά, έχουμε καθορίσει περιθώριο μικτού κέρδους, έχουμε κάνει πάνω από 45.000 ελέγχους έχουμε επιβάλλει πρόστιμα, τα οποία έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα όχι ενδεχομένως αυτό που περίμεναν οι πολίτες και αυτό που θα περιμέναμε και εμείς».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στα προϊόντα των πολυεθνικών και της λαικής όπου στη δεύτερη δεν είμαστε ακριβότεροι. Στις πολυεθνικές διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πρακτικές που χωρίζουν την ΕΕ σε ζώνες και τιμολογούν αυθαίρετα τα προιόντα τους. Ζήτησα εμφατικά από την ΕΕ για πρώτη φορά σε επίπεδο πρωθυπουργού να υπάρξει παρέμβαση, να έχουμε μία ευρωπαϊκή απάντηση.

«Θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα; Όχι, κανένα μέτρο μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά αθροιστικά, όλα μαζί, μάς κάνουν να νιώθουμε πιο αισιόδοξοι σε σχέση με αυτό που είμασταν πριν ένα χρόνο».

Στο ίδιο πλαίσιο ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι κάνει επιδοματική πολιτική, λέγοντας: «Τα επιδόματα που δίνουμε είναι στοχευμένα με κοινωνικό πρόσημο. Αν διαφωνεί η αντιπολίτευση να μας πει ποια θα πρέπει να κόψουμε. Αυτή τη στιγμή προέχει η υλοποίηση του προυπολογισμού. Δεν θα διακινδυνεύσουμε τα δημοσιονομικά πλεονάσματα».

Εκτίμησή του πάντως ήταν ότι τα χειρότερα του πληθωρισμού τα έχουμε περάσει και θα έχουμε στοχευμένη μείωση τιμών, διαβεβαιώνοντας παράλληλα, ότι θα εξακολουθούμε να παλεύουμε με ελέγχους στην αγορά και με αυξήσεις στο εισόδημα να στηρίζουμε τους πολίτες.