| INTIME NEWS / Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΎ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογαν: Καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει το ζήτημα της Μονή της Χώρας, ενώ τονίζει τη σημασία των ευρωεκλογών και της απρόσκοπτης εφαρμογής του πολυδύναμου σχεδίου εκσυγχρονισμού της χώρας
Protagon Team

Είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη: αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψή του στην Αγκυρα και την συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε, το πρωί του Σαββάτου, στην τηλεόραση του Alpha και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση».

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη πως φαίνεται ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε πιο ήρεμα νερά. «Υπάρχει πρόοδος, που όμως δεν μπορεί να ακυρώσει ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιες εντάσεις. Επειδή διαφωνούμε, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να συζητούμε. Η ενέργεια για τη Μονή της Χώρας ήταν αχρείαστη, η Μονή της Χώρας είναι παγκόσμιο μνημείο. Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο σχετικά με τον χρονισμό αυτής της απόφασης, είχε αποφασισθεί από το 2000. Μου δίνει τη δυνατότητα να θέσω το ζήτημα».

Για την επικράτηση του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία, ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε προβληματισμένος «με κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων» και σημείωσε ότι θα περιμένει την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δει πώς θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του.

«Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δέχθηκα, όμως, τη συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι, παρά τη διαφωνία μου, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα ακουστούν και μετεκλογικά. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα», είπε.

Η επίσκεψη Ράμα είναι ιδιωτική

Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην Αθήνα ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. Η χώρα δεν θα μπορούσε να εμποδίσει έναν ηγέτη να κάνει μια ιδιωτική επίσκεψη και να μιλήσει στους ομοεθνείς του».

Η αντιπολίτευση επιδιώκει την αποσταθεροποίηση

Σύμφωνα με όσα είπε ο Πρωθυπουργός, «έχουμε μια αντιπολίτευση που λέει: στείλτε μήνυμα να πέσει η κυβέρνηση. Αποσταθεροποιήστε την κυβέρνηση. Μην αφήσετε με άλλα λόγια την κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμα της. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουν οι πολίτες είναι ότι ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει η εντολή που πήραμε στις εθνικές εκλογές και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον αστάθειας, μόνο κακό θα κάνει στη χώρα».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι έχουν επανακάμψει φωνές σκληρής πόλωσης που μας παραπέμπουν στο 2012 και στις πλατείες των αγανακτισμένων και με ένα λεξιλόγιο που είχαμε αφήσει πίσω μας. «Δεν μας αξίζει αυτό. Ο λαός έχει πάρει τα μαθήματα της κρίσης και της χρεοκοπίας.  Για το Θεό, θα γυρίσουμε πίσω στο 2012 και στο 2015, σε αυτό το επίπεδο τοξικότητας»;

Στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αριστερό πρόσημο, ο κ.Μητσοτάκης είπε: «Όλα αυτά θα προϋπέθεταν ένα πολιτικό περιεχόμενο, δυσκολεύομαι να το αναζητήσω. Κινούμαστε σε ένα επίπεδο που συνδυάζει τοξικότητα με έναν τελείως απλοϊκό λόγο, δεν ξέρω αν μπορώ να αναζητήσω πολιτικό πρόσημο. Πολύ απολιτίκ τοξικός λαϊκισμός που μπορεί να απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι θυμωμένοι. Προσωπικά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναλώσω ενέργεια να απαντώ σε αυτού του είδους τις επιθέσεις που έχουν και έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά».

Η σημασία των ευρωεκλογών

Ο Πρωθυπουργός τόνισε για μια ακόμη φορά ότι οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη σημασία των Ευρωεκλογών. «Όσα θα γίνουν στην Ευρώπη στην επόμενη πενταετία θα επηρεάσουν ιδιαίτερα την πατρίδα μας. Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ευρώπη που προσπαθεί να βρει τα πατήματα της. Η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι ισχυρή. Δύο παραδείγματα, το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα υπάρξει επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης; Θα έχουμε ένα κοινό Αμυντικό Ταμείο; Κάποιες χώρες είχαν επαναπαυτεί ότι θα υπάρχει πάντα το κοινό ταμείο του ΝΑΤΟ, αλλά θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μια πυραυλική ομπρέλα από την οποία και η Ελλάδα θα είναι ωφελημένη;»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα των τελευταίων εθνικών εκλογών λέγοντας ότι το 41% είναι ποσοστό μεγάλης ευθύνης, που επιβάλλει να προχωρήσει το σχέδιο πολυδύναμου εκσυχγρονισμού της χώρας, στους τομείς της Υγείας, της Απασχόλησης και άλλους.