Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο, επαναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ανάρτησή του για τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Μπάιντεν, κάνοντας ειδική αναφορά στον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστο εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
«Είχα την τιμή να συναντήσω τον Πρόεδρο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Η επίσκεψή μου αυτή είναι μία ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο.
»Δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή», τονίζει στη ανάρτησή του (δείτε τη πάνω) ο Πρωθυπουργός που συνοδεύεται από το βίντεο της συνομιλίας του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
Στη δική του ανάρτηση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που συνοδεύει στο ταξίδι του τον Πρωθυπουργό, στέκεται στον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων:
«Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στην οποία συμμετείχαμε με τον Νίκο Δένδια, τη Νίκη Κεραμέως και τον Κώστα Φραγκογιάννη. Επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ελλάδος-ΗΠΑ», γράφει στη λεζάντα της ανάρτησης ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναφορά Μητσοτάκη στο Κυπριακό κατά την ομιλία του στη δεξίωση του Λευκού Οίκου.
«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, διότι ο Πρωθυπουργός, ύστερα και από τον συντονισμό που είχαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψη μου στην Αθήνα, ήγειρε το κυπριακό πρόβλημα, ήγειρε τα θέματα που διαταράσσουν την ειρήνη ή αποτελούν απειλή για την ειρήνη στην περιοχή. Βεβαίως και ενημέρωσης θα τύχω μόλις ο Πρωθυπουργός επιστρέψει», είπε ο κ. Αναστασιάδης, και ερωτηθείς αν μετέφερε κάποιο μήνυμά του στον πρόεδρο Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόσθεσε:
«[Μετέφερε την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε για εξεύρεσης λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, των αποφάσεων του ΣΑ και βεβαίως των αρχών και αξιών της ΕΕ. Εξάλλου, η ευκαιρία δίδεται επ’ αφορμή της παραβίασης του διεθνούς δικαίου με τα ίδια προσχήματα που χρησιμοποίησε η Τουρκία κατά την εισβολή του 1974».