Σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Χάγη δεν είναι κοντά | Γ.Τ Πρωθυπουργού
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης για Καραμανλή – Σαμαρά: Εγώ το καθήκον μου το έκανα

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού εφ' όλης της ύλης με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ - Υπερασπίστηκε τη διεύρυνση της παράταξης επικαλούμενος τον ιδρυτή της. «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν δίστασε να ξεφύγει από ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και να μιλήσει για το μέλλον» σημείωσε - Πώς σχολίασε την απουσία των πρώην προέδρων του κόμματος από την επετειακή εκδήλωση το βράδυ
Protagon Team

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Mega παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία «παραμένει η μεγαλύτερη και πιο σταθερή παράταξη στη χώρα», όπως τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Ιστορία και στη φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να αναρωτηθεί κανείς γιατί, ενώ άλλα κόμματα πέρασαν από πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις και είδαν τα ποσοστά τους να κατακρημνίζονται, ενδεχομένως να έχουν τη δυνατότητα να ανακάμψουν στο μέλλον. Το μόνο κόμμα το οποίο τελικά κράτησε, άντεξε και ενισχύθηκε είναι η Νέα Δημοκρατία. Και θα σας έλεγα ότι ίσως η καλύτερη απάντηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι μείναμε πιστοί στις αξίες του ιδρυτή μας, αλλά ταυτόχρονα είχαμε και τη δυνατότητα να προσαρμοστούμε σε καιρούς που αλλάζουν. Διότι αν κάτι μας δίδαξε ο ιδρυτής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη του ρεαλισμού και του πραγματισμού. Είναι η παράταξη η οποία βρίσκεται διαχρονικά απέναντι στον λαϊκισμό. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας πολιτικός ο οποίος δίδαξε την υπευθυνότητα και τον ρεαλισμό και ήταν ταυτόχρονα ένας πολιτικός ο οποίος δεν δίστασε να ξεφύγει από ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και να μιλήσει για το μέλλον».

Υπενθύμισε επίσης μια δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε συνέντευξή του. Είχε πει ότι δεν είναι δεξιός, κεντρώος ή αριστερός, αλλά προοδευτικός, και σημείωσε: «Αυτή την προσαρμοστικότητα της ΝΔ και τη δυνατότητα να είμαστε μεγάλη, ευρύχωρη παράταξη τιμούμε σήμερα».

Ερωτηθείς, δε, για την απουσία των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων του κόμματος, από τη βραδινή επετειακή εκδήλωση για τα γενέθλια της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός επισήμανε:

«Εγώ έκανα το καθήκον μου. Τους κάλεσα προσωπικά. Από εκεί και πέρα θα επαναλάβω ότι η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη, όχι στους αρχηγούς, όχι στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς, αλλά στον απλό νεοδημοκράτη. Και νομίζω ότι μια μέρα γιορτής και χαράς είναι μια μέρα ενότητας για την παράταξη. Πιστεύω ότι έτσι θα τη θυμόμαστε και θα έπρεπε να είναι όλοι σε αυτή τη γιορτή. Είμαι ο τελευταίος που θα το κρίνει. Εγώ, όπως σας είπα, το καθήκον μου το έκανα».

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές»

Για την πορεία της ΝΔ από εδώ και μπρος είπε ότι στόχος είναι η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, η τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, οι πολιτικές που δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη και στη βελτίωση των μισθών, η νομιμότητα παντού. «Είμαστε εδώ για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, όχι για να κάνουμε μικρές διευθετήσεις. Αυτή την πολιτική υπηρετώ και αυτή θα υπηρετήσει η ΝΔ» υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Πρωθυπουργός σχολίασε πως είναι «βαθιά γελασμένοι» όσοι «φαντάζονται ότι η ΝΔ έχει θέματα συνοχής ή ενότητας». «Από τότε που γίναμε κυβέρνηση, οι βουλευτές έχουν καταθέσει πάνω από 6.000 ερωτήσεις. Δεν είδα να γίνονται θέμα. Κρίμα, γιατί κάποιες πράγματι αναδεικνύουν ζητήματα που πρέπει να υποπέσουν στην προσοχή των υπουργών οι οποίοι απαντούν. Αυτή είναι η δουλειά των βουλευτών. Μη φαντάζεστε περισσότερα από αυτά που κάποιοι ενδεχομένως θέλουν να βλέπουν» ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση για πρόσφατες ερωτήσεις προς την κυβέρνηση από «γαλάζιους» βουλευτές.

Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Mega και τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο (Γ.Τ Πρωθυπουργού)
Μεσανατολικό, Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή σημείωσε πως η Ελλάδα είναι παράγων σταθερότητας σε μια περιοχή ιδιαιτέρως ασταθή. Είπε πως είμαστε μια χώρα που συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με συνθήκες αξιοπιστίας και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης. «Το Ισραήλ έχει, προφανώς, δικαίωμα να αμυνθεί. Κάνω έκκληση, αυτή η αντίδραση, η οποία είναι αναμενόμενη και σε ένα βαθμό δικαιολογημένη, να μην οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση» τόνισε και επανέλαβε ότι βιώσιμη και μόνιμη λύση δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν έχουμε λύση στη λογική των δύο κρατών.

Για τα Ελληνοτουρκικά ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Χάγη δεν είναι κοντά όπως και ότι ποτέ δεν ήταν κοντά. Πρόσθεσε, όμως, πως «θέλουμε να διερευνήσουμε τις παραμέτρους εκείνες ώστε να μπούμε στην ουσιαστική συζήτηση για τη μία διαφορά μας, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» και «δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μπούμε στην ουσία της συζήτησης». «Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε λύση χάριν της λύσης» διαβεβαίωσε εξάλλου.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού και πως η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, με τους κ.κ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ.

Το 2025 η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Σχετικά με το πρόσωπο που θα στηρίξει για την προεδρική εκλογή, τέλος, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα το ανακοινώσει στις αρχές του 2025, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, στο τέλος της θητείας της Πρόεδρου. «Ολη αυτή συζήτηση είναι οριακά προσβλητική για τον πρώτο πολίτη της χώρας» σχολίασε.

Σε ερώτηση αν το πρόσωπο θα είναι από τη Δεξιά ή από το Κέντρο απάντησε ότι «είναι σημαντικό ο ή η Πρόεδρος πάντα να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά». Και προσέθεσε: «Η νυν Πρόεδρος ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού: