Με τους επικεφαλής 20 μεγάλων πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική φαρμάκου που ακολουθεί η κυβέρνηση αλλά και σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας συνολικά στην Ευρώπη.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών βρίσκονται στην Αθήνα με αφορμή την εαρινή συνάντηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτή την ευκαιρία να «συζητηθούν σημαντικά ζητήματα, τόσο σε επίπεδο εθνικών πολιτικών όσο και σε επίπεδο δυνητικών παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό περιβάλλον». Επιπλέον, όπως υπογράμμισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόφεων σχετικά με το πώς μπορεί να υποστηριχθεί η καινοτομία στην Ελλάδα. «Αυτό είναι ένας τομέας που δίνουμε μεγάλη έμφαση», ανέφερε.
Οπως είπε ο Πρωθυπουργός, «ζούμε σε ένα αρκετά περίπλοκο περιβάλλον. Κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο στην προσπάθεια παροχής στους πολίτες μας καινοτόμων φαρμάκων αλλά και γενοσήμων στην καλύτερη δυνατή τιμή, διασφαλίζοντας ότι προστατεύουμε τους πολίτες μας από διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ προσπαθούμε να στηρίζουμε την καινοτομία και τις εταιρείες για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων».
Η ανταγωνιστικότητα στην κορυφή των προτεραιοτήτων ενόψει ευρωεκλογών
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «τα ζητήματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο των προεκλογικών μας τοποθετήσεων ενόψει των ευρωεκλογών. Το λέω αυτό γιατί για εμάς, για την κυβέρνησή μου, αλλά και για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αυτό πρέπει να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας για τον επόμενο ευρωπαϊκό εκλογικό κύκλο. Χάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας στην Ευρώπη, αποτυγχάνουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις αιχμής, υστερούμε σε κορυφαίους δείκτες καινοτομίας, σίγουρα σε σχέση με τις ΗΠΑ, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί».
Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη: «Είναι βέβαιο ότι θα ασκήσουμε μεγάλη πίεση στα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επικεντρωθούν σε αυτά τα ζητήματα. Έρχονται δύο εκθέσεις οι οποίες θα συζητηθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αφορούν στην ανταγωνιστικότητα και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, που κατά τη γνώμη μας έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο πιστεύουμε μερικές φορές. Από την πλευρά μας, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, και όσον αφορά εμένα προσωπικά, στο βαθμό που εκπροσωπώ τη χώρα μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, τα θέματα αυτά θα είναι στην κορυφή της ατζέντας μας για τον επόμενο ευρωπαϊκό εκλογικό κύκλο».
«Η Ελλάδα εξαιρετικό περιβάλλον για την προώθηση της καινοτομίας»
Από την πλευρά της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών μίλησε ο επικεφαλής της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος δήλωσε ότι επελέγη η Ελλάδα για την εαρινή συνάντηση, γιατί είναι σταθερός υποστηρικτής της καινοτομίας.
«Η Ελλάδα έχει λάβει πολύ ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά τις σημαντικές διαστάσεις της προώθησης της καινοτομίας και της πρόσβασης στα φαρμακευτικά σκευάσματα» πρόσθεσε. «Μπαίνουμε σε μια εποχή επιστημονικής αναγέννησης διότι έχουμε εξελίξεις στην τεχνολογία και στη βιοτεχνολογία και αυτό θα μας οδηγήσει σε σημαντικές ιατρικές καινοτομίες την επόμενη δεκαετία», σημείωσε ο κ. Μπουρλά.
Οπως πρόσθεσε, αυτό μεταφράζεται σε συγκεκριμένες επενδύσεις. «Πάνω από 250 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Οι μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας αυτής είναι εδώ παρούσες. Αυτή τη στιγμή η μερίδα του λέοντος των επενδύσεων βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από τρία χρόνια, η διαφορά στις επενδύσεις μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών ήταν περίπου 2 δισ. Οι επενδύσεις το 2023 υπολογίζονται σε πάνω από 50 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer ζήτησε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Η φωνή της Ελλάδας ήταν μια φωνή που ίσως στο παρελθόν να μην τύγχανε σεβασμού. Πλέον, όμως, είναι μία από τις φωνές που τυγχάνουν του μεγαλύτερου σεβασμού και εκτίμησης. Και αυτό είναι αποτέλεσμα όλων όσων πέτυχε η χώρα βγαίνοντας από τη σκοτεινή περίοδο της χρηματοοικονομικής ύφεσης».