«Πόσο πιο κοντά είμαστε στο να μπούμε βαθύτερα στη συζήτηση [με τους Τούρκους] για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας;» ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ενόψει του τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, και σε μία πρώτη απάντηση σημείωσε ότι αυτό κρίνεται από κάθε συνάντηση ξεχωριστά.
Για συζητηθεί κάτι πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη ποια είναι η ατζέντα, παρατήρησε ο κ. Μαρινάκης. «Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε κάτι άλλο. Αν είμαστε πιο κοντά ή όχι, αξιολογείται από κάθε συνάντηση ξεχωριστά. Υπάρχει πολύς δρόμος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Θα δώσουμε έμφαση στη θετική ατζέντα. Η Ελλάδα δεν προτίθεται να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας. Κινούμαστε στην λογική της υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων».», ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά, για να επαναλάβει ότι σε διπλωματικό επίπεδο, οι κινήσεις που γίνονται, έχουν στόχο να βγει η Ελλάδα πιο ισχυρή και πιο δυνατή.
Ομοίως και στο Κυπριακό -όπου κατά δήλωσή του ο πρόεδρος Ερντογάν θα ζητήσει αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενο κυπριακά εδάφη- ο εκπρόσωπος τόνισε πως η θέση της Αθήνας, η οποία ταυτίζεται με αυτή της Κύπρου, δεν αλλάζει.
«Εχουμε όλη τη διάθεση να μπούμε σε διαδικασία συζητήσεων χωρίς όμως να μπαίνουν υπό διαπραγμάτευση ζητήματα κόκκινων γραμμών. Επιδιώκουμε το διάλογο. Εχουμε αποτελέσματα από το διάλογο σε πολύ σημαντικά ζητήματα, αλλά διάλογος δεν σημαίνει τι λύθηκαν όλα τα προβλήματα ή συμφωνήσαμε σε όλα», θέλησε να επισημάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.