366
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας. | ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος

Μητσοτάκης: Εξωστρέφεια σημαίνει ανταγωνιστικότητα και δημιουργία πλούτου για όλους

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 20:58
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας.
|ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος

Μητσοτάκης: Εξωστρέφεια σημαίνει ανταγωνιστικότητα και δημιουργία πλούτου για όλους

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 20:58

Η εξωστρέφεια είναι το άλλο όνομα της αλλαγής και της προόδου και η αλλαγή, όπως έλεγε ο Ηράκλειτος, είναι το μόνο σταθερό στοιχείο της ζωής, τόνισε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας.

«Εμείς τολμάμε, αλλάζουμε, νικάμε και προχωράμε», πρόσθεσε με έμφαση και συνεχάρη τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια διότι και ο ίδιος στήριξε όλη αυτή την πρωτοβουλία μέσα από τις αλλαγές που έγιναν στον οργανισμό του υπουργείου.

Η εξωτερική πολιτική της χώρας τον 21ο αιώνα δεν μπορεί παρά να έχει μια σημαντική οικονομική διάσταση, είπε ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι «βήμα βήμα αυτή την κεντρική μας επιλογή την κάνουμε πράξη. Το υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί ένα μόνο κρίκο αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «το καλό με τα ζητήματα που αφορούν την εξωστρέφεια είναι ότι αποτελούν πολιτικές άκρως μετρήσιμες.

» Ποιοί οι δείκτες που ενδιαφέρουν; Οι εξαγωγές μας, σημαντική αύξηση των εξαγωγών εν μέσω πανδημίας, είναι απόδειξη ότι αποτελούν τον καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αναπτύξουμε έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε παραγωγικούς αλλά και σε νέους τομείς.

» Ο δεύτερος σημαντικός δείκτης είναι η ελκυστικότητά της ως επενδυτικός προορισμός. Δεν στέκομαι μόνο στα απόλυτα νούμερα των άμεσων ξένων επενδύσεων που έχουν γίνει, αλλά και στις αποτιμήσεις των επενδυτών που ξεπέρασαν κατά πολύ τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις μας.

» Η χώρα μας είναι μια χώρα που έχει μπει σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης, με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση, που δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια».

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός «εξωστρέφεια σημαίνει ανταγωνιστικότητα, δημιουργία πλούτου ο οποίος διαχέεται σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Ανάπτυξη για όλες και για όλους με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με περισσότερες ευκαιρίες για όσους το έχουν περισσότερη ανάγκη, με περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Κατεξοχήν οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας είναι κλάδοι με καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας οι οποίοι έχουν δυναμική».

Μία χώρα η οποία πατάει καλά στα πόδια της, είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός, «μπορεί να ανοίξει τα φτερά της σε ολόκληρο τον κόσμο, να απευθυνθεί στις παραδοσιακές αγορές αλλά ταυτόχρονα να στρέψει τη ματιά της σε αγορές που ενδεχομένως στο παρελθόν ήταν έξω, πέρα και πάνω από τις προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής», αναφέροντας ως παράδειγμα την Ινδία και «τις πολύ μεγάλες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται στην Αφρική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News