Πέρα από τις ανακοινώσεις για την αύξηση των συντάξεων και την αντιπαράθεση για τη Novartis και τον Παπαγγελόπουλο με τον ΣΥΡΙΖΑ, η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή την Τετάρτη, περιείχε πολύ συγκεκριμένα μηνύματα για το χρόνο των εκλογών και άλλα ζητήματα.
-Για τις εκλογές. Ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας έναν κύκλο αναφορών για το χρόνο των εκλογών που σήκωνε συζήτηση και τροφοδότησε σενάρια, επέλεξε το βήμα της Βουλής για να πει ξερά μετά από καιρό, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα:
«Επειδή ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν και μας ζητάτε εδώ να έρθουμε να προκηρύξουμε εκλογές, θα σας ξαναπώ για ακόμα μία φορά αυτό το οποίο σας έχω πει πολλές φορές: ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».
Παράλληλα, με δεδομένο ότι οι αναφορές του στην τοξικότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης, ερμηνεύτηκαν από πολιτικούς αναλυτές ως πιθανός λόγος προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε ένα κλίμα έντονης τοξικότητας, όπως έχω προβλέψει. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά τη δουλειά της. Εγώ δεν βλέπω Υπουργούς να έχουν κατεβάσει τα μολύβια, βλέπω μία Βουλή η οποία εξακολουθεί και νομοθετεί με δύο και τρία νομοσχέδια».
Και οι δυο αναφορές στη δευτερολογία του Πρωθυπουργού, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας (και όχι ότι ο στόχος είναι να γίνουν στο τέλος της τετραετίας) αλλά και η διατύπωση ότι η τοξικότητα μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, ερμηνεύονται ως μια κίνηση για να μπει τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών.
Μάλιστα στην τριτολογία του κ. Μητσοτάκης είπε ότι «χρέος μου είναι να υπερασπιστώ την θεσμική σταθερότητα» και κλείνοντας εκτίμησε ότι μετά τις εκλογές με απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ -τις οποίες χαρακτήρισε «βόμβα αστάθειας που θα αδρανοποιηθεί»– θα προκύψει στις δεύτερες εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση.
–Δεν φαίνεται να περνάνε τα F-16 από το Κογκρέσο. Μετά τις τελευταίες πληροφορίες αλλά και τις κινήσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο που φαίνεται ότι δεν ευνοούν την άμεση έγκριση της πώλησης νέων μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ο Πρωθυπουργός προχώρησε για πρώτη φορά και ο ίδιος σε μία εκτίμηση, πάλι απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα:
«Εξακολουθείτε και κάνετε αναφορές σε ενδεχόμενες πωλήσεις αεροσκαφών από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, παραγνωρίζοντας ότι αυτή είναι μία πολύ μακρά διαδικασία για την οποία χρειάζονται πολλά στάδια έγκρισης και σήμερα, καθώς φαίνεται, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να εγκρίνει πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία, όσο η Τουρκία δεν αλλάζει τη συμπεριφορά της».
–Για τις χώρες που στήριξαν στρατιωτικά την Ουκρανία. Πολιτική σημασία είχε και η αναφορά του πρωθυπουργού στη στήριξη που έδωσαν οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, με δεδομένη την κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αποστολή στρατιωτικού υλικού.
«Εάν δεν στέλναμε όπλα στην Ουκρανία, κ. Τσίπρα, και ακολουθούσαμε τη δική σας προτροπή θα ήμασταν ή δεν θα ήμασταν η μόνη, η μοναδική χώρα, η οποία δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία; Ρωτώ. Υποδείξτε μου μία ακόμα, μία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης προς τον κ. Τσίπρα.
–Για τη θέση Τσίπρα ως προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Επιχειρώντας, τέλος, να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα για την επαμφοτερίζουσα στάση του σε ό,τι φορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στη δευτερολογία του και πάλι στον κ. Τσίπρα με το εξής: «Είστε ή δεν είστε σύμφωνος με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ; Να τοποθετηθείτε, παρακαλώ, με σαφήνεια σήμερα. Εάν εσείς ήσασταν Πρωθυπουργός, θα ψηφίζατε υπέρ ή κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ;» .
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης στην τριτολογία του είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε σε αυτό το ερώτημα του Πρωθυπουργού και ότι ο ίδιος μπορεί να απαντήσει ευθέως, σημειώνοντας ότι θα τασσόταν κατά την διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.