Βασική μας επιδίωξη είναι η βιώσιμη μείωση των φόρων: αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τρίτη, στη διάρκεια της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Ο Πρωθυπουργός είπε πως ως χώρα είμαστε σε διαρκή πόλεμο με την φοροδιαφυγή και έχουμε την πρόθεση να μειώσουμε περαιτέρω τους φόρους έως το 2027.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή, όσο περιορίζεται το κενό στον ΦΠΑ, όσο εξιχνιάζονται μεγάλες φορολογικές και τελωνειακές απάτες που απαιτούν μια ειδική εξειδίκευση, τόσο θα προσθέτεται παραπάνω έσοδα στα ταμεία του κράτους, «έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε με την πολιτική μείωσης των φόρων, κάτι το οποίο έχουμε πρόθεση να κάνουμε μέχρι το τέλος τουλάχιστον της κυβερνητικής μας θητείας το 2027».
Σε ό,τι αφορά την ΑΑΔΕ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως πρόκειται για μία υπηρεσία που δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει από αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων προηγμένων χωρών.
«Θα ήθελα να εκφράσω τη τη βαθιά μου χαρά και ικανοποίηση, την οποία αισθάνθηκα όταν μπήκαμε μέσα στο καινούργιο κτίριο της ΑΑΔΕ και σκεφτόμουν ότι με έναν τρόπο αυτό το υπερσύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον, φιλικό προς τους εργαζόμενους κτήριο είναι και ο καθρέφτης της σημαντικής προόδου που η ΑΑΔΕ έχει επιτελέσει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, από τότε που ιδρύθηκε, σε εξαιρετικά δύσκολες και σκληρές συνθήκες», είπε, για να συμπληρώσει:
«Μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να κατοχυρώσει τον ρόλο της, να εκσυγχρονιστεί, να αλλάξει την εικόνα την οποία είχε στη συνείδηση των πολιτών. Η μετακίνηση σε ένα καινούργιο κτήριο δεν έχει, κατά την άποψή μου μόνο σκοπό την εξοικονόμηση κάποιων εκατομμυρίων ευρώ. Έχει να κάνει με τις συνθήκες εργασίας, με τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα στο κτήριο βιώνουν ένα σύγχρονο εργασιακό χώρο ως παράγοντα βελτίωσης της παραγωγικότητας».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, σε σημαντικές καινοτομίες τις οποίες έχει υλοποιήσει η ΑΑΔΕ τα τελευταία χρόνια. «Αναφέρομαι ιδιαίτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της και στον τρόπο με τον οποίο ο πολίτης, ο επιχειρηματίας βιώνει την επαφή του με τις φορολογικές αρχές. Πολύ μεγάλη επανάσταση της ψηφιοποίησης του κράτους. Προφανώς έχει και πλήρη αντανάκλαση στα πολύ υψηλά ποσοστά επικοινωνίας που γίνονται πια με ψηφιακό τρόπο και εκεί που χρειάζεται η φυσική επαφή. Οι όποιες δυσκολίες από την πρόσφατη αναδιοργάνωση είμαι σίγουρος ότι θα αντιμετωπιστούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα, έτσι ώστε η εικόνα της ΑΑΔΕ συνολικά να είναι μια εικόνα μιας υπηρεσίας η οποία επί της αρχής αντιμετωπίζει τον πολίτη φιλικά, με ευγένεια, με ευπρέπεια και με τον απαραίτητο επαγγελματισμό, όποτε αυτός χρειάζεται να έρθει σε φυσική επαφή με τις φορολογικές αρχές».
«Εάν δεν είχαμε κάνει αυτήν την πολύ μεγάλη πρόοδο στον τρόπο λειτουργίας της ΑΑΔΕ, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε υπηρετήσει με συνέπεια και την κεντρική μας επιλογή από τότε που μας εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός, να προχωράμε σε σταδιακές αλλά δημοσιονομικά βιώσιμες μειώσεις των φόρων. Διότι τα αυξημένα έσοδα σε μια οικονομία μπορούν να προέλθουν είτε από την ίδια την ανάπτυξη, από την αύξηση του ΑΕΠ (και η χώρα μας σήμερα είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα), είτε από τη μείωση της φοροδιαφυγής, μιας πρακτικής την οποία πολλές φορές έχουμε στηλιτεύσει και με την οποία βρισκόμαστε σε διαρκή πόλεμο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Μετά τις 12 φοροελαφρύνσεις που «ξεκλειδώνει» ο προϋπολογισμός του 2025, το σχέδιο της κυβέρνησης για την περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έως το 2027 περιλαμβάνει:
– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% θα προχωρήσει η κυβέρνηση ενδεχομένως από το 2026. Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά μία μονάδα.
– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για επιχειρήσεις. Το 2025 πέφτουν οι τίτλοι τέλους για το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις και εργαζομένους με «μπλοκάκι». Το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο παραμένει για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματά τους, θα καταργηθεί έως το 2027.
– Μείωση συντελεστών ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν∆ του 2019 προέβλεπε μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 11%. Το σχέδιο είχε εγκαταλειφθεί λόγω των δίδυμων κρίσεων και είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ε.Ε.
– Νέα φορολογική κλίμακα. Νέα φορολογική κλίμακα με στήριξη των μεσαίων εισοδημάτων. Η κλίμακα του 2019 βοήθησε τα εισοδήματα της τάξεως των 10.000-15.000 ευρώ, τα οποία είδαν τους φόρους να μειώνονται από περίπου 120 ευρώ έως και 177 ευρώ σε ετήσια βάση. Τα λεγόμενα μεσαία εισοδήματα (από 18.000 έως και 50.000 ευρώ) η κυβέρνηση τα “ξέχασε”. Οι παρεμβάσεις οδηγούσαν σε μείωση των επιβαρύνσεων κατά 17-37 ευρώ ετησίως. Στις προθέσεις της κυβέρνησης αυτή τη φορά είναι να υπάρξει μια πιο γενναία ελάφρυνση για τις ομάδες αυτές, οι οποίες βλέπουν μεγάλο μέρος των αυξήσεων να πηγαίνουν σε φόρους.
– «Κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που εγκλωβίζονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Κάθε χρόνο 1 στους 4 φορολογουμένους φορολογείται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρατήρησε πως η ΑΑΔΕ οικοδομεί ένα νέο μοντέλο κεντρικών δομών με μεγαλύτερη ταχύτητα, καλύτερη εξυπηρέτηση και διαφάνεια για τους φορολογούμενους με παράλληλη ανάπτυξη ψηφιακού εκσυγχρονισμού με τη χρήση και τεχνητής νοημοσύνης.
«Το μοντέλο των εφοριών όπως το ξέραμε έχει τελειώσει», επισήμανε ο υπουργός, σημειώνοντας τη λειτουργία των κέντρων βεβαίωσης και είσπραξης, εξυπηρέτησης και φορολογίας ακινήτων.
Τέλος, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε ότι το νέο κτήριο στεγάζει πάνω από 1.100 εργαζόμενους. «Πρέπει να γίνουν πολλά, όπως η υιοθέτηση νέων ψηφιακών εργαλείων για φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους και η αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης. Η ΑΑΔΕ της νέας εποχής είναι εδώ«, σημείωσε.