Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην «Πρώτη Λέξη» του protothema.gr και τον Αντώνη Σρόιτερ | Γ.Τ Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης εφ’ όλης της ύλης: Τι θα πω στον Ερντογάν – Περιττή η έλευση Ράμα – Ευρωεκλογές και τρίτη θητεία

Μεταξύ άλλων στο podcast του protothema.gr ο Πρωθυπουργός απαντά σε όσους τον (προ)καλούν να αναβάλει την επίσκεψή του στην Αγκυρα, μιλά για τις διμερείς σχέσεις με τους γείτονες (Αλβανία και Τουρκία), τον πήχη και το μήνυμα των ευρωεκλογών, την προοπτική μίας ακόμη, τρίτης τετραετίας, για το κλίμα στη σχέση Κράτους-Εκκλησίας, και τη συνεργασία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο ανανέωσης της θητείας της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα
Protagon Team

Σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του στο protothema.gr, o Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εν όψει της επίσημης επίσκεψής του στην Αγκυρα -στη σκιά της απόφασης Ερντογάν για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί- για τα ζητήματα που έχουν προκύψει στις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία του Εντι Ράμα που ετοιμάζεται να έρθει στην Αθήνα για να μιλήσει σε ομοεθνείς του (και το πόσο ευπρόσδεκτος είναι),  για τον πήχη των επικείμενων ευρωεκλογών και την προοπτική μίας τρίτης κυβερνητικής θητείας, καθώς και για τα φλέγοντα ζητήματα της ασφάλειας και της ακρίβειας που απασχολούν τους πολίτες.

Στη συνέντευξή του στην «Πρώτη Λέξη» του protothema.gr και τον Αντώνη Σρόιτερ ο Πρωθυπουγός απαντά επίσης για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και την απόπειρα να μετατραπεί η εορταστική περίοδος του Πάσχα σε μορφή «παλλαϊκής αποδοκιμασίας» της κυβέρνησης, αξιολογεί τη συνεργασία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ταυτόχρονα δίνει και μία πρώτη απάντηση για τα σενάρια διαδοχής της.

Η Μονή της Χώρας και γιατί δεν ανέβαλα την επίσκεψη στην Αγκυρα

Στα Ελληνοτουρκικά, αφού χαρακτηρίζει περιττή και λανθασμένη επιλογή την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντά και σε όσους υποστηρίζουν ότι η επίσκεψή του στην Αγκυρα θα έπρεπε να αναβληθεί λόγω ακριβώς (και) αυτής της ενέργειας.

«Δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη, πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί δίαυλοι. Θα εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου, είναι προτιμότερο από το να δημιουργήσουμε μια κρίση […] Δεν λείπουν τα τζαμιά στην Πόλη. Δεν είναι τρόπος αυτός να αντιμετωπίζεται η πολιτιστική κληρονομιά. Η Πόλη ήταν πρωτεύουσα του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας για πάνω από χίλια χρόνια. Εμείς προστατεύουμε τα μνημεία, δεν θα κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο», αναφέρει για το σόου που έστησε ο τούρκος πρόεδρος με τους εξευτελιστικούς φερετζέδες στα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες στη  Μονή της Χώρας, ώστε να «μην ενοχλούν» την προσευχή στον Αλλάχ.

Ο Ράμα στην Αθήνα

Οσον αφορά εξάλλου τον ερχομό του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης διευκρινίζει πως δεν είναι προσκεκλημένος της κυβέρνησης, κάνοντας και πάλι λόγο για αχρείαστη και περιττή επιλογή.

Ερχεται να μιλήσει σε ομοεθνείς του, «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, αλλά δεν θα τη διευκολύνουμε», επισημαίνει και αναφερόμενος στην κρίση που διανύουν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις  δηλώνει πως υπάρχουν ζητήματα, αν και όπως επαναλαμβάνει το θέμα Μπελέρη είναι ευρωπαϊκό και όχι διμερές.

Σακελλαροπούλου για δεύτερη θητεία;

Ερωτηθείς για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη φημολογία των ημερών περί επαφών εν όψει της λήξης της θητείας της, ο Πρωθυπουργός το διαψεύδει και ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτό να στηρίξει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για μία δεύτερη θητεία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

«Εχω καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκεί καλά τα καθήκοντά της. Μένω σε αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτά που είπα», αναφέρει με νόημα.

«Στο κενό» η απόπειρα δημιουργίας αντικυβερνητικού κλίματος

Κατά τα άλλα, παρατηρεί ότι οι προσπάθειες ορισμένων να δημιουργήσουν αντικυβερνητικό κλίμα στις εκκλησίες τις ημέρες του Πάσχα, έπεσαν στο κενό, για να επαναλάβει πως δεν υπήρξε ποτέ καμία σύγκρουση με την Εκκλησία, παρά μία αναμενόμενη όπως είπε, διαφωνία στο θέμα του νόμου για την ισότητα στον γάμο.

Μεικτό σύστημα για τις ευρωεκλογές – ο πήχης και οι σελέμπριτι

Στα των ευρωεκλογών, ο Πρωθυπουργός ανήγαγε σε πρώτιστο ζήτημα  πώς θα πειστεί ο κόσμος να συμμετάσχει, εκτίμησε ότι όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη το ενδιαφέρον θα αυξάνεται, ενώ στάθηκε και στη σημασία της επιστολικής ψήφου.

Ερωτηθείς για τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα στην ευρωλίστα της ΝΔ και κατά πόσο  η παρουσία τους στέλνει τελικά λανθασμένο μήνυμα στους πολίτες, σημείωσε πως δεν είναι μόνο οι λεγόμενοι σελέμπριτι και ότι αποτελεί ευθύνη των πολιτών να βρουν τα βιογραφικά και να επιλέξουν τους καλύτερους υποψηφίους.

Αφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να θεσπιστεί μεικτό εκλογικό σύστημα από τις επόμενες ευρωεκλογές, που θα συνδυάζει λίστα και σταυρό προτίμησης.

«Πιστεύω -είπε- στον σταυρό και την ευθύνη των πολιτών. Τώρα τρέχουν 42 υποψήφιοι, υπάρχει κινητοποίηση των πολιτών, αντίθετα με τη λίστα θα έτρεχαν μόνο οι εκλόγιμοι».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο πήχης για το εκλογικό σκορ της ΝΔ ειναι το 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών, σηκώνοντας ταυτόχρονα και το γάντι που πέταξε η αντιπολίτευση για το μήνυμα της ευρωκάλπης συνολικά στην κυβέρνηση.

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην πορεία εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος, ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε πως υπάρχει ένας «ελέφαντας στο δωμάτιο που τα καλύπτει όλα», που δεν είναι άλλος από την  ακρίβεια.

Απαντώντας ωστόσο στον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι οι τιμές μπορούν να πέσουν μέσω μείωσης φόρων, υπογραμμίζει πως είναι κάτι που δεν θα το άντεχε η ελληνική οικονομία, αφού πχ η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα θα κόστιζε 2,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, δηλαδή 1% του ΑΕΠ, οπότε «πάει περίπατο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Οπως και να έχει, ξεκαθαρίζει, «δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Είδαμε πού οδήγησαν η παροχολογία και τα λεφτόδεντρα».

Αντίστοιχα και στο ζήτημα της ασφάλειας, διέκρινε σημεία βελτίωσης, αν και όπως παραδέχθηκε, το κλίμα αλλάζει όταν έχουμε μια τραγωδία, όπως αυτή στους Αγίους Αναργύρους όπου «έγιναν όλα λάθος».

Ομοίως και στο κομμάτι της οπαδικής βίας παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι «έσφίξαν τα λουριά, έχουμε αυτοματοποιημένες ποινές, λειτουργούν κάμερες, ονομαστικό εισιτήριο» και ειδικά για τη  δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, σημείωσε ότι η υπόθεση είναι «δεμένη» και βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης.

«Τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις κάμερες και το ονομαστικό εισιτήριο, πολλοί μας έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να γίνουν και όμως έγιναν. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι πια, σε συνδυασμό με την πολύ σημαντική επιχείρηση της Αστυνομίας για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ακριβώς ποιοι είναι όχι μόνο οι φυσικοί αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη, έχουν στείλει ένα μήνυμα ότι το κράτος έχει πια πάρει το ζήτημα αυτό πάρα-πάρα πολύ σοβαρά», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Τέλος ,για μία ακόμη φορά, απέρριψε τα περί συγκάλυψης στην τραγωδία των Τεμπών. «Είναι ψέμα, καμία επιχείρηση συγκάλυψης δεν υπήρξε. Εχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, κινήθηκε με ταχύτητα», επανέλαβε.

Τρίτη τετραετία;

Οσο για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και μια τρίτη θητεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι νιώθει ακόμη δημιουργικός, γεμάτος ενέργεια, ξεκαθαρίζοντας ότι η αποχώρηση από την πολιτική δεν είναι κάτι που περνά από το μυαλό του.

«Καλά να είμαστε, το 2027 η Νέα Δημοκρατία, προφανώς, θα θέλει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία. Είμαστε κόμμα εξουσίας και προσερχόμαστε στις εκλογές για να κερδίσουμε. Αλλά για να μπορέσουμε να συζητήσουμε τι θα γίνει το ‘27 έχουμε τρία χρόνια πολύ σκληρής δουλειάς.  […] Θεωρώ ότι όσο αισθάνομαι δημιουργικός, όσο αισθάνομαι ότι έχω ενέργεια να προσφέρω, η αποχώρηση από την πολιτική δεν είναι κάτι που περνά από το μυαλό μου. Και μερικές φορές εκπέμπει και μια αλαζονεία το να πει κανείς “τι θα κάνω το ‘27”. Ποιος ξέρει τι μπορεί να μεσολαβήσει από τώρα μέχρι το ‘’27; Και επειδή παρά τα όσα μπορεί να λέγονται ότι “υπήρχε η αλαζονεία του 41%”, θέλω να σας θυμίσω ότι το βράδυ των εκλογών, πολύ πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το 41%, μίλησα στον ελληνικό λαό και είπα ότι δεν πρόκειται να συγχωρέσω και να δεχτώ στον εαυτό μου καμία αλαζονεία», ανέφερε συγκεκριμένα στην απάντησή του για την προοπτική μίας ακόμη -τρίτης κατά σειρά- κυβερνητικής θητείας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού εδώ