«Οι σταδιακές, αλλά δημοσιονομικά βιώσιμες μειώσεις των φόρων παραμένουν κεντρική μας επιλογή. Αυτές γίνονται εφικτές χάρη στα αυξημένα έσοδα του κράτους, που επιτυγχάνουμε τόσο με την ανάπτυξη της οικονομίας -μέσα από την αύξηση του ΑΕΠ και τη μείωση του χρέους, δύο τομείς στους οποίους η χώρα μας πρωταγωνιστεί σήμερα στην Ευρώπη- όσο και με τη μείωση της φοροδιαφυγής», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανάρτηση με την ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου.
«Τα στοιχεία σχετικά με τη μείωση αυτής της κοινωνικά άδικης πρακτικής, με την οποία βρισκόμαστε σε διαρκή πόλεμο, δείχνουν ότι έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο. Αυτό κατέστη δυνατό και χάρη στον νέο τρόπο λειτουργίας της ΑΑΔΕ, που αξιοποιεί σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως το myData και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS», έγραψε ο Πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Ετσι μπορούμε να συνεχίσουμε με την πολιτική μείωσης των φόρων μέχρι το τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής μας θητείας, το 2027. Μία πολιτική που έχει συνεισφέρει και στη συνεχή συρρίκνωση της ανεργίας. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο η ανεργία μειώθηκε περαιτέρω στο 9,3% από το 17,5% που ήταν το 2019, σημειώνοντας χαμηλό 15ετιας (το χαμηλότερο ποσοστό από τον από Μάιο του 2009). Χαίρομαι ιδιαίτερα που χάρη στις πολιτικές μας για τη στήριξη της οικογένειας μειώνεται σημαντικά τόσο η ανεργία των γυναικών, από 21,6% τον Σεπτέμβριο 2019 σε 11,4% σήμερα, αλλά και των νέων κάτω των 25 ετών, από 39,3% τον Σεπτέμβριο 2019 σε 16,3% σήμερα».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο και τίθεται σε διαβούλευση, περιλαμβάνει 12 σημαντικές φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στο 2025.
«Αναφέρω ορισμένες: κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες), συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων με «μπλοκάκι» με όφελος 400-500 ευρώ. Ειδικά για φυσικά πρόσωπα -αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις- που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, μειώνεται κατά 50% στο ελάχιστο το τεκμαρτό εισόδημα. Ακόμη, θεσπίζεται τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος που θα παρέχεται σε όσους ιδιοκτήτες νοικιάζουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητα που έως πρότινος κρατούσαν κλειστά, αλλά και έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα ασφαλισμένα ακίνητα. Ικανοποιείται το αίτημα των νοσοκομειακών για αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 22% των εφημεριών του ΕΣΥ. Χορηγούνται περαιτέρω κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, ενώ ορίζονται σαφείς προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις, εκπτώσεις στους συνεπείς και ποινές στους κρατικούς λειτουργούς σε περίπτωση αμέλειας», τόνισε.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε κοινωνκά προγράμματα, που υλοποιούνται: «Μια ακόμη δράση με κοινωνικό πρόσημο, η οποία αφορά τα άτομα με αναπηρία. Μέσω του Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης θα χορηγηθεί voucher ύψους 800 ευρώ το μήνα (ανά παιδί) σε 2.500 παιδιά και τις οικογένειές τους. Το Πρόγραμμα, αξιοποιώντας πόρους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης για την ενδυνάμωση οικογενειών που έχουν παιδιά με αναπηρία ή με αναπτυξιακή διαταραχή ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αναπτυξιακών διαταραχών, από τη γέννησή τους έως και την ηλικία των 6 ετών.
»Με την ευκαιρία να πω ότι η χώρα μας είναι πρώτη στην ΕΕ στην άντληση πόρων από το ΤΑΑ ως ποσοστού του ΑΕΠ και 5η ως προς τις εκταμιεύσεις. Μάλιστα, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε το 5ο αίτημα για τα επόμενα 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο. Αλλά και σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, είμαστε στην 4η θέση στις απορροφήσεις με βάση τις πληρωμές που έχουν γίνει».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έργα στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας : «Υπογράφηκε από την αρμόδια Επίτροπο η χρηματοδότηση της μετατροπής του Φαληρικού Όρμου σε ένα μεγάλο παραθαλάσσιο πάρκο 541 στρεμμάτων, έναν πράσινο και “ζωντανό” χώρο που θα αναβαθμίσει όλες τις γειτονικές περιοχές. Ο προϋπολογισμός αυτού του μέγα-πρότζεκτ είναι 370 εκατ. ευρώ και ήδη η ΕΕ ενέκρινε τα πρώτα 93 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για την υλοποίησή του. Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου βρισκόταν στα πρόθυρα της απένταξης από την ΕΕ. Στις κυβερνητικές προσπάθειες για τη “διάσωση” του έργου συνέβαλε καθοριστικά ο νέος Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, τον οποίο και συγχαίρω. Το πάρκο θα είναι ανοιχτό στο κοινό δωρεάν, πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία, θα λειτουργεί με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα φυτευτεί με σχεδόν 3.000 δέντρα. Η ανάπλαση, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028 και λειτουργίας το 2029, θα δώσει στην “αθηναϊκή Ριβιέρα” έναν σύγχρονο και μεγάλο δημόσιο πνεύμονα πρασίνου. Το έργο περιλαμβάνει αντιπλημμυρική προστασία, θεματικές παιδικές χαρές, χώρους εκδηλώσεων και ένα αθλητικό κέντρο, ενώ οι εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα επαναχρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Όπως ανέφερε και η Επίτροπος Φερέιρα, το πάρκο θα αποτελέσει πρότυπο για το πώς οι αστικές επενδύσεις μπορούν να σχεδιαστούν με βιώσιμο, αισθητικό και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο».
Επίσης, αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκούς πόρους για έργα σε περιοχές εκτός Αττικής. «Προ ημερών εγκρίθηκαν οι πρώτες 67 προτάσεις συνολικού ύψους 30,2 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθούν από το ΤΑΑ και αφορούν στη δημιουργία δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται έργα για τη δημιουργία ή και την ανάδειξη μονοπατιών στην Εύβοια, στο Σουφλί, στις Οινούσσες, στην Κάλυμνο, στα Τζουμέρκα, στα Αστερούσια της Κρήτης, στην Κάλυμνο, στη Φολέγανδρο, στη Νάξο, στη Δονούσα, στην Ηρακλειά, στο Άνω Κουφονήσι, στη Σχοινούσα, στη Δράμα και στα Γεράνεια Όρη. Επιπλέον, στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, και Πελοποννήσου θα υπάρξει και δεύτερος γύρος αξιολόγησης των υπόλοιπων προτάσεων. Το δίκτυο των πεζοπορικών μονοπατιών θα συμβάλλει στη διατήρηση με και την προστασία της υπαίθρου μας αναδεικνύοντας τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά τους με σημαντική τη συμβολή του στην τοπική βιώσιμη ανάπτυξη, ιδίως σε περιοχές λαβωμένες από φυσικές καταστροφές».
Επιπλέον, όπως είπε, υπογράφηκε η σύμβαση για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση 17 νέων σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
«Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Τα νέα κτήρια θα είναι βιοκλιματικά και θα καλύψουν τις ανάγκες 5.000 μαθητών σε εννέα περιφερειακούς Δήμους της κεντρικής Μακεδονίας που έχουν αυξανόμενο μαθητικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, στους Δήμους Νεάπολης Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Καλαμαριάς, Πυλαίας Χορτιάτη και Κατερίνης. Οι 17 σχολικές μονάδες, βάσει της σύμβασης, θα παραδοθούν σε 24 μήνες από την κατασκευαστική εταιρεία που αναλαμβάνει, επιπλέον, τη συντήρηση των εγκαταστάσεων για 25 χρόνια, την ασφάλιση, τη φύλαξη και την καθαριότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων και όλους τους λογαριασμούς (ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αποχέτευσης, φυσικού αερίου, σταθερής τηλεφωνίας και Internet)!».
Ο κ. Μηταοτακης αναφέρθηκε επίσης, στην ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών: «Είχα δεσμευτεί προσωπικά στη συνάντηση που είχα με τους εκπροσώπους των Ελλήνων καλλιτεχνών ότι θα ιδρυθεί και στην Ελλάδα -ομολογουμένως με ασύγγνωστη καθυστέρηση- Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών. Το κάνουμε. Το σχετικό νομοσχέδιο που προέκυψε ύστερα από διάλογο εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων, παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και προωθείται σε δημόσια διαβούλευση. Να θυμίσω ότι είχε γίνει το 2007 μια απόπειρα αλλά δεν προχώρησε λόγω των αντιδράσεων των ΑΕΙ. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο; Ιδρύεται Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου στα πρότυπα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπαγόμενη στο Υπουργείο Παιδείας, που θα οργανώνει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών στο θέατρο, στον χορό και στη μουσική. Η εισαγωγή των υποψηφίων θα γίνεται χωρίς συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά με ειδικές εξετάσεις, όπως και στη Σχολή Καλών Τεχνών. Ωστόσο οι υποψήφιοι υποχρεούνται να έχουν απολυτήριο λυκείου. Θα έχει πέντε τμήματα που προέρχονται από την ενσωμάτωση των υφιστάμενων σχολών του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Τα πτυχία τους θα αναβαθμιστούν -ένα σωστό αίτημα των καλλιτεχνών- για πρόσβαση στο Δημόσιο. Είναι μια σπουδαία μεταρρύθμιση στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού που έχει και αξιακή διάσταση. Δεν μπορεί το θέατρο, ο χορός και η μουσική να αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα που τις γέννησε, σαν δευτερεύουσες τέχνες».
Τέλος, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μουσείο του Ελύτη στην Πλάκα και στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης: «Με δύο μείζονα γεγονότα που έχουν να κάνουν με άλλες Τέχνες θα κλείσω τη σημερινή ανασκόπηση. Το πρώτο είναι το Μουσείο Ελύτη, που εγκαινιάστηκε προχθές στην Πλάκα. Τα έργα αποκατάστασης του διατηρητέου κτηρίου είχαν ξεκινήσει το 2013 επί της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, μετά από πρόταση της Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Στο Μουσείο φιλοξενείται πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, έγγραφα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του Οδυσσέα Ελύτη και θα είναι προσβάσιμο για μελετητές και ιστορικούς. Μια οφειλόμενη Κιβωτός Μνήμης αφιερωμένη στον Νομπελίστα Ποιητή μας.
»Το άλλο γεγονός είναι η γιορτή του κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, το διάσημο Φεστιβάλ της πόλης που γίνεται φέτος 65 χρονών, πιο ώριμο και μεστό από ποτέ. Η χαρά των σινεφίλ! Ξεκίνησε την Πέμπτη και φιλοξενεί 252 ταινίες και μεγάλα ονόματα του διεθνούς κινηματογράφου. Η έναρξη είχε έντονο ελληνικό στοιχείο, όπως έμαθα, με την προβολή της ταινίας “Maria” του Χιλιανού δημιουργού Πάμπλο Λαραΐν, όπου η Αντζελίνα Τζολί ενσαρκώνει τη θρυλική Μαρία Κάλλας».