Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής την Παρασκευή, επικρίνοντας τον Αλέξη Τσίπρα | George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Τα έξι ψέματα του Τσίπρα για τα εργασιακά

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή, με τον Πρωθυπουργό να επικρίνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι περιγράφει μία στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας, με ψέματα και ανακρίβειες
Protagon Team

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου, στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών, καλών, νέων θέσεων εργασίας. Τη λύση στην ανεργία θα δώσει ο ιδιωτικός τομέας». Αυτό ήταν το κυρίαρχο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ομιλία του το πρωί της Παρασκευής, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά θέματα.

Τη συζήτηση στην Ολομέλεια την είχε ζητήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για να απαντήσει στα βέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, που με σχετικές ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Κουτσούμπα αντίστοιχα, ζητούσαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τις αλλαγές που προωθούν στην εργασιακή νομοθεσία.

Μάλιστα, γι’ αυτόν τον λόγο, προκειμένου να μην αφήσει αναπάντητους τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης σε ένα κρίσιμο για την κοινωνική συνοχή ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης είχε ακυρώσει το ταξίδι του στο Μόναχο για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια (εδώ).

Ξεκίνησε πάντως την ομιλία του με μια ευχή: «Εύχομαι το κλίμα της αγάπης της σημερινής ημέρας, να βρει αντανάκλαση», είπε, αναφερόμενος στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, αφού πρώτα ευχήθηκε «χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες»…

Μετά, όμως, ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος και χωρίς καμία διάθεση να χαριστεί στους πολιτικούς αντιπάλους του.

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην πρωτολογία του.

«Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία Αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι περιγράφει, στην ερώτησή του, μία στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας, με ψέματα και ανακρίβειες.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε, σημείο προς σημείο, στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα, απαριθμώντας τα έξι ψέματά του:

«Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 16,5% από το 18,6% του αντίστοιχου μήνα επί ΣΥΡΙΖΑ.

»Δεύτερη ανακρίβεια, υποκριτικά εξακολουθεί να μιλάει για ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι ότι αντί για απολύσεις τους τελευταίους μήνες, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν και για την ακρίβεια είναι 65.718 περισσότεροι από πέρυσι. Οπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν.

» Τρίτο ψέμα: Διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι τάχα υποβαθμίστηκε η Επιθεώρηση Εργασίας και έτσι ανθεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι το 2ο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.000 έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

»Τέταρτο ψέμα: Υποστηρίζει ότι χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας υπέρ της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης. Η αλήθεια είναι ότι φέτος έχουμε 1.374.482 μόνιμους εργαζόμενους, 65.718 περισσότερους από πέρυσι και για πρώτη φορά μετά την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται αύξηση του μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στη συνολική απασχόληση.

»Πέμπτο ψέμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο εάν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μία επιχείρηση.

»Και έκτο ψέμα, η υποτιθέμενη μη επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, αναφερόμενος στους 55.000 επιστήμονες, οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ».

«Δεν γνωρίζετε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν μία σύμβαση ορισμένου χρόνου; Δεν γνωρίζετε ότι η προκήρυξη που βγάλατε εσείς αναφέρει ότι παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου είναι άκυρες;» τόνισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας, κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα. Εγώ πάλι θα επιμείνω, θα κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο. Να λοιπόν ποιος πρεσβεύει το παλιό και ποιος πρεσβεύει το νέο».

Ως προς το επίδικο, την αύξηση του κατώτατου μισθού ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: «Η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής ισχύει απόλυτα. Υπομονή, λοιπόν, μέχρι το τέλος Ιουνίου όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία και θα μπορούμε να νομοθετήσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό».