Χαιρετισμό σε δείπνο, που οργάνωσαν προς τιμήν του εκπρόσωποι ελληνοαμερικανικων οργανώσεων, απηύθυνε την Τρίτη στην Ουάσινγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα.
Παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, της πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια έως ότου η Ελλάδα γίνει το μοντέρνο κράτος που αξίζει σε όλους.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πλέον ενδιαφέρουσα εξέλιξη που συντελείται τώρα στη χώρα είναι ότι επιστρέφουν αυτοί που έφυγαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Προσθέτοντας πως ο λόγος δεν είναι μόνον ότι πλέον στη χώρα υπάρχουν καλές δουλειές και ότι η ανεργία μειώνεται, αλλά πρωτίστως, η μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας, που κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι κατά τη συνάντησή του με το Τζο Μπάιντεν είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη σημασία της διμερούς σχέσης εντός του πλαισίου της νέας ενεργειακής αρχιτεκτονικής στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η χώρα μας καθίσταται πλέον πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής.
Τόνισε, δε, πως κατά την διάρκεια των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές για την Ελληνική Δημοκρατία, αλλά αυτή εξήλθε ισχυρότερη, καθώς ανέκαθεν ήταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ο Πρωθυπουργός ανέτρεξε συνοπτικά στις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του, για να συμπεράνει ότι πλέον η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι ευτυχής και υπερήφανος που η παρουσία του στο Κογκρέσο γέμισε με περηφάνια την ελληνοαμερικανική κοινότητα. «Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας, σήμερα είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για την Ελλάδα, την Κύπρο, έχετε κάθε λόγο να αισθάνεστε περήφανοι και εγώ αισθάνομαι περήφανος» κατέληξε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στο τέλος της εκδήλωσης παρασημοφόρησε 12 επιφανείς ομογενείς για την προσφορά τους στην πατρίδα.
Ακολουθεί ο κατάλογος των παρασημοφορηθέντων ομογενών όπως τον μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Demetrios Kokotas, ύπατος πρόεδρος της οργάνωσης AHEPA με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος
Γεώργιος Μπεχράκης, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος
Gus Billirakis, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από το 2007 με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος
Katherine Elizabeth Fleming, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιίας
Marina Hatsopoulos, Πρόεδρος του Δικτύου Ελληνικής Καινοτομίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας
Alexandros Karloutsos, ο επί 30 και πλέον χρόνια Γενικός Διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος
Constantine Manos, φωτογράφος με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος
George Marcus, Πρόεδρος της εταιρείας Marcus & Millichap με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος
George Pavlakis, Διευθυντής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών, Τομέας Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος
Olympia Snowe, πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιίας
Angelo Tsakopoulos, πρόεδρος της εταιρείας ΑΚΤ Ιnvestements με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος
Endy Zemenides, εκτελεστικός διευθυντής, Hellenic American Leadership Council (HALC) με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.