Η συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή για τον κορονοϊό έγινε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και στη σκιά των διαδηλώσεων της Κυριακής κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία.
Χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που συχνά αγγίζουν τα όρια της παράνοιας» (εδώ).
Και χαρακτηριστική και η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, απευθυνόμενου προς τον κ. Μητσοτάκη. «Φάνηκε ότι βασικός στόχος της παρέμβασής σας ήταν να μας κουνήσετε το δάχτυλο και να μας ταυτίσετε με αυτούς που έχουν αναπτύξει θεωρίες συνωμοσίας, τους αρνητές της μάσκας. Τους αρνητές της μάσκας εμείς δεν τους είχαμε συναντήσει ποτέ από κοντά, εσείς τους είχατε συναντήσει στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Ωστόσο –και εδώ είναι το ενδιαφέρον– είναι εμφανές ότι ελάχιστοι έχουν καταλάβει τι θα ισχύει ακριβώς για τις μάσκες στα σχολεία, ιδίως για τα μικρά παιδιά, για τα οποία υπάρχουν και οι περισσότερες ενστάσεις. Ακόμα και οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν από το υπουργείο Παιδείας οδηγίες για το πώς θα χειρίζονται γονείς και μαθητές που αρνούνται να φορέσουν μάσκα.
Σε ένα σημείο όμως της δευτερολογίας του στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης το είπε ξεκάθαρα: Δεν θα τιμωρούνται τα παιδιά που δεν θα φορούν τη μάσκα τους.
Είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης: «Κατάλαβα ότι υπάρχει μία αμφισβήτηση, το είπατε ευθέως, για τη χρήση της μάσκας σε νεαρές ηλικίες. Αυτό κατάλαβα τουλάχιστον από αυτά τα οποία είπατε. Αυτή, θα το ξαναπώ, ήταν η εισήγηση των ειδικών. Θα το ξαναπώ και για να καθησυχάσω και γονείς και εκπαιδευτικούς. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6, 7, 8 ετών να φοράει συνέχεια τη μάσκα. Και είπαμε από την πρώτη στιγμή –και η υπουργός Παιδείας το εξήγησε με απόλυτη σαφήνεια– ότι η μάσκα σε αυτές τις ηλικίες έχει περισσότερο παιδαγωγικό χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί εάν δεν φοράει τη μάσκα του. Αλλά να σας πω κάτι, έχω δει και πολύ συγκινητικές ιστορίες, κυκλοφορούν αρκετές στο διαδίκτυο, με παιδάκια 3, 4, 5 ετών, τα οποία πάσχουν από βαριές ασθένειες και τα οποία είναι υποχρεωμένα να φοράνε μάσκα για δύο και τρία χρόνια πολλές φορές, γιατί αυτό ακριβώς τους υποδεικνύουν οι ειδικοί.
Η μάσκα είναι μία μικρή παραχώρηση την οποία όλοι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Και σύμφωνα με τους ειδικούς εάν δεν θέλουμε –θα το ξαναπώ– να πάμε σε πιο έντονα μέτρα που αφορούν κάτι το οποίο θα προσομοίαζε με ένα δεύτερο lockdown, είναι το μόνο μέτρο το οποίο αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας σύμφωνα τουλάχιστον και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας –ο οποίος, ναι, σε αυτό έχετε δίκιο, αναθεώρησε τις απόψεις του– αλλά αυτή τη στιγμή η άποψη η οποία επικρατεί είναι αυτή.
Εν πάση περιπτώσει, ένα είναι βέβαιο πια –αυτό το ξέρουμε– ότι η μάσκα ζημιά δεν κάνει. Μόνο όφελος μπορεί να έχει. Και έχει κοινή λογική, γιατί μπορεί να έχει όφελος η μάσκα όταν ξέρουμε πια τον μηχανισμό μετάδοσης του ιού. Ανθρωποι οι οποίοι μιλάνε δυνατά, εκπέμπουν σταγονίδια. Η μάσκα προστατεύει από αυτό και αν είσαι εσύ δυνητικός φορέας, αλλά και αυτόν ο οποίος μπορεί να κολλήσει τον ιό».
Από τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού είναι σαφές ότι ως και για τους μαθητές της Γ’ Δημοτικού η έμφαση, όπως έχει εδώ και μέρες ανακοινώσει η Νίκη Κεραμέως, θα δοθεί στην «εκπαίδευσή» τους στη χρήση μάσκας.