Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Δεν με αφορούν τα περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο – Δυσαρεστημένοι στα Εξοπλιστικά μόνο οι μεσάζοντες

«Πρέπει να είμαστε ισχυροί αμυντικά - Θέλω η Ελλάδα να έχει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη απέναντι στην Τουρκία», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Αναφαίρετο δικαίωμα τα 12 μίλια στην Κρήτη. Το μήνυμα στον νικητή των επικείμενων προεδρικών εκλογών στη γείτονα. «Ο Τσίπρας κόπτεται για την εγχώρια βιομηχανία ή μήπως για τους μεσάζοντες;» η απάντησή του στις κατηγορίες για αχρείαστες σπατάλες στην Αμυνα
Protagon Team

Σαφή και ξεκάθαρα ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επόμενη ημέρα στα Ελληνοτουρκικά και το εύρος της (πιθανής) ατζέντας με τον νικητή των επικείμενων εκλογών στη γείτονα. Ουδείς, τόνισε στη συνέντευξή του στο Οpen (εδώ), τρέφει αυταπάτες για την Τουρκία και αφού χαρακτήρισε το αφήγημα της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» ως εν δυνάμει απειλή για την Ελλάδα, ξέκοψε κάθε συζήτηση για ζητήματα εθνικής κυριαρχίας:

«Καλωσορίζω την αλλαγή στην τουρκική ρητορική αλλά δεν τρέφω και αυταπάτες, η Γαλάζια Πατρίδα είναι δομικό στοιχείο της τουρκικής πολιτικής και είναι εν δυνάμει απειλή για την πατρίδα μας. Δεν πρόκειται να συζητήσω οτιδήποτε αφορά στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εφόσον επανεκλεγώ, θα επιχειρήσω μία προσωπική επαφή με το νικητή των εκεί εκλογών ώστε να ξαναπιάσουμε το νήμα αυτής της πρόσφατης βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας πως δεν τον αφορά η συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

«Αν η Τουρκία δείξει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται να καθίσει και να συζητήσει με την Ελλάδα (ως καλοί γείτονες που πρέπει να είμαστε), πρέπει να δεχτεί ότι πρώτον λύνουμε τις διαφορές μας με βάση το διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας και ότι ουσιαστικά έχουμε μια μεγάλη διαφορά που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

»Δεν υπάρχει καμία περίπτωση –ξεκαθάρισε– να συζητήσω άλλα θέματα με την Τουρκία. Ούτε προφανώς ζητήματα που έχουν να κάνει με την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου ούτε ζητήματα που έχουν να κάνει με την εντός εισαγωγικών αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, όταν από την απέναντι πλευρά έχω την μεγαλύτερη αποβατική δύναμη όλης της Μεσογείου στα ελληνικά νησιά».

Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην επαναλαμβανόμενη κριτική που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση για «αχρείαστες σπατάλες» στις αμυντικές δαπάνες της χώρας.

«Αν θέλουμε να προτάσσουμε μια στιβαρή εξωτερική πολιτική και να μας λογαριάζουν οι γείτονες, πρέπει να είμαστε ισχυροί αμυντικά. Δεν έχω κρύψει ότι θέλω η Ελλάδα να έχει τόσο ισχυρή αποτρεπτική δύναμη απέναντι στην Τουρκία, που να μην μπορεί κανείς να διανοηθεί να κάνει σκέψεις, που ενδεχομένως να μας μπλέξουν σε μια πολεμική σύρραξη», είπε, για να σημειώσει με νόημα ότι στις τελευταίες προμήθειες οπλικών συστημάτων, «οι μόνοι που δυσαρεστήθηκαν είναι οι μεσάζοντες».

«Κάναμε μια σειρά από στρατηγικές επενδύσεις, δεν τινάξαμε την μπάνκα στον αέρα», τόνισε και οι μόνοι που δυσαρεστήθηκαν είναι οι μεσάζοντες γιατί στα Rafale ή στις φρεγάτες πήγαμε κατευθείαν διακρατικά.

«Ο κ. Τσίπρας που κόπτεται για ξαφνικά για την εγχώρια βιομηχανία, η οποία έχει προστιθέμενη αξία, μήπως τελικά κόπτεται για τους μεσάζοντες;» διερωτήθηκε.

«Και στα F-35 έχει ξεκινήσει μεγάλη κουβέντα και ξαφνικά είδαμε μια κουβέντα έξω από το ποσό της αμιγούς αγοράς. Ευχαριστώ δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Θα αγοράσω το αεροπλάνο και τις όποιες υποδομές θα τις φτιάξουμε μόνοι μας και οι διάφοροι μεσάζοντες μπορούν να αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του με αφορμή τις πιέσεις από διάφορους κονδυλοφόρους για σύναψη υπερκοστολογημένης συμφωνίας SSI των F-35, την οποία σκόπιμα συσχετίζουν με τη βιομηχανική συμμετοχή.

Ερωτηθείς τέλος, για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως είναι αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα της χώρας.