| Boυλή των Ελλήνων
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Δεν ξεχνάμε την 7η Οκτωβρίου – νέα έκκληση για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

«Ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια [...] Η περιοχή πρέπει να έχει μια ευκαιρία ειρήνης και ασφάλειας για όλους, αρχίζοντας από μία κατάπαυση του πυρός», το μήνυμα του Πρωθυπουργού
Protagon Team

 Η περιοχή της Μέσης Ανατολής πρέπει να έχει μια ευκαιρία ειρήνης και ασφάλειας για όλους, αρχίζοντας με μία κατάπαυση του πυρός, είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του (δείτε τη κάτω) με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους απο τη σφαγή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Εναν χρόνο μετά τα φρικτά τρομοκρατικά χτυπήματα της 7ης Οκτωβρίου, δεν ξεχνάμε. Ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια. Επαναλαμβάνουμε επίσης την έκκλησή μας για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων», τονίζει αρχικά ο Πρωθυπουργός και προσθέτει για την επόμενη ημέρα:

«Η περιοχή πρέπει να έχει μια ευκαιρία ειρήνης και ασφάλειας για όλους, αρχίζοντας από μία κατάπαυση του πυρός».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει:

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία αμάχων και προκάλεσαν επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή. Κάθε μέρα οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των ομήρων και ζητάμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς το Ισραήλ και τον ισραηλινό λαό και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια.

H ανησυχητική έξαρση του αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο απαιτεί συλλογική προσπάθεια, ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν θα είναι ανεκτός.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ζητάμε την άμεση κατάπαυση του πυρός για την ανακούφιση όλων των αμάχων, την αύξηση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και την έναρξη του σχεδιασμού για την επόμενη μέρα το συντομότερο δυνατό, δίνοντας στην περιοχή μία ευκαιρία για ειρήνη και ευημερία για όλους.

Σιωπηρή συγκέντρωση

Στη Θεσσαλονίκη με ένα κερί στο χέρι και την ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων και των ομήρων, μέλη της πρωτοβουλίας «Πορεία της Ζωής» (March of Life) τίμησαν, νωρίς το πρωί, στον Λευκό Πύργο, τη μνήμη όσων δολοφονήθηκαν στη σφαγή της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023.

Την ίδια ώρα ακριβώς που ξεκίνησε η φονική επίθεση πριν από έναν χρόνο, στις 6.29 π.μ., τα μέλη της πρωτοβουλίας διάβασαν τα ονόματα των 1.170 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και των 255 που απήχθησαν, κρατώντας αφίσες με το σύνθημα: «Μην ξεχάσεις ποτέ την 7η Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η σιωπηρή συγκέντρωση μνήμης στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τμήμα της παγκόσμιας αγρυπνίας «Μην ξεχάσεις ποτέ την 7η Οκτωβρίου», στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν, ταυτόχρονα, ανάλογες δράσεις σε πάνω από 130 πόλεις σε 20 χώρες ανά τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις αυτού του είδους έγιναν στο Βερολίνο και άλλες πόλεις της Γερμανίας, τη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), τη Βουδαπέστη (Ουγγαρία), τη Γενεύη (Ελβετία), τη Ρώμη (Ιταλία), τη Βαρσοβία (Πολωνία) τη Λίμα (Περού), το Λα Παζ (Βολιβία), την Μπουζουμπούρα (Μπουρούντι) κ.ά.