| Dimitris Kapantais / SOOC
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης (δευτερολογία): Ανδρουλάκης και Φάμελλος σαν έφηβοι που ακούν τον πρώτο τους δίσκο – αλλάξτε τροπάρι

Απευθυνόμενος στους προέδρους των ΚΟ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός τούς υπενθύμισε τη φρέσκια ακόμη ετυμηγορία της κάλπης. Απάντηση και στην κριτική για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Τι είπε για το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών
Protagon Team

Την επιλογή να αφιερώσουν το μεγαλύτερο τμήμα των ομιλιών τους, όχι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τους διοικητές του δημοσίου, αλλά σε θέματα γενικότερης πολιτικής επικαιρότητας, στηλίτευσε κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ανδρουλάκη και Σωκράτη Φάμελλο αντίστοιχα.

«Ακούω λοιπόν την επιχειρηματολογία των κ.κ. Φάμελλου και Ανδρουλάκη και μου θυμίζει εφήβους που ακούν τον πρώτο τους δίσκο και μην έχοντας άλλο δίσκο, ακούν το ίδιο τροπάριο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας με νόημα πως η τακτική αυτή -και το περιεχόμενο του πολιτικού τους λόγου- κρίθηκε πολύ πρόσφατα στην κάλπη, στις τελευταίες εθνικές εκλογές:

«Ο κ. Φάμελλος είπε ότι αποκλίνουμε από την Ευρώπη για συμφέροντα και ο κ. Ανδρουλάκης για ανθρώπινα δικαιώματα και υποκλοπές. Ομως η ΝΔ πήρε 41%, εσείς 17% και εσείς 12%. Αλλάξτε τροπάρι. Εχουμε μιλήσει πολλές φορές για αυτά τα θέματα και θα μιλήσουμε ξανά. Αναλογιστείτε όμως ότι μεσολάβησε η κρίση του ελληνικού λαού», ήταν η προτροπή του Πρωθυπουργού, για να συμπληρωσει επί του Κανονισμού της Βουλής:

«Μιλήσατε 30 λεπτά και για το νομοσχέδιο τρία λεπτά. Εδώ δεν είναι αίθουσα ανάπτυξης έκθεσης ιδεών. Μιας και αναφέρεστε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για την παρουσία μου στη Βουλή, την προηγούμενη τετραετία η παρουσία μου στην Βουλή και αντιπαραθέσεις μου με άλλους πολιτικούς αρχηγούς ήταν οι πιο συχνές σε βάθος 20ετίας. Δόξα τω Θεώ δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε ότι δεν είχαμε ζωντανό κοινοβουλευτικό διάλογο. Να δούμε τι έχει γίνει τις 120 ημερες της νέας περιόδου; Πότες ερωτήσεις μου έχετε καταθέσει κ. Φάμελλε; Μηδέν. Εσείς κ Ανδρουλάκη; Μια. Το ποιος κρύβεται από τη Βουλή και ποιος έρχεται με γραμμένες ομιλίες θα το κρίνουν οι πολίτες», ανέφερε ενδεικτικά στην αρχή της δευτερολογίας του ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στη συνέχεια προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε:

«Στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Ανδρουλάκη δεν τα κάνατε αυτά. Σας έκλειναν το μικρόφωνο γιατί αυτό προέβλεπε ο Κανονισμός . Και έρχεστε εδώ και λέτε άλλα».

Στη συνέχεια της δευτερολογίας του, ο Πρωθυπουργός απάντησε και  στην κριτική που δέχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή για τη στάση της Ελλάδας στην κρίση στη Μέση Ανατολή:

«Είμαστε απολύτως σαφείς εντός και εκτός Ελλάδας. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε το δικαίωμα άμυνας στο Ισραήλ μετά από την φρικιαστική επίθεση που δέχθηκε στο έδαφός του. Όμως είπαμε ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υποψη το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Διαχωρίσαμε την Παλαιστίνη από την Χαμάς. Είπαμε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που ζημιώνει τον παλαιστινιακό λαό και η δράση της πρέπει να ηττηθεί. Δώσαμε έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικών οδών και ανθρωπιστικής παύσης. Είναι ανατριχιαστικές οι εικόνες που εκπέμπονται από την Γάζα. Χιλιάδες άνθρωποι και παιδία χάνουν την ζωή τους από μια επίθεση που έχει ξεπεράσει τα όρια εντός των οποίων θα χαρακτηρίζονταν λελογισμένη με βάση την επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ».

Και ειδικά για το επιχείρημα ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ είδε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά όχι και τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, καθώς επίσης για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποχή της Ελλάδας στο προταθέν ψήφισμα στα Ηνωμένα Εθνη, υπενθύμισε σε όσους τους διέφυγε:

«Συνομίλησα στο Κάιρο με τον Αμπάς όπως συνομίλησα και τηλεφωνικά. Αυτά τα έχουμε πει με απόλυτη σαφήνεια και συνεργαζόμαστε με ΟΗΕ για να αποστείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα. Και ναι δεν υπερψηφίσαμε ένα ψήφισμα που κατά την άποψή μας δεν ήταν ισορροπημένο. Και δεν ήμασταν μόνοι μας. Η πλειοψηφία των κρατών ΕΕ θεώρησε ότι δεν ήταν ισορροπημένο και δεν εναρμονιζόταν με τα εθνικά συμφέροντα που σεβονται στην σχέση που έχουμε με το Ισραήλ και παράλληλα σέβεται το αίτημα Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος».

Στο σημείο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε εκ νέου προσωπικά στον  Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας: «μας είπατε για τη μεγάλη παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ και αναφερθήκατε στις σχέσεις Παπανδρέου με Αραφάτ για να μας πείτε τι; Ότι τότε ήταν ισορροπημένη η στάση μας με βάση τις διεθνείς σχέσεις;  Ημασταν η τελευταία χώρα που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ το 1990 με απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

«Θέλω να σας θυμίσω -γιατί δεν τα θυμάστε μάλλον καλά- ότι επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Και αυτό εσείς έρχεστε και ισχυρίζεστε τώρα κάνοντας αναφορά σε εκείνη την περίοδο, ότι ήταν ισορροπημένη πολιτική. Ή δεν τα ξέρετε, λοιπόν, οπότε καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε και να διαβάσετε λίγο περισσότερο για την ιστορία του κόμματός σας, ή πολύ απλά είστε εκτός θέματος κάνοντας αυτή τη συγκεκριμένη αναφορά», ήταν το δηκτικό σχόλιο του Πρωθυπουργού για όσα είχε πει νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Προσέξτε», σημείωσε, «δεν αναφέρθηκα σε άλλους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ που τήρησαν μια πιο ισορροπημένη στάση. Το κράτος του Ισραήλ αναγνωρίστηκε με απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 1990 και ήμασταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ. Και εσείς επανέρχεστε σε αυτή την περίοδο. Τι να σας πω τώρα; Από εκεί και πέρα ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του»…

Στην ομιλία του προηγουμένως, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για «στρατηγικό λάθος με επικίνδυνες προεκτάσεις για τη χώρα και κυρίως ντροπή για τον ελληνικό λαό, να μην ακολουθεί ο έλληνας πρωθυπουργός την ισορροπημένη στάση της Γαλλίας, της Ισπανίας της Πορτογαλίας και πολλών άλλων χωρών, να συναντά μόνο τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και όχι τον πρόεδρο της Παλαιστίνης (sic / το ορθό είναι της Παλαιστινιακής Αρχής)., να δηλώνει πως ο, τι και αν συμβεί, πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρώπινο κόστος και ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να επιβληθεί όταν είναι απαραίτητη, να μην καταδικάζει τον θάνατο αμάχων στην Μονή Αγίου Πορφυρίου και να απέχει από ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός».

«Το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλλει να προωθεί την ειρήνη, την σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της. Όχι να βασιζόμαστε σε μια μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου, εις βάρος των συμφερόντων και των αρχών της χώρας μας», είπε ο κ. Φάμελλος.

Με τη σειρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης διερωτηθηκε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, στις πόσες χιλιάδες θύματα, παιδιά και αμάχους, πρέπει να ψηφίσουμε υπέρ της ανθρωπιστικής εκεχειρίας.

«Για μας η καταδίκη της Χαμάς είναι ανεπιφύλακτη. Δεν είναι μόνο τρομοκρατική οργάνωση αλλά η βαρβαρότητα της οργάνωσης αυτής είναι πέρα από την ανθρώπινη φύση, με πρακτικές ισλαμικού κράτους. Την καταδικάζουμε τη βαρβαρότητα. Όμως οφείλουμε καθολικά να περιφρουρούμε τις ανθρώπινες αξίες, χωρίς ζύγι συσχετισμών. Την προστασία αμάχων και παιδιών. Ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να είναι σε εξαίρεση. Η χώρα απείχε από το ψήφισμα για την άμεση εκεχειρία! Στις πόσες χιλιάδες θύματα παιδιά και αμάχους πρέπει να ψηφίσουμε υπέρ της ανθρωπιστικής εκεχειρίας ;

»Το ΠΑΣΟΚ καλλιέργησε επαφές με τον αραβικό κόσμο! Πετύχαμε η Ελλάδα να γίνει πρότυπο και συνώνυμο αρχών και αξιών. Η παράταξη αυτή είναι που δεν εμπόδισε και εργάστηκε να υπάρχει στρατηγική σχέση με το Ισραήλ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Συμμαχία που πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Μπορούμε να σταθούμε σωστά από τη σωστή πλευρά της ιστορίας υπηρετώντας τον ανθρωπισμό και τις αξίες μας και όχι να κάνετε διχαστικά επικοινωνιακά παιχνίδια. Έχει δικαίωμα το Ισραήλ στην Αμυνα, αλλά η χώρα μας να σταθεί στον ΟΗΕ στη πλευρά σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε στη δική του ομιλία ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ακούω λοιπόν την επιχειρηματολογία των κ.κ. Φάμελλου και Ανδρουλάκη και μου θυμίζει εφήβους που ακούν τον πρώτο τους δίσκο.  Η ίδια μουσική: μονοθεματική εμμονή του κ. Ανδρουλάκη με θέματα κράτους δικαίου, επαναφορά των υποκλοπών. Ο κος Φάμελλος να μιλά για “Μητσοτάκης ΑΕ” κλπ. Ο κ.Φάμελλος λέει ότι αποκλείνουμε από την Ευρώπη. Τα ίδια λέγατε και πριν από τις εκλογές, όμως η ΝΔ πήρε 41%, εσείς 17% και εσείς 12%. Αλλάξτε τροπάρι. Εχουμε μιλήσει πολλές φορές γι αυτά τα θέματα και θα μιλήσουμε ξανά. Αναλογιστείτε όμως ότι μεσολάβησε η κρίση του ελληνικού λαού», κλιμάκωσε την αντεπίθεσή του ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτό ως προς την πολιτική διάσταση του θέματος. Η κάλπη δεν ξεπλένει την ποινική διάσταση μιας υπόθεσης αλλά αυτό θα το κρίνει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Μας λέτε για δήθεν πρόστιμα από την ανεξάρτητη αρχή. Που τα ξέρετε κ. Ανδρουλάκη. Εμείς δεν τα ξέρουμε. Εσείς που τα ξέρετε. Εκτός αν αυτή η ανεξάρτητη αρχή είναι σουρωτήρι. Πόσους μήνες είχαν λήξει οι θητείες των μελών της ΑΔΑΕ; 18 μήνες. Και επειδή δεν θέλαμε να το κάνουμε προεκλογικά για να μην κατηγορηθούμε το κάναμε μετα τις εκλογές. Και εσείς τι μας προτείνετε; Να διατηρήσουμε μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει. Και κατά τα άλλα μας μιλάτε για κράτος δικαίου κ. Ανδρουλάκη. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή λέει ότι έχει την καλύτερη πορεία στους δείκτες κράτους δικαίου. Αυτό λέει η Ευρώπη. Τώρα τι λέτε εσείς και ο κ. Ράμμος και δεν ξέρω ποιος άλλος είναι άλλο θέμα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός για την επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (μετά και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ) να «σηκώσει» εκ νέου το θέμα με τις υποκλοπές και τη λειτουργία του κρατους δικαίου στη χώρα μας.

Ομοίως και για την επενδυτική βαθμίδα και τη μάχη κατά της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτακης είπε:

«Ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα και το λέτε σαν να είναι κάτι αυτονόητο. Γιατί δεν το έκαναν οι προηγούμενοι; Γνωρίζουμε πολύ καλά τον πόνο των νοικοκυριών και την δύσκολη μάχη κατά της ακρίβειας. Δεν αντιμετωπίζεται με μείωση ΦΠΑ αλλά με προσπάθεια. Θα υπάρξουν μάχες που θα κερδίσουμε και άλλες που θα χάσουμε αλλά αυτό δεν μειώνει την συνολική εικόνα της κυβέρνησης».

Όσον αφορά το υπό συζήτηση νομοσχέδιο,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε προς τον κ. Ανδρουλάκη: «αναφερθήκατε στην ανάγκη να υπάρξει διεθνής διαγωνισμός για στελέχωση διοικήσεων. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας υποδεικνύετε με προϋποθέσεις και όρους. Η συνέντευξη μοριοδοτείται με 800 και τα υπόλοιπα αθροιστικά συγκεντρώνουν 2.200. Αυτό για να έχετε αίσθηση της ισορροπίας».

Με μία φράση, τέλος, ο Πρωθυπουργός απάντησε και στα όσα είχε πει νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ περι διατήρησης των διοικητών των νοσοκομείων επί των ημερών της διακυβέρνησης Τσίπρα.

«Κλείνω με την μνημειώδη φράση του κ. Φάμελλου που μας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε διοικητές νοσοκομείων κ.α. Τροπολογία Κουρουμπλή με την οποία έπαυε τις διοικήσεις νοσοκομείων. Πάρτε την για να θυμηθείτε τι κάνατε», έκλεισε τη δευτερολογία του  κ. Μητσοτάκης.