Ο Πρωθυπουργός με την εσθονή ομόλογό του στη συνάντησή τους στο Ταλίν | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης από το Ταλίν: Μόνος τρόπος επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία, το Διεθνές Δίκαιο

«Η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά τις απειλές – είμαστε αλληλέγγυοι με τη Frontex», δήλωσε από την πλευρά της η εσθονή πρωθυπουργός, αναφερόμενη στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού
Protagon Team

Οι προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Εσθονίας στον τομέα της ψηφιακής μεταρρύθμισης βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την εσθονή ομόλογό του, Κάγια Κάλας, στο Ταλίν.

Στις κοινές δηλώσεις τους, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα «να επεκταθεί η συνεργασία στην ψηφιακή διακυβέρνηση και το οικοσύστημα της τεχνολογίας που ανθεί στην Ελλάδα».

«Το μήνυμα στις εταιρείες που θέλουν να επεκταθούν στη νότια Ευρώπη, είναι ότι η Ελλάδα είναι η καταλληλότερη», τόνισε ο Πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι ο Economist επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι «στην κορυφή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα περιθώρια συνεργασίας των δύο χωρών σε επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης, η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στην «ηλεκτρονική δικαιοσύνης (e-justice), του συστήματος που χρησιμοποιεί η Εσθονία για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης χωρίς γραφειοκρατία και με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι ηλεκτρονικές λύσεις για την διακυβέρνηση είναι εντυπωσιακές, αναγνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε ψηφιακές πολιτικές. Παράλληλα, πρόσθεσε, «έχουμε πολλά να μάθουμε από την Εσθονία για την κυβερνοασφάλεια, ενόψει και των εκλογών. Ο αγώνας κατά της παραπληροφόρησης θα είναι διαρκής ειδικά σε χώρες που θα έχουν εκλογές το 2023 για να εμποδίσουμε παράγοντες που θα επιχειρήσουν να παρέμβουν υπογείως».

Αμφότεροι οι πρωθυπουργοί εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα των Ουκρανών κατά της ρωσικής εισβολής.

«Ελλάδα και Εσθονία είναι μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθυμία όποιου θέλει να αλλάξει τα σύνορα. Παραμένουμε δεσμευμένοι για στρατιωτική στήριξη και καταδικάζουμε και εμείς τις επιθέσεις κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και αφήνοντας εκ νέου αιχμή για την Τουρκία, ζήτησε εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Μόσχας από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ.

«Δεν στηρίξαμε από την αρχή ένα πλήρες εμπάργκο για την μετακίνηση ρώσων τουριστών. Υποστήκαμε όμως τις συνέπειες για το γεγονός ότι στηρίζουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς οι ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία και είμαι σίγουρος ότι κάναμε το σωστό. Είμαστε, επίσης, ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές για να κριθούν οι υπόλογοι για τα εγκλήματα που διεξάγονται στον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση εξάλλου, για το κατά πόσο θα συμμορφωθεί η Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρξει απαγόρευση μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε λέγοντας:

«Δεν θα πρέπει να “πυροβολήσουμε στα πόδια” την ευρωπαϊκή ναυτιλία προς όφελος άλλων χωρών, εκτός ΕΕ, που θα πάρουν τη δουλειά αν υπάρξουν τέτοιες κυρώσεις. Πρέπει να φροντίσουμε μέτρα που θα πονέσουν τη Ρωσία αλλά πρέπει να τηρήσουμε την ισορροπία».

Στα Ελληνοτουρκικά, τέλος, επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι «υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία: το Διεθνές Δίκαιο», ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη την αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας και την επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας».

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, σημείωσε ότι «μας συνδέουν κοινά σημεία, καθώς είμαστε και οι δύο νησιωτικές χώρες με παρόμοια προβλήματα αλλά και κοινές αξίες».

«Είμαστε εταίροι στην ΕΕ και γιορτάζουμε 100 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων», επεσήμανε. «Η  Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά τις απειλές και είναι σαφές ότι είμαστε αλληλέγγυοι με την Frontex που αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος σύμμαχος», πρόσθεσε η εσθονή πρωθυπουργός αναφερόμενη στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού.