Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη χαιρέτησε και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς από τους εργαζομένους | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης από τη Λαχαναγορά Ρέντη: Ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα δείχνει να κάμπτεται

Με αυστηρούς ελέγχους στην αγορά και σε συνεννόηση πάντα με όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, αγωνιζόμαστε να προσφέρουμε στους καταναλωτές προϊόντα σε τιμές αντίστοιχες είτε χαμηλότερες από τις περυσινές, είπε ο Πρωθυπουργός. Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε πρόσφορο εργαλείο, προκειμένου να μπορέσει να συγκρατήσει και να μειώσει τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών, τόνισε ο εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης
Protagon Team

Από την Κεντρική Λαχαναγορά στου Ρέντη επέλεξε να αρχίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον νέο γύρο περιοδειών του, στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Κατά την επίσκεψή του στη Λαχαναγορά, ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τους εμπόρους για την πορεία των τιμών, τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα της αποθήκευσης και μεταφοράς αγαθών, προς όφελος και των καταναλωτών.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε επίσης για το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στο εξωτερικό για ελληνικά προϊόντα και για τα ποιοτικά πλεονεκτήματα που έχουν οι ελληνικές εξαγωγές ώστε να αυξήσουν τη διείσδυση και το μερίδιό τους στις αγορές εκτός Ελλάδας.

Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός στάθηκε και πάλι στο επίμονο πρόβλημα της ακρίβειας –ειδικά στα τρόφιμα– και στις παρεμβάσεις (περισσότερα εδώ) της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της

«Σε αυτή τη συγκυρία -είπε ο κ. Μητσοτάκης- αυτές οι επισκέψεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια έτσι ώστε οι έλληνες καταναλωτές να απολαμβάνουν ποιοτικά προϊόντα σε λογικές τιμές.

»Αγωνιζόμαστε, με αυστηρούς ελέγχους στην αγορά και σε συνεννόηση πάντα με όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, να μπορούμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές προϊόντα τα οποία θα είναι σε τιμές αντίστοιχες είτε χαμηλότερες από τις περυσινές».

«Ο αγώνας κατά της ακρίβειας», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, «είναι ένας αγώνας συνεχής. Εχουμε όμως για πρώτη φορά ενθαρρυντικά δείγματα ότι και ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα φαίνεται να αρχίζει πια να κάμπτεται και όπως είπα έχουμε πια και πτώση τιμών που τελικά αυτό είναι το ζητούμενο προκειμένου να ανακουφιστεί το μέσο νοικοκυριό».

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με εμπόρους για την πορεία των τιμών, τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα της αποθήκευσης και μεταφοράς αγαθών, προς όφελος και των καταναλωτών/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Και όπως υπογράμμισε οι παρεμβάσεις συνεχίζονται σε τρεις άξονες:

Πρώτον, στην αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών με μόνιμα μέτρα,

Δεύτερον, τις στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών με έκτακτα μέτρα όποτε υπάρχει ανάγκη και

Τρίτον, με αδιάκοπους ελέγχους στην εφοδιαστική αλυσίδα με στόχο τον περιορισμό των φαινομένων κερδοσκοπίας και αθέμιτων πρακτικών στην αγορά.

Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη χαιρέτησε και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς από τους εργαζομένους, χωρίς να λείψουν και οι καθιερωμένες σέλφι/ΙΝΤΙΜΕnews

Mεταφέροντας τη δήλωση του Πρωθυπουργού, στο pressroom, o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει εμπράκτως τα νοικοκυριά, όσο επιμένει η εισαγόμενη πληθωριστική κρίση, ώστε κάθε οικογενειακό τραπέζι να γεμίσει με τα απαραίτητα αγαθά σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές.

Είναι πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης, συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης, να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε πρόσφορο εργαλείο, προκειμένου να μπορέσει να συγκρατήσει και να μειώσει τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών.

Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης μετά από έλεγχο σε 40 βασικά φρούτα και λαχανικά, διαπιστώνονται μειώσεις σε 23 προϊόντα, αυξήσεις σε 10, ενώ σταθερές παραμένουν οι τιμές σε 7.

Η πτωτική αυτή τάση, τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, αποδεικνύει πως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και περισσότερο η παρέμβαση για την καθαρή τιμή απ’ το χωράφι στο ράφι, αποφέρουν καρπούς.

Σύμφωνα με αυτό το μόνιμο μέτρο, οι προμηθευτές πωλούν τα προϊόντα τους σε καθαρές τιμές και προβλέπεται πιστωτικό τιμολόγιο έως 3% μόνο για επιστροφή ή για φύρα προϊόντος.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου, τη Δευτέρα στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Στη σχετική αναφορά του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε τέλος ότι από τη Δευτέρα έως και τις 4 Μαΐου 2024 τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» και από την Τετάρτη 24 Απριλίου έως και τις 4 Μαΐου το «Καλάθι του Πάσχα».

Το «Καλάθι του Πάσχα» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων και συγκεκριμένα:

Αρνί

Κατσίκι

Τσουρέκι

Πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα

Στο «Καλάθι των Νονών» εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα.

Επιπλέον, μέχρι τις 4 Μαΐου σε ισχύ παραμένει και το «Καλάθι της Σαρακοστής».