Στα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν την Κυριακή στο Κάιρο μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την οποία ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες των ευρωπαίων ηγετών Ελλάδας, Κύπρου, Βελγίου, Ιταλίας και Αυστρίας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης σε ξεκάθαρους στόχους για τη στήριξη των διμερών σχέσεων, αναγνωρίζοντας ότι η σταθερότητα και ευμάρεια της Αιγύπτου είναι υψίστης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Αιγύπτου, τόνισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας υπογράφεται σε κρίσιμη περίοδο για τη Μ. Ανατολή.
«Πρόκειται πραγματικά για μια ημέρα-ορόσημο που αναγνωρίζει τη βαθιά στρατηγική σημασία της Αιγύπτου για τη σταθερότητα και την ευημερία, όχι μόνο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά θα έλεγα και της Ευρώπης στο σύνολό της. Πράγματι, το σχέδιο Κοινής Δήλωσης που θα υπογράψουμε σήμερα καθορίζει τα διάφορα δομικά στοιχεία για την υλοποίηση της πρόθεσής μας να καταστήσουμε αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση όσο πιο βαθιά χρειάζεται», σημείωσε.
Και πρόσθεσε: «Είτε πρόκειται για οικονομικά θέματα είτε για ενεργειακά, όπου αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε για να σας βοηθήσουμε όχι μόνο να σταθεροποιήσετε την οικονομία, αλλά και να διασφαλίσετε ότι μπορείτε να παρέχετε θέσεις εργασίας για τους νέους Αιγύπτιους προσελκύοντας άμεσες ξένες επενδύσεις. Είτε αυτό αφορά την ενέργεια, όπου έργα όπως η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο, βοηθώντας σας να αναπτύξετε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και διασφαλίζοντας ότι αυτές οι ανανεώσιμες πηγές θα φτάσουν στην Ευρώπη και, υπό αυτή την έννοια, θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας ασφάλεια.
»Είτε αυτό σημαίνει να σκεφτούμε νέα και πιο φιλόδοξα έργα, όπως η δυνατότητα, ίσως στο μέλλον, αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στους γεωλογικούς σχηματισμούς που διαθέτετε ως αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης ή της εξάντλησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Είτε πρόκειται για συνεργασία σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, όπου, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αναγνωρίσουμε το τεράστιο έργο που έχει επιτελέσει η Αίγυπτος όσον αφορά στη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων από πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες».
Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ο αιγύπτιος πρόεδρος ορθώς επισήμανε πως αν η Αίγυπτος είναι ευημερούσα και σταθερή, αυτό θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε και άλλες χώρες, όπως η Λιβύη και το Σουδάν, οι λαοί των οποίων ίσως ωθούνται να ξεφύγουν από διώξεις, πόλεμο, αλλά και από την οικονομική απόγνωση.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Γάζα και εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Ο Φατάχ αλ Σίσι στην ομιλία του αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία με την ΕΕ για τα κοινά συμφέροντα, με βελτίωση της συνεργασίας για την ενέργεια, ενώ χαρακτήρισε κοινή πρόκληση το Μεταναστευτικό και την ανάσχεση των ροών που έχουν ξεκινήσει από το 2016, με 9 εκατομμύρια μετανάστες να παραμένουν στην Αίγυπτο.
Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η παρουσία έξι ηγετών αντικατοπτρίζει τη σημασία που δίνει η ΕΕ και τη δύναμη των διμερών σχέσεων, ενώ χαρακτήρισε ιστορική ημέρα τη σημερινή για την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία βασίζεται σε έξι πυλώνες κοινού ενδιαφέροντος, με πακέτο οικονομικής βοήθειας 7,4 δισ. για την επόμενη τετραετία, που προβλέπει ότι στον τομέα της Μετανάστευσης θα επενδυθούν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.
Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε για νέα σελίδα στη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Αιγύπτου σε διάφορους τομείς, ενώ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις άοκνες προσπάθειές του. Η Κύπρος από την αρχή του πολέμου παρέχει επιλογές για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, υπενθύμισε.
Ανησυχία για την κατάσταση στη Γάζα και προειδοποιήσεις να μην ακολουθήσει χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα απήυθυναν οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και της Ιταλίας, καθώς και ο αυστριακός καγκελάριος, που επίσης αναφέρθηκαν στον στρατηγικό ρόλο της Αιγύπτου και στο μεταναστευτικό.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Συνόδου
Πρέπει να βάλουμε τα θεμέλια για την εφαρμογή των στόχων μας και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, τόνισε λίγο νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Συνόδου.
Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:
«H δήλωση που θα υπογράψουμε σήμερα θέτει τα θεμέλια ουσιαστικά για να εφαρμόσουμε τους στόχους μας και να κάνουμε αυτή την στρατηγική συνεργασία αρκετά βαθιά. Να την εμβαθύνουμε τόσο όσο πρέπει για να καλύψουμε τα οικονομικά ζητήματα, τα ζητήματα ενέργειας, τα οποία αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικά.
Φυσικά, θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε όχι μόνο να σταθεροποιήσετε την οικονομία σας, αλλά να δημιουργήσετε και νέες θέσεις εργασίας για τους νεαρούς Αιγύπτιους, μέσω των επενδύσεων.
Επενδύσεις, είτε αυτές έχουν σχέση με την ενέργεια, είτε με έργα όπως ο αγωγός διασύνδεσης της Ελλάδας και της Αιγύπτου και η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και φυσικά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλα αυτά τα έργα θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ενεργειακή μας ασφάλεια.
Είτε μιλάμε για καινούργια και πιο καινοτόμα έργα, όπως για παράδειγμα ίσως η ικανότητα στο μέλλον να αποθηκεύουμε το διοξείδιο του άνθρακα από τις δικές σας κατασκευές και το δικό σας υπέδαφος, είτε πρόκειται για θέματα όπως η μετανάστευση.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναγνωρίσουμε φυσικά την τεράστια δουλειά, την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η Αίγυπτος για την υποδοχή μεταναστών από πολλές χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστιες πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες.
Θα ήταν επίσης καλό, πιστεύω, να υπογραμμίσουμε ότι η Αίγυπτος είναι μία σταθερή χώρα και η σταθερότητα της Αιγύπτου θα βοηθήσει στη σταθερότητα της Λιβύης, του Σουδάν και άλλων χωρών, στις οποίες οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να φεύγουν λόγω της κακής οικονομίας ή της κακής πολιτικής κατάστασης.
Είναι εξίσου σημαντικό να σταματήσουμε επιτέλους τους ανθρώπους που εμπορεύονται άλλους ανθρώπους. Να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι παράνομης μετανάστευσης ή εμπορίας ανθρώπων, αλλά να προσπαθήσουμε επίσης να παρέχουμε ασφαλείς δρόμους για νέους Αιγύπτιους, οι οποίοι θέλουν να εργαστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για παράδειγμα, είμαστε πολύ κοντά στην Αίγυπτο. Είμαστε πάντα ανοιχτοί γι’ αυτή τη διμερή συνεργασία. Στην Ελλάδα εργάζονται πολλοί Αιγύπτιοι, όπως το γνωρίζετε και φυσικά θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας και να επιτύχουμε ό, τι περισσότερο μπορούμε.
Όσον αφορά το θέμα της Γάζας, θα ήθελα να σας πω ότι ανησυχούμε και εμείς πάρα πολύ για την ανθρωπιστική κατάσταση που υπάρχει εκεί. Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των ομήρων και επίσης υποστηρίζω βεβαίως αυτό που είπε ο κύριος Χριστοδουλίδης. Δεν θα ανεχτούμε τη βίαιη μετατόπιση Παλαιστινίων σε άλλες χώρες».
Γι’ αυτό ελπίζω πως μπορούμε να συνεργαστούμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος μαζί για να μπορέσουμε να βρούμε καινούργιες λύσεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στο μόνο ρεαλιστικό, μακροπρόθεσμο σχέδιο που θα λύσει την παλαιστινιακή τραγωδία.
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ και πάλι. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους εξέχοντες συναδέλφους μου και το γεγονός ότι βρισκόμαστε όλοι εδώ μαζί σήμερα, δείχνει το πόσο ενδιαφερόμαστε φυσικά για την προώθηση αυτής της συνεργασίας».
Συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι
Νωρίτερα, τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Κυριακής, πριν από τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών με τον αιγύπτιο πρόεδρο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην Αθήνα.
Στη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνολική στρατηγική σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου, καθώς ήταν αυτός που είχε πρωτοστατήσει για να συμβεί αυτό, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου. GREGY Interconnector.