Φωτογραφία από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο της Νεολαίας του ΕΛΚ | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Ακόμη και με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ θα επιδιώξω συνεργασίες

«Γνωρίζω πως δεν θα βρούμε μόνο 'καμένη', αλλά και ναρκοθετημένη γη. Ωστόσο, έχουμε σχέδιο, επιτελείο και όρεξη για δουλειά», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ και δίνει το σύνθημα ότι παρά τις δυσκολίες που περιμένουν την επόμενη κυβέρνησή του, «μπορούμε να τα καταφέρουμε»
Protagon Team

Το αίτημά του για άμεση προσφυγή σε εκλογές προκειμένου να βγει η χώρα από την παραλυσία της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύει, επαναλαμβάνει σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμευόμενος ότι μετά τη νίκη της ΝΔ -ακόμα και αν έχει εξασφαλίσει την αυτοδυναμία- επιδίωξή του θα είναι η διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων και συνεργασιών.

«Οι κάλπες πρέπει να στηθούν το συντομότερο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «οι  εκλογές θα είναι λύτρωση και αρχή ανάτασης».

Ό,τι και να γίνει πάντως, «είτε σε μονές, είτε σε διπλές, είτε σε τριπλές εκλογές, οι πολίτες θα τους καταψηφίσουν», τονίζει για την τύχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Για την επόμενη ημέρα των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει την πρόθεσή του να επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ακόμα και αν έχει εξασφαλίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

«Η Νέα Δημοκρατία», διαβεβαιώνει, «ξέρει να διαβάζει τα μηνύματα των καιρών και γνωρίζει καλά πως μεγαλούργησε μόνο όταν διεύρυνε την επιρροή της και σε πολίτες που ήταν πέραν των κομματικών τειχών της».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης αποκλείει χωρίς αστερίσκους την προοπτική συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως ξεκαθαρίζει, δεν προκειται να  δεχθεί την επιστροφή του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία «από το παράθυρο», όταν «οι πολίτες θα τον έχουν διώξει από την πόρτα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει, «είναι το ψέμα και η οικονομική καθήλωση. Η ανασφάλεια και το κομματικό ρουσφέτι. Η εσωστρέφεια και η μιζέρια», ενώ για τον Πρωθυπουργό λέει πως είναι γαντζωμένος με την εξουσία, στην οποία κατάφερε αν ανέβει έχοντας παραπλανήσει τους Έλληνες με συνεχή ψέματα.

«Ο κ. Τσίπρας μένει γαντζωμένος στην εξουσία συμμαχώντας με έναν ακροδεξιό τυχοδιώκτη»

Εκτίμηση του προέδρου της ΝΔ είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορεί να σταθεί για πολύ ακόμη στην εξουσία. Εφόσον αποχωρήσει ο Πάνος Καμμένος, ο κ. Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, τονίζει, αλλά ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει έτοιμος να υποβάλει νέα πρόταση δυσπιστίας.

«Γνωρίζω πως δεν θα βρούμε μόνο ‘καμένη’, αλλά και ναρκοθετημένη γη. Ωστόσο, έχουμε σχέδιο, επιτελείο και όρεξη για δουλειά», επισημαίνει σε άλλο σημείο της συνέντευξή τους ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζει ωστόσο την αισιοδοξία του ότι «σε τέσσερα χρόνια από τώρα η Ελλάδα θα πατάει γερά στα πόδια της», γιατί ο ίδιος γνωρίζει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει όταν αναλάβει τα ηνία της χώρας και έχει τις λύσεις για να τις υπερβεί.

«Μέχρι τις εκλογές, όσα ψέματα και αν πει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι αυτό θα κάνει, δεν θα υποσχεθώ τίποτα που δεν μπορώ να πράξω. Θα λέω μόνο την αλήθεια. Σε τέσσερα χρόνια από σήμερα η Ελλάδα θα πατάει γερά στα πόδια της. Θα αναπτύσσεται δυναμικά και θα δημιουργεί νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Θα είναι μια χώρα με ασφάλεια στους δημόσιους χώρους και τα σπίτια μας. Μια χώρα που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους. Μια χώρα που θα μας κάνει ξανά υπερήφανους», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και καταλήγει με το σύνθημα «Μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ανακοινώνονται οι νέοι υποψήφιοι

Όσον αφορά την ανανέωση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες οι πολίτες θα αρχίσουν να γνωρίζουν τους πρώτους νέους υποψήφιους βουλευτές της παράταξης – πρόσωπα που, όπως σημειώνει, «δεν έχουν διεκδικήσει ποτέ στο παρελθόν την είσοδό τους στη Βουλή. Νέα πρόσωπα, ικανά, με όρεξη να προσφέρουν στην πατρίδα με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από την πραγματική ζωή».

Για το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης τέλος, εκτιμά ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για ένα νέο Σύνταγμα σε μια νέα Ελλάδα. Γι αυτό και την Τρίτη, όπως κάνει γνωστό, «η ΝΔ θα καταθέσει τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση. Για μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση. Θα πράξουμε το καθήκον μας».

Ειδικά για το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να σταματήσει επιτέλους η υποκρισία, στρέφοντας τα βέλη του κατά του Πρωθυπουργού:  «Όταν εγώ πρότεινα την αλλαγή του από το 2006, ο κ. Τσίπρας ούτε που το πήρε χαμπάρι. Τον απασχολούσε προφανώς τότε πώς θα υπονομεύσει τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ώστε να είναι αυτός ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας του Συνασπισμού», ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά για τη στάση του σημερινού επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.