«Η ηγεσία του υπ. Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου», θύμισε ο Πρωθυπουργός | Aris Oikonomou / SOOC
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα απογευματινά χειρουργεία

Συγχαρητήρια για τον συντεταγμένο τρόπο που διαδήλωσαν στην Αθήνα έδωσε στους αγρότες ο Πρωθυπουργός, μέσω της εβδομαδιαίας ανασκόπησή του. Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων ξεκαθάρισε πως «σκοπός της κυβέρνησης είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, μεταξύ άλλων, στην επιστολική ψήφο και στο Ουκρανικό
Protagon Team

Στα απογευματινά χειρουργεία, τις κινητοποιήσεις των αγροτών, στην επιστολική ψήφο και στην επέτειο των δύο χρόνων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου μέσω Facebook.

Ως προς με την έναρξη λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, με στόχο, όπως είπε, «τη μείωση των αναμονών ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

«Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20% ώστε να εξαλείψουμε τη λίστα αναμονής που δημιούργησε η πανδημία στα νοσοκομεία της χώρας μας, όπως και στα περισσότερα συστήματα υγείας. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο ακέραιο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά πλέον με περισσότερη διαφάνεια και κεντρικό αυστηρό έλεγχο χάρη στην ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων. Θα αξιοποιηθούν πόροι -60 εκ. ευρώ- από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων. Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ούτε διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας, που θεσμοθέτησε αλλά δεν ενεργοποίησε ποτέ ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ -γι’ αυτό και δεν κατανοώ τις τωρινές αντιδράσεις του. Σκοπός μας δεν είναι ούτε η ιδιωτικοποίηση, ούτε η αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ακριβώς αντίθετο. Σκοπός μας είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, η ισχυροποίησή του και η διατήρηση των καλύτερων γιατρών μας εντός του ΕΣΥ με καλύτερες αμοιβές».

Περνώντας σε «μία ακόμη πολύ θετική είδηση», ο Πρωθυπουργός θύμισε ότι τη Δευτέρα τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής για την επιστολική ψήφο (epistoliki.ypes.gov.gr), για την άσκηση δηλαδή του εκλογικού δικαιώματος στις Ευρωεκλογές και στα εθνικά δημοψηφίσματα.

«Η διαδικασία εγγραφής είναι πανεύκολη και ολοκληρώνεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Το διαπίστωσαν όσοι και όσες το έχουν κάνει ήδη -και είναι αρκετοί: μέχρι χθες είχαν καταχωρηθεί 11.343 αιτήσεις Ελλήνων εκλογέων από τουλάχιστον 77 χώρες! Πρόκειται για ένα ουσιαστικό άνοιγμα προς τον απανταχού ελληνισμό με την κατάργηση όλων των πρακτικών εμποδίων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους, όπου και αν βρίσκονται. Είναι μια δημοκρατική κατάκτηση που αφορά και τους εντός της επικράτειας έλληνες πολίτες, αν το επιθυμούν ή αν δεν μπορούν για διαφόρους λόγους να μετακινηθούν, να ψηφίσουν στις προσεχείς Ευρωεκλογές αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου. Θυμίζω απλώς ότι οι εγγραφές για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου -όπως ορίζει ο νόμος- θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 40 ημέρες πριν από τις κάλπες, δηλαδή έως τις 29 Απριλίου 2024», ανέφερε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο γεγονός ότι «χθες (σ.σ. Σάββατο) συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εναντίον της οποίας εξαπέλυσε έναν απρόκλητο, αδικαιολόγητο και μεγάλης κλίμακας επιθετικό πόλεμο με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στις δυο πλευρές, εκατομμύρια εκτοπισμένους -η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- και αφανισμό ολόκληρων πόλεων από τον χάρτη».

«Η εισβολή», έγραψε ο Πρωθυπουργός, «είχε τεκτονικές επιπτώσεις στις διεθνείς διακρατικές σχέσεις, στο διεθνές εμπόριο και στις εξαγωγές φυσικού αερίου, επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων εκτός της ζώνης πυρός. Ο κόσμος μας θα είναι αλλιώς μετά από αυτόν τον πόλεμο».

Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα «στάθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, συμπαρατασσόμενη με τις δυνάμεις της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Εκτός όλης της άλλης βοήθειας που μπόρεσε με τις μικρές της δυνάμεις να προσφέρει η χώρα μας, φιλοξενήσαμε σχεδόν 25.000 χιλιάδες Ουκρανούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα. Με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου παρατείνεται η ισχύς του καθεστώτος προσωρινής προστασίας για τους εκτοπισθέντες για άλλον έναν χρόνο, ενώνοντας τις ευχές μας με τις δικές τους αυτός ο άδικος και καταστροφικός πόλεμος να λήξει το συντομότερο δυνατόν».

Σημειώνεται πως η ανασκόπηση του Πρωθυπουργού ξεκίνησε με τα συγχαρητήριά του προς τους αγρότες «για τον συντεταγμένο και απολύτως ψύχραιμο τρόπο με τον οποίο διαδήλωσαν στην καρδιά της Αθήνας, αλλά και τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης που ακολούθησαν τις προτροπές της Τροχαίας». Εξήρε, επίσης, «το υποδειγματικό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας που διασφάλισε το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η διαχείριση μιας περίπλοκης διαμαρτυρίας με τη χρήση βαριών μέσων όπως τα τρακτέρ αποτελεί την απτή απόδειξη μιας άλλης φιλοσοφίας διαχείρισης των συναθροίσεων. Εξυπνης, αποτελεσματικής και συνεργατικής. Είναι στην πράξη η εφαρμογή του νέου νόμου για τις συναθροίσεις που ψηφίσαμε το 2020 και κάποιοι έλεγαν πως το κάνουμε για να καταπιέσουμε τις κινητοποιήσεις. Αντίθετα, τις διευκολύναμε και τις προστατεύσαμε. Δείτε τι έγινε σε πολλές άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και στην υπό σοσιαλιστική κυβέρνηση Ισπανία, όπου οι αγροτικές κινητοποιήσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία».

Εκλεισε τα των αγροτών, επαναλαμβάνοντας «ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως οι αγρότες έχουν δίκιο σε πολλά, όχι σε όλα, και ικανοποιήσαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια. Δεν θα σταματήσουμε όμως να συζητάμε με τους αγρότες και πολύ σύντομα θα επισκεφθώ πάλι τη Θεσσαλία και θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους. Ενας βιώσιμος αγροτικός τομέας είναι στις ύψιστες προτεραιότητες μας και σε αυτό στοχεύει η ελληνική πρωτοβουλία να διεκδικήσουμε, από κοινού οι χώρες της Μεσογείου, αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αύριο συνεδριάζουν για αυτό το θέμα οι αρμόδιοι υπουργοί του EU MED-9 (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος, Κροατία και Σλοβενία)».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Πρωθυπουργού στο Facebook: