Μετά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο στη Βοστώνη, ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας | (ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ INTIMENEWS)
Επικαιρότητα

Ο Μητσοτάκης αποκηρύσσει τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ (και) από τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε σε δύο πανεπιστήμια των ΗΠΑ για να μιλήσει για το μέλλον της Ελλάδας. Ασκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε ως ελληνικό και παγκόσμιο πρόβλημα της πολιτικής τον λαϊκισμό και πρότεινε ως λύση μία «Συμφωνία Αλήθειας»
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κλήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης -εκεί βρίσκεται η έδρα ελληνικών και ευρωπαϊκών σπουδών Κωνσταντίνος Καραμανλής- να μιλήσει για τη «Στροφή της Ελλάδας; Λυδία λίθος για την Ευρώπη», στο αντίστοιχο συνέδριο. Ως κεντρικός ομιλητής την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε έναν από τους παράγοντες που οδηγεί στην πολιτική κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Είναι ο λαϊκισμός στον δημόσιο λόγο.

«Οι Ποδέμος στην Ισπανία, ο (πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι) Κόρμπιν και ο (πρώην επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας Νάιτζελ) Φάρατζ στη Βρετανία, αλλά και η (πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν) Λε Πεν στη Γαλλία είναι περιπτώσεις ενδεικτικές της ανόδου του λαϊκισμού σε διεθνές επίπεδο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι ο λαϊκισμός εκφράστηκε στις υποσχέσεις που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει τις εκλογές και στο επιχείρημα που εξέφραζε ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με ευνοϊκότερους όρους, υπό την απειλή της «μετάδοσης» του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. «Αυτή η λαϊκίστικη καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στους έλληνες ψηφοφόρους μια εύκολη λύση στο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν», υποστήριξε ο ίδιος για να προσθέσει ότι το αποτέλεσμα αυτής της «αφελούς προσέγγισης» είναι ότι ο κ. Τσίπρας «οδήγησε τη χώρα στην επιβολή capital controls,  φτάνοντας ένα βήμα πριν την επιστροφή στη δραχμή και την χρεωκοπία».

Αντέτεινε ως λύση μία «Συμφωνία Αλήθειας», που θα αποτελείται από ένα μείγμα «σκληρών διαπιστώσεων» σε συνδυασμό με έναν οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση. Εθεσε τις έξι μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της μελλοντικής του κυβέρνησής: το άνοιγμα στις αγορές προϊόντων, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μέσω «επιθετικής διαχείρισης» των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αύξησης των καταθέσεων, την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και την αναβάθμιση της παιδείας.

«Η εμπειρία έξι χρόνων κρίσης και τριών μνημονίων δείχνει ότι η Ελλάδα προχώρησε σε οριζόντιες δημοσιονομικές περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά δυσκολεύτηκε να εφαρμόσει συγκεκριμένες δομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι στοχευμένες και εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται άμεσα η χώρα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντίστοιχα, το όραμά του για τη μετά το μνημόνιο και τη μετά τον λαϊκισμό εποχή παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης και από το βήμα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ -με θέμα «Το μέλλον της Δημοκρατίας»- μία ημέρα πριν. Τόσο στο Χάρβαρντ όσο και στο Ταφτς, έκλεισε την ομιλία του αισιόδοξα. Μάλιστα, την Παρασκευή, είπε ότι «την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη και οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το λαϊκισμό, η Ελλάδα δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό».

Η ομιλία του κ Μητσοτάκη από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ενόχλησε κάποιους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για “λαϊκισμό στην Ευρώπη”, βάζοντας τους Ποδέμος και τον Τζέρεμι Κόρμπιν δίπλα στην Μαρί Λεπέν», όπως σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι. «Αυτό όμως που προξενεί εντύπωση, είναι ότι σε αυτή την συζήτηση περί λαϊκισμού, προσπερνά τον αντιπρόεδρό του κ. Αδωνι Γεωργιάδη. Ή στελέχη του, όπως ο κ. Βορίδης, που παρέχουν συστηματική πολιτική κάλυψη σε ξενοφοβικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, ζητώντας να μην γίνουν δεκτά στα σχολεία τα παιδιά, πρόσφυγες».