Ο πρόεδρος της ΝΔ σε πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών στα κεντρικά γραφεία του κόμματος | ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMNEWS
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: «Περισσότερες μεταρρυθμίσεις, λιγότεροι φόροι και Δημόσιο»

Σε μακροσκελή συνέντευξή του στη γερμανική FAZ ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι αρκετές από μόνες τους, θέτει ως βασική του προτεραιότητα να αναστρέψει το φαινόμενο του brain drain και δεσμεύεται να αλλάξει το κόμμα του
Protagon Team

Πρώτη προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να σταματήσει τη φυγή νέων Ελλήνων στο εξωτερικό, όπως υπογράμμισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Χάνουμε τους καλύτερους και πιο έξυπνους ανθρώπους. Ξοδεύουμε μια περιουσία για να μορφώσουμε και να εκπαιδεύσουμε γιατρούς και μηχανικούς που θα φύγουν και θα πληρώσουν φόρους σε άλλη χώρα», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι για να αναστραφεί το φαινόμενο πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να γίνουν επενδύσεις.

Ο ίδιος σχολίασε και το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, στο οποίο δεσμεύτηκε η χώρα το 2015 και τα προαπαιτούμενα που αυτό περιλαμβάνει. «Τα περισσότερα αφορούν σε δομικές μεταρρυθμίσεις,  σε αλλαγές που καθιστούν πιο φιλελεύθερη την οικονομία, προάγουν τον ανταγωνισμό, μειώνουν το γραφειοκρατικό βάρος και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Μιλάμε, δηλαδή, για μια φιλελεύθερη ατζέντα», τόνισε. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως σημείωσε ο ίδιος, «η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «η ΝΔ πιστεύει σε αυτή την ατζέντα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις».

Αναφέρθηκε και στη θητεία του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι «εφάρμοσε δύσκολες μεταρρυθμίσεις σε δύσκολους καιρούς». Επανέλαβε ότι οι προσλήψεις στο Δημόσιο πρέπει να περιοριστούν: «Πρέπει να προσλαμβάνουμε στο Δημόσιο λιγότερους υπαλλήλους από όσους βγαίνουν στη σύνταξη», σχολίασε τονίζοντας ότι σήμερα υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που απασχολούνται σε αντιπαραγωγικές δραστηριότητες, όταν την ίδια ώρα, υπάρχουν υπηρεσίες με ελλιπή στελέχωση, όπως για παράδειγμα τα δικαστήρια.

Ερωτηθείς εάν η Νέα Δημοκρατία θα υπηρετήσει τη φιλελεύθερη ατζέντα του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Εχω εντολή να αλλάξω αυτό το κόμμα και να πορευτώ πολιτικά με μια φιλελεύθερη ατζέντα. Φυσικά, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα παλιό, παραδοσιακό κόμμα, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Τα παραδοσιακά κόμματα που δεν αλλάζουν ρισκάρουν να κατρακυλήσουν».

Για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, που βραχυπρόθεσμα φτάνουν το 3,5%, είναι πολύ υψηλοί». Επιπλέον υπογράμμισε ότι ο διάλογος για τη βιωσιμότητα του χρέους συνδέεται άρρηκτα με τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. «Το 2014 το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Το 2017 ανακοίνωσε ότι δεν είναι. Μεσολάβησε η καταστροφική περίοδος των πρώτων έξι μηνών του 2015 με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος», εξήγησε. «Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να φέρει εις πέρας εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι υποχρέωσή μου να αλλάξω την επικρατούσα πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές», τόνισε.

Αλλά «οι δομικές μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να επιστρέψουμε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης», σύμφωνα με τον ίδιο. «Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε τους φόρους και με τον τρόπο αυτό να καταστήσουμε πιο ανταγωνιστική την οικονομία. Αυτό το αναγκαίο περιθώριο θα το αποκτήσουμε όταν χαμηλώσουμε τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων που μας επιβλήθηκαν. Δομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς μείωση της φορολογίας δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη», επεσήμανε.

Ερωτώμενος για τη σχέση του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι στη συνάντηση που είχαν, «έκαναν μία ειλικρινή συζήτηση» τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μη δημοσιοποιήσουν το περιεχόμενο της συζήτησης, τηρώντας τον λόγο τους. «Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Οι καλές προσωπικές σχέσεις είναι σημαντικές», τόνισε προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να επαναλάβει όλα τα λάθη που ο κ. Τσίπρας έκανε όταν έλεγε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια».

«Επιπλέον, δεν επιθυμώ να γίνω ένας πρωθυπουργός που στις Συνόδους Κορυφής μιλάει αποκλειστικά για την Ελλάδα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και να απαντηθούν καίρια ερωτήματα, όπως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. «Δεν θέλω η Ελλάδα να εκλαμβάνεται μονίμως ως πρόβλημα. Θέλω η Ελλάδα να συνεισφέρει εποικοδομητικά στην εύρεση λύσεων για την Ευρώπη, κυρίως στο διάλογο για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα», κατέληξε.