Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, δεξιά, στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ | SKAI TV
Επικαιρότητα

Μηταράκης: Τέλος τα επιδόματα σε όσους έχουν άσυλο

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε ότι υπάρχουν προγράμματα ένταξης και στήριξης, «αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε αυτά τα πράγματα»
Protagon Team

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να διακόψει την παροχή επιδομάτων σε όσους έχουν άσυλο, γιατί αυτό έτεινε να λειτουργεί θελκτικά για άτομα που ήθελαν να έλθούν στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός επισήμανε ότι «στόχος μας είναι να δίνουμε άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται σε 2-3 μήνες και από εκεί και πέρα κόβουμε επιδόματα και φιλοξενία».

Εξήγησε ότι «όλα αυτά λειτουργούσαν θελκτικά για να έρθουν στην χώρα μας και να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις παροχές».

Επισήμανε ακόμη ότι «η Ελλάδα κόβει αυτές τις παροχές. Όποιος παίρνει άσυλο μετά είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Υπάρχουν κάποια προγράμματα ένταξης, υπάρχουν κάποια  προγράμματα στήριξης αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε αυτά τα πράγματα». Πρόσθεσε ότι «έχουν πάρει ήδη άσυλο και είναι σε δομές με παροχές  11.200 άτομα. Αυτά κόβονται μέσα στο Μάρτιο».

Η κυβέρνηση, είπε ακόμη ο κ. Μηταράκης, επιθυμεί μικρές δομές, κλειστές και προστατευμένες. Δεν απέκλεισε πάντως ο υπουργός το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών κέντρων σε ξερονήσια λέγοντας ότι ακόμη και να επιλεγεί κάτι τέτοιο δεν είναι απλό να γίνει.

Στο προσεχές διάστημα θα κατασκευαστούν δύο κέντρα, ένα στις Σέρρες και ένα στην Αττική, για να προσθέσει ότι 2.000 θέσεις αρκούν για να αντιμετωπίσουν την προσωρινή κρίση.