Στην αποκάλυψη πως γνώρισε την μετανάστρια από τη Συρία, Μπαϊντά, από το επεισόδιο των 38 στον Εβρο, όταν αυτοί βρέθηκαν στην Ελλάδα, προχώρησε την Κυριακή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Εμφανιζόμενος σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή της τηλεόρασητς του ΣΚΑΪ, ο κ. Μηταράκης σχολίασε το ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος» σύμφωνα με το οποίο στην κατάθεσή τις στις ελληνικές Αρχές τον Σεπτέμβριο υπάρχουν ανακρίβειες σχετικά με το τι συνέβη στη νησίδα, ενώ αναφορά στον υποτιθέμενο θάνατο της 5χρονης έγινε μόνο ύστερα από επίμονες ερωτήσεις.
Οπως σημείωσε λοιπόν ο υπουργός, η 28χρονση Σύρια, η οποία εντοπίζεται πλέον στη Γερμανία, δεν ήταν από την αρχή στο επεισόδιο με τους μετανάστες στον Εβρο, αλλά εμφανίστηκε εκεί την τελευταία στιγμή. «Βρέθηκε εκεί με το κινητό της, με powerbank», είπε ο κ. Μηταράκης. Ο ίδιος τη γνώρισε στις 16 Αυγούστου, όταν βρέθηκε στον Εβρο για να συναντήσει την ομάδα και έκανε λόγο για «μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση, όχι αυτό που θα περίμενε να δει κανείς από έναν οικονομικό μετανάστη».
Ο κ. Μηταράκης στάθηκε στον υποτιθέμενο θάνατο της «μικρής Μαρίας», σημειώνοντας πως όχι μόνο δεν είχε αναφερθεί στη λίστα που έστειλαν οι ΜΚΟ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και σε όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο που εμφανίζεται η εν λόγω οικογένεια δεν φαίνεται πουθενά πέμπτο παιδί.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στην εμπλοκή δύο ελληνικών ΜΚΟ στην υπόθεση: «Αυτές οι δύο ΜΚΟ έχουν άμεση σχέση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένω μια εξήγηση. Αν δεν είχαμε εμείς νηφαλιότητα, θα είχε συμβεί θερμό επεισόδιο. Δόθηκε η οδηγία στην Μπαϊντά να στηθεί το σκηνικό με ένα παιδί, το εμφάνισαν ως δήθεν νεκρό, η συγκεκριμένη μιλούσε με δύο Μέσα, ένα από τη Γερμανία και ένα από τη Μεγάλη Βρετανία. […] Αν οι δύο ΜΚΟ έχουν σύνδεση με λαθροδιακινητή δεν το ξέρουμε. Εχω καταθέσει μήνυση, υπάρχει ανοικτή δικογραφία κα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ζητήσει ούτε συγγνώμη».
Εξάλλου, αναφορικά με το θέμα των επισυνδέσεων, ο υπουργός σημείωσε: «Εδώ υπάρχει μια θεσμική εκτροπή με την επιστολή της ΑΔΑΕ στον Τσίπρα. Κανείς δεν μπορεί να σηκωθεί στη Βουλή και να πει για άτομα που παρακολουθούνται. Το έγγραφο της ΑΔΑΕ δεν μιλάει για παράνομες επισυνδέσεις. Ο κύριος Τσίπρας ανακοίνωσε προσωπικά δεδομένα στη Βουλή, παραβιάζοντας το απόρρητο, ενώ οι συγκεκριμένοι μπορεί να ήταν επισυνδεδεμένοι για εθνικούς λόγους. Το κακόβουλο λογισμικό δεν είναι κάτι που το έχει ένας. Δεν χρειάζεται να είναι στην Ελλάδα. Και τα δικά μας τα κινητά μπορεί να προσπαθούν να τα παρακολουθήσουν διακινητές».
Τέλος, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μηταράκης τόνισε τα εξής, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξής του: «Η ελληνική οικονομία πάει καλά. Αν οι επενδύσεις δεν έρχονται, αν η ανεργία δεν πέφτει, όσο και αν θέλει κάποιος να νομοθετήσει μια αύξηση στις συντάξεις, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχει και στον ιδιωτικό τομέα αύξηση μισθών. Υπάρχει έλλειψη δυναμικού σε συγκεκριμένες κατηγορίες, στις οποίες υπάρχει αύξηση μισθών. Είναι μεγάλο ζήτημα η αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη. Μιλάμε για μια κοινωνία που παράγει και μια κυβέρνηση που μπορεί».