Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξανά «ξέφραγο αμπέλι», δεν μπορούμε να έχουμε πολιτική ανοικτών συνόρων, επανέλαβε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ την Παρασκευή. Καθημερινά –είπε– αποτρέπονται 1.000 αφίξεις μεταναστών μέσω του Εβρου και προανήγγειλε ότι θα προστεθούν ακόμη 80 χιλιόμετρα στον φράκτη κατά μήκος των συνόρων.
«Πέρυσι», τόνισε ο κ. Μηταράκης, «είχαμε τους χαμηλότερους αριθμούς σε αφίξεις την τελευταία δεκαετία» και φέτος αναμένεται να είναι η δεύτερη χαμηλότερη χρονιά της δεκαετίας σε μεταναστευτικές ροές.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 την Πέμπτη, ο υπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι λόγω ακριβώς του φράκτη στον Εβρο, η τακτική της Τουρκίας –και των σύγχρονων δουλεμπόρων που υποθάλπει– έχει αλλάξει, οδηγώντας τους μετανάστες σε νησίδες, όπως στην τελευταία περίπτωση των 38 Σύρων (αποκαλυπτικό το βίντεο από τη «συνοδεία» τούρκων στρατοχωροφυλάκων σε ομάδα μεταναστών στις όχθες του ποταμού).
Αντίστοιχα έχει αλλάξει η τακτική και στο Αιγαίο. Οπως είπε ο κ. Μηταράκης, δεν χρησιμοποιούνται πλέον τα γνωστά περάσματα στα στενά που φρουρούνται πολύ καλά από το Λιμενικό, αλλά επιχειρείται η μεταφορά δεκάδων ανθρώπων με μεγάλα ιστιοφόρα τα οποία έχουν προορισμό συνήθως την Ιταλία (σ.σ. όπως τα τρία σκάφη που προσάραξαν μέσα σε 48ώρες στα Κύθηρα).
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο υπουργός, οι ελληνικές Αρχές φρουρούν με αποτελεσματικότητα τα σύνορα και για τον λόγο αυτό οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας είναι μειωμένες κατά 76% σε σχέση με το 2019.
Στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε και στα (μικρής έκτασης) επεισόδια κατά τη διαδικασία εκκένωσης της δομής φιλοξενίας μεταναστών του Ελαιώνα.
Νέα ένταση προκλήθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής όταν ομάδα 15-20 ατόμων παρεμπόδιζε την είσοδο των εργαζομένων στη δομή. Οταν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκαν να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους, προκλήθηκε ένταση, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε πέντε προσαγωγές.
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, οι φιλοξενούμενοι μετανάστες δεν αντιδρούν στη μετεγκατάστασή τους και μόνο μια μειοψηφία πέντε – δέκα ανθρώπων διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της δομής. Συμπεριφέρονται σαν να είναι η δομή ιδιοκτησία τους, παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός έκανε, τέλος, γνωστό ότι σήμερα φιλοξενούνται στη χώρα μας σε δομές 18.000 μετανάστες από 92.000 το 2020. Σημείωσε επίσης ότι από τις 121 δομές που υπήρχαν, πλέον λειτουργούν 34 σε όλη τη χώρα.
Εν τω μεταξύ, δικογραφία σχηματίστηκε από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών εις βάρος έξι ατόμων που προσήχθησαν το πρωί έξω από την δομή φιλοξενίας μεταναστών στον «Ελαιώνα».
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ πρόκειται για άτομα τα οποία αντιδρούν στην μεταφορά των μεταναστών από την δομή του Ελαιώνα σε αυτή του Σχιστού. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι την Πέμπτη, με λεωφορεία της ΕΛΑΣ μεταφέρθηκαν οικειοθελώς στη δομή του Σχιστού, 22 άτομα από τον Ελαιώνα.