| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Μισθοί: Βγαίνουν τα «μπαζούκας» της κάλπης

Διψήφιο ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου αποφασίζει το Μαξίμου. Προγραμματική δέσμευση της ΝΔ η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν λίγο πριν ή ταυτόχρονα με τον χρόνο των  εκλογών 
Ζώης Τσώλης

Η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης ότι τη δεύτερη τετραετία θα προχωρήσει στη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους, θα αποτελέσουν το «μπαζούκα» της προεκλογικής εκστρατείας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οπως σημειώνουν έγκυρες πηγές μιλώντας στο Protagon, το τελικό ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού που σήμερα βρίσκεται στα 713 ευρώ το μήνα και βάση αυτού καθορίζεται το ύψος σειράς κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) θα ανακοινωθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών και θα είναι της τάξης του 10%.

Μια τέτοια απόφαση ανεβάζει τον κατώτατο μισθό στα 785 ευρώ το μήνα, ο οποίος στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας καταβάλλεται 14 φορές το χρόνο (12 μισθοί σύν Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα άδειας).

Δεδομένου ότι με ένα τόσο υψηλό ποσοστό αύξησης το ετήσιο εισόδημα όλων όσοι αμείβονται με τις κατώτατες αμοιβές, θα ξεπεράσει το αφορολόγητο όριο των 10.000 ευρώ, τα «καθαρά» που θα πάρουν οι εργαζόμενοι θα είναι κατά 1% χαμηλότερα (αντί 10%, θα είναι περίπου 9%) καθώς το υπερβάλλον ποσό θα φορολογηθεί με τον χαμηλό συντελεστή της φορολογικής κλίμακας.

Τι είπε το ΚΕΠΕ

Ηδη το Μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχουν στα χέρια τους την πρόταση του ΚΕΠΕ, η οποία αποτελεί μια σύνθεση των αιτημάτων των κοινωνικών εταίρων και των επιπτώσεων της αύξησης των κατώτατων αμοιβών στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την ανεργία.

Κατά τις πληροφορίες αυτές είναι σχεδόν αμελητέες καθώς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει κύμα αυξήσεων των κατώτατων αμοιβών προκειμένου να προστατευθεί η αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων από τον πληθωρισμό.

Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία κινείται σ΄αυτό το περιβάλλον σε συνδυασμό με τη δυναμική ανάπτυξης που ανακτά όσο απομακρύνονται οι επιπτώσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης που έφερε ο πόλεμος, δίνουν τη δυνατότητα για γενναίες αποφάσεις.

Αν και στη μελέτη -πρόταση του ΚΕΠΕ δεν αναφέρεται συγκεκριμένο ποσοστό, όλες οι εισηγήσεις που έχουν γίνει από τους μελετητές συγκλίνουν να δοθεί διψήψιο ποσοστό αύξησης. Αυτό λύνει και τα χέρια της κυβέρνησης η οποία -προφανώς- θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια καθώς η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο. 

Χρονικά η καταβολή των αυξήσεων στους μισθούς από την 1η Απριλίου θα συμπέσει (σχεδόν) με τις εκλογές καθώς όλες οι πληροφορίες θέλουν οι πρώτες κάλπες να στήνονται στις 9 Απριλίου.

Τα σενάρια που απορρίφθηκαν

Ηδη από τη μελέτη έχουν απορριφθεί τα σενάρια για αύξηση από 3% (η χαμηλότερη) που προτείνουν οι εργοδότες, αλλά και 15,8% (η υψηλότερη) που πρότεινε η ΓΣΕΕ. 

Το δεύτερο σενάριο ήταν να δοθεί αύξηση που θα καλύψει τον προβλεπόμενο πληθωρισμό για το 2023. Η τελευταία εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα το 2023 βρίσκεται στο 4,5%. Συνεπώς, η κυβέρνηση θα μπορούσε, θεωρητικά, να προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4,5%. 

Δίχτυ προτασίας

Ωστσόσο σύμφωνα με μελέτη του τμήματος μελετών της Τράπεζα Πειραιώς, ο πληθωρισμός δεν είναι ο ίδιος για όλους. Οπως δείχνουν οι έρευνες των οικογενειακών προϋπολογισμών ο πληθωρισμός πλήττει λιγότερο τα νοικοκυριά με εισόδημα πάνω από 3.500 ευρώ τον μήνα ενώ οι επιπτώσεις του είναι κατά πολύ υψηλότερες για τα νοικοκυριά με χαμηλά με εισόδημα από 751-1.100 ευρώ το μήνα. 

Αυτό λαμβάνει σοβαρά υπ΄όψιν η κυβέρνηση η οποία προχώρησε και το 2022 σε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού (η δεύτερη διορθωτική).

Παρά ταύτα, οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των χαμηλόμισθων για το 2022 που είχαμε έκρηξη του πληθωρισμού (9,6% ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή και 15,3% ο δείκτης τιμών τροφίμων) ήταν σημαντικές. Οι μελετητές υπολογίζουν ότι το 2022, ο κατώτατος μισθός «έκλεισε» στη χώρα μας 6,8% κάτω από το επίπεδο που είναι συμβατό με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. 

Με αυτά τα δεδομένα, οι μελετητές θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει ποσοστό αύξησης του μισθού που θα καλύπτει τον προβλεπόμενο πληθωρισμό για το 2023 (4,5%) συν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του 2022 (6,8%) εξαντλώντας όλο τον οικονομικό χώρο που έχει. Κι αυτό εκτιμάται ότι δεν θα έχει καμμιά ιδιαίτερη επίπτωση στο ποσοστό ανεργίας, καθώς από την αγορά λείπουν χέρια.

Σήμα στις επιχειρήσεις

Αλλωστε στην ελληνική αγορά εργασίας με πρώτο τον τουρισμό, τη βιομηχανία αλλά και τον πρωτογενή τομέα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Κι όπως είπε επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στις επιχειρήσεις «αν θέλετε να βρείτε προσωπικό, δώστε μεγαλύτερους μισθούς».