Ο Γκονσάλο Ράμος, ο Ρονάλντο και ο... ρυθμιστής που ρίσκαρε και δικαιώθηκε | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Μήπως να κάνουμε χαρακίρι που διώξαμε τον Σάντος;

Τόλμησε να αφήσει κοτζάμ Ρονάλντο στον πάγκο. Σε ένα κρίσιμο νοκ-άουτ ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου εμπιστεύθηκε έναν 21χρονο που μέχρι πριν από τρεις εβδομάδες δεν είχε αγωνιστεί ούτε λεπτό με την εθνική Πορτογαλίας. Δικαιώθηκε πανηγυρικά. Μα, ήταν «ανθρωπάκι». «Καρπουζάς από το Εστορίλ». Ετσι δεν λέγαμε εμείς όταν τον είχαμε εδώ, για τον Φερνάντο Σάντος;
Sportscaster

Για νοκ-άουτ αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, αυτό το 6-1 ήταν εξωπραγματικό. Η Πορτογαλία προκρίθηκε με κρότο στα προημιτελικά, για πρώτη φορά μετά το 2006, όμως την ιστορία την είχε γράψει ο προπονητής της, Φερνάντο Σάντος, πριν, καν, κυλήσει η μπάλα στο χορτάρι. Αφήνοντας τον Κριστιάνο Ρονάλντο εκτός αρχικής ενδεκάδας για το παιχνίδι με την Ελβετία.

Μόλις η Record μετέδωσε -πρώτη- την είδηση, τα αθλητικά media σε όλο τον Κόσμο έπαψαν να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο. Στο γήπεδο, λίγο πριν αρχίσει το ματς, η εικόνα ήταν πρωτοφανής. Κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Πορτογαλίας οι τηλεοπτικές κάμερες και ένας στρατός από φωτορεπόρτερ γύρισαν την πλάτη στους 11 βασικούς που είχαν παραταχθεί αγκαλιασμένοι στον αγωνιστικό χώρο, και σκόπευαν τον «CR7» στον πάγκο των αναπληρωματικών. Την τελευταία φορά που ήταν υγιής, αλλά δεν έπαιξε βασικός με την εθνική του ομάδα σε κρίσιμη αναμέτρηση μεγάλου τουρνουά, η Ελλάδα είχε προπονητή τον Οτο Ρεχάγκελ.

Ο Σάντος το είχε πει: θα αποφάσιζε την τελευταία στιγμή τι θα έκανε με τον Κριστιάνο. Ωστόσο, μόνον οι Times είχαν δώσει βάση στα λόγια του. Ελάχιστοι πίστευαν πως θα τολμούσε να αφήσει εκτός ομάδας τον σούπερ-σταρ της, και μια από τις μεγάλες ατραξιόν στο Μουντιάλ του Κατάρ. Το έκανε, αναλαμβάνοντας ένα τεράστιο ρίσκο. Αν το ματς «στράβωνε» για την Πορτογαλία, στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθόταν ο ίδιος. Ούτε ο Ρονάλντο, ούτε κανείς άλλος. Το περίμενες από ένα «ανθρωπάκι»; Αυτό νόμιζαν κάποιοι ότι είναι, έχοντας παρεξηγήσει την ευγένεια, τον πράο χαρακτήρα και την ικανότητά του να διαχειρίζεται τις φίρμες χωρίς να έρχεται σε σύγκρουση μαζί τους. Αλλά όσοι τον έχουν ζήσει, το γνωρίζουν: ο Σάντος ζει και πεθαίνει με τις ιδέες του. Τις υπερασπίζεται, αδιαφορώντας για το κόστος – το έχει πληρώσει αρκετές φορές, ιδίως στα μέρη μας.

Πολλά μπορεί να έπαιξαν ρόλο στην απόφασή του. Η απαράδεκτη αντίδραση του Ρονάλντο, όταν τον έκανε αλλαγή στο ματς με τη Νότια Κορέα. Ακόμη και οι πορτογάλοι φίλαθλοι, που τον λατρεύουν, αγανάκτησαν με τη συμπεριφορά του. Το 70% όσων ψήφισαν στο διαδικτυακό γκάλοπ της Α Bola, απάντησαν ότι δεν τον ήθελαν στην αρχική ενδεκάδα του αγώνα με την Ελβετία. Μπορεί, επίσης, να μέτρησε το γεγονός ότι αυτό το παιχνίδι θα ήταν το τέταρτο του οσονούπω 38χρονου παίκτη μέσα σε 13 μέρες. Πάνω απ’ όλα, όμως, ήταν μια στρατηγική επιλογή, όπως και ο ίδιος ο Σάντος τόνισε στο Sport TV λίγο πριν από τη σέντρα. Ο 68χρονος τεχνικός προτίμησε έναν πιο κινητικό και γρήγορο φορ, και δεν δίστασε σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή να εμπιστευθεί έναν 21χρονο, ο οποίος μέχρι πριν από τρεις εβδομάδες δεν είχε αγωνιστεί ούτε λεπτό με την εθνική του ομάδα, όπως τονίζει η Washington Post. Λίγοι προπονητές θα είχαν τα «κότσια» να το κάνουν.

Η έμπνευση του Σάντος δικαιώθηκε άμεσα, και με τρόπο εμφατικό. Ο νεαρός επιθετικός της Μπενφίκα, Γκονσάλο Ράμος, σκόραρε με το πρώτο του σουτ σε Μουντιάλ. Ενα γκολ δύσκολο, επιπέδου Ρονάλντο. Στη συνέχεια πέτυχε άλλα δυο τέρματα, και σέρβιρε μια ασίστ. Το ονειρεμένο ντεμπούτο του σφραγίστηκε από το πρώτο «χατ-τρικ» σε νοκ-άουτ αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά το 1990, τότε που ο Τόμας Σκούχραβι είχε σημειώσει τρία γκολ στη νίκη της Τσεχοσλοβακίας επί της Κόστα Ρίκα.

Αυτό που ο Κριστιάνο προσπαθεί χωρίς επιτυχία από το 2006, να σκοράρει σε νοκ-άουτ παιχνίδι της διοργάνωσης, ο «μικρός» το κατάφερε τρεις φορές σε 50 λεπτά. Μετά το 4-0 οι θεατές στις εξέδρες φώναζαν ρυθμικά «Ρονάλντο, Ρονάλντο», ζητώντας από τον Σάντος να τον βάλει στο παιχνίδι. Εκείνος τους άφησε να περιμένουν κανένα εικοσάλεπτο, κι έπειτα τους έκανε το χατίρι με μια τριπλή αλλαγή. Μαζί του πέρασαν στο τερέν, ο Βιτίνια και ο Ρικάρντο Ορτα.

Αραγε, θα παίξει ο Ρονάλντο βασικός στον προημιτελικό του Σαββάτου με το εκπληκτικό Μαρόκο; Ο Σάντος, που ρωτήθηκε, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση: «Εχω στη διάθεσή μου 24 παίκτες. Σε κάθε ματς, αναλόγως με τον αντίπαλο, θα επιλέγω εκείνους που θεωρώ ότι εξυπηρετούν καλύτερα τη στρατηγική μας». Μετά τα χθεσινά, κανείς δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει τις αποφάσεις του. Ο Κριστιάνο, όμως, δύσκολα θα αλλάξει μυαλά. Με τη λήξη του αγώνα, οι πορτογάλοι διεθνείς κατευθύνθηκαν προς την εξέδρα που φιλοξενούσε τους οπαδούς τους, για να πανηγυρίσουν μαζί τους. Ολοι, εκτός από τον Ρονάλντο, που αποχώρησε μόνος προς τα αποδυτήρια.

Πριν από μια δεκαετία ο Σάντος οδήγησε την Εθνική Ελλάδας, αήττητη, στην τελική φάση του Euro 2012, όπου την έφτασε στους «8». Δύο χρόνια μετά, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στους «16» του Μουντιάλ – μόλις ένα πέναλτι μακριά από τους προημιτελικούς. Αλλά ήταν «λίγος» για μας. Επειδή κέρδιζε με 1-0, είχε… αντιτουριστική φυσιογνωμία, δεν έβγαζε από πάνω του εκείνο το καφέ δερμάτινο μπουφάν… Για ένα σωρό λόγους.

Αγάπησε τη χώρα και τη ζωή εδώ, και ήθελε να μείνει. Τον διώξαμε με τον χειρότερο τρόπο. Ευτυχώς για εκείνον, όπως έδειξε ο χρόνος. Τον Σεπτέμβριο του 2014 ανακοινώθηκε η πρόσληψή του ως ομοσπονδιακός προπονητής της Πορτογαλίας. Το 2016 σήκωσε την Κούπα του Euro, και το 2019 θριάμβευσε στο UEFA Nations League. Τώρα έχει βάλει στόχο να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Με, ή χωρίς τον Ρονάλντο. Μήπως, τελικά, ο «καρπουζάς από το Εστορίλ», που τόσο λοιδωρήσαμε εμείς οι Ελληνάρες, είναι ένας πολύ καλός προπονητής;