Την έρευνα των γαλλικών Αρχών προκάλεσε η καταγγελία για παρενόχληση μέσω διαδικτύου που υπέβαλε η αλγερινή πυγμάχος Ιμάν Κελίφ, με φόντο το bullying που δέχθηκε μετά τις εμφανίσεις της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Η έρευνα αφορά σε «κυβερνοπαρενόχληση με βάση το φύλο, δημόσια προσβολή με βάση το φύλο, δημόσια υποκίνηση σε διακρίσεις και δημόσια προσβολή λόγω καταγωγής» και διεξάγεται από το Εθνικό Κέντρο για την Καταπολέμηση του Διαδικτυακού Μίσους και υπό την εποπτεία της εισαγγελίας των Παρισίων, όπως μετάδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.
Υπενθυμίζεται ότι η «χρυσή» Ολυμπιονίκης έπεσε θύμα μιας εκστρατείας μίσους, η οποία την παρουσίασε ως έναν «άνδρα που μάχεται με γυναίκες». Ορισμένοι υποστήριξαν πως πρόκειται για τρανς γυναίκα ή για ίντερσεξ άτομο, ωστόσο δεν ήρθε στο φως της δημοσιότητας κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Το επιχείρημα όσων διατύπωσαν τη θέση ότι η Ιμάν Κελίφ δεν θα έπρεπε να συμμετέχει στα γυναικεία αγωνίσματα «πάτησε» σε παλαιότερη τοποθέτηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (IBA) κατά την οποία η αθλήτρια δεν πληρούσε τα κριτήρια «επιλεξιμότητας για συμμετοχή σε γυναικείους αγώνες».
Η IBA, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ως παγκόσμιος φορέας της πυγμαχίας εδώ και χρόνια, δεν διευκρίνισε ποια είναι τα κριτήρια αυτά, ή σε ποιο τεστ υπέβαλε την πυγμάχο.
Σε κάθε περίπτωση, η Ιμάν Κελίφ έλαβε άδεια από τη ΔΟΕ για να αγωνισθεί στο «Παρίσι 2024», έχοντας εκπληρώσει «τις προϋποθέσεις συμμετοχής» περιλαμβανομένων «όλων των ιατρικών κανονισμών εν ισχύ».
Ο προηγούμενος αποκλεισμός της Κελίφ από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2023), βάσει απόφασης της IBA, ήταν αυθαίρετος, προσέθεσε η ΔΟΕ, καταδικάζοντας συγχρόνως την «απαράδεκτη» «ρητορική μίσους» προς το πρόσωπό της (περισσότερα εδώ).
Μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, η ίδια η Κελίφ υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να συμμετέχει στα γυναικεία αγωνίσματα. «Είμαι γυναίκα. Μια γυναίκα όπως κάθε άλλη γυναίκα. Γεννήθηκα γυναίκα, έζησα ως γυναίκα, αγωνίστηκα ως γυναίκα –δεν υπάρχει αμφιβολία», είχε τονίσει η 25χρονη, για να προσθέσει:
«Υπάρχουν εχθροί της επιτυχίας φυσικά. Και αυτό δίνει στην επιτυχία μου μια ιδιαίτερη γεύση εξαιτίας αυτών των επιθέσεων».
Ακολούθησαν οι νομικές ενέργειες από την πλευρά της. «Εχοντας μόλις κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, η πυγμάχος, Ιμάν Κελίφ, αποφάσισε να ηγηθεί ενός νέου αγώνα: αυτόν της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας και της τιμής», δήλωσε την Τετάρτη ο δικηγόρος της, Ναμπίλ Μπούντι, εξηγώντας ότι κατέθεσε καταγγελία για «ψηφιακό λιντσάρισμα» της εντολέως του.
Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Variety», στην καταγγελία γίνεται ειδική μνεία στον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του «X», Ιλον Μασκ, και τη συγγραφέα του «Χάρι Πότερ», Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, οι οποίοι είχαν διατυπώσει αρνητικά σχόλια για την Κελίφ. Αμφότεροι έχουν κατηγορηθεί για μισαλλόδοξες θέσεις και ρητορική μίσους, ρητορική κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων κ.λπ..