Χαρακτηριστικά δικαστικού θρίλερ έλαβε ξαφνικά η πολιτική κωμωδία με την επιχείρηση διάσωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ και με τα «παραιτούμαι – δεν παραιτούμαι», «σε διαγράφω – δεν σε διαγράφω» του Θανάση Παπαχριστόπουλου και του Πάνου Καμμένου. Τούτο διότι ο Νίκος Νικολόπουλος, ανεξάρτητος βουλευτής εκλεγμένος το 2015 με τους ΑΝΕΛ, κατέθεσε μήνυση στην Αστυνομία κατά του κ. Καμμένου για πιέσεις «και εκβιασμό».
Από το πρωί της Παρασκευής ήταν γνωστό ότι η μόνη λύση για να συνεχίσει ο κ. Καμμένος να απολαμβάνει τα προνόμια του αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος –και με δεδομένη τη διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου– ήταν είτε ο κ. Νικολόπουλος να επιστρέψει στο κόμμα, είτε να παραιτηθεί και να λάβει τη θέση του ο α’ επιλαχών των ΑΝΕΛ στο ψηφοδέλτιο Αχαΐας. Το γεγονός ότι ο κ. Νικολόπουλος είχε ανακοινώσει ότι θα κατεβεί υποψήφιος για τη δημαρχία στην Πάτρα, ευνοούσε ένα τέτοιο σενάριο (εδώ) και ασκούνταν οι σχετικές πιέσεις.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο κ. Καμμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον βουλευτή Αχαΐας.
Το τι ειπώθηκε μεταξύ τους μόνο οι δύο το γνωρίζουν.
Ωστόσο ο κ. Νικολόπουλος, έσπευσε το μεσημέρι στη ΓΑΔΑ και κατέθεσε μήνυση κατά του κ. Καμμένου, για εκβιασμό και πιέσεις. Ο ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε ότι ο κ. Νικολόπουλος έσπευσε με τον δικηγόρο του στη ΓΑΔΑ για να καταγγείλει ότι δέχεται πιέσεις από τον κ. Καμμένο, ενώ ο ΣΚΑΪ, επικαλούμενος αστυνομικές πηγές, ανέφερε ότι ο βουλευτής Αχαΐας κατέθεσε και στοιχεία (SMS και τηλεφωνικές κλήσεις).
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη σχηματίστηκε δικογραφία και διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα.
To ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Καμμένος έσπευσε λίγο αργότερα να δημοσιοποιήσει ένα από τα SMS που αντάλλαξε με τον κ. Νικολόπουλο. Και σε αυτό αναφέρει ότι ένας «Παππάς» μοιράζει κρατική διαφήμιση σε sites!
Σε κάθε περίπτωση, με τον κ. Παπαχριστόπουλο να διαγράφεται μετά την ψήφιση του πρωτοκόλλου υποδοχής στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας οι ΑΝΕΛ βρίσκονται με πέντε βουλευτές. Ομως ο Αριστείδης Φωκάς δεν υπολογίζεται καθώς είχε εκλεγεί με την Ενωση Κεντρώων και σε αυτό η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής ήταν σαφής (εδώ).
Στην αναζήτηση άλλης λύσης για να παρατείνει τον πολιτικό του χρόνο ως αρχηγός κόμματος, ο κ. Καμμένος βρήκε προφανώς τον κ. Νικολόπουλο, ιδρυτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και βουλευτή Αχαΐας επί σειρά ετών (1989-2007, 2009-έως σήμερα).
Ο κ. Νικολόπουλος όμως έχει αρνηθεί επανειλημμένα να επιστρέψει στους ΑΝΕΛ.
«Ανήκω στο κόμμα των Πατρινών. Στις 11 Φεβρουαρίου μια καινούργια παράταξη γεννιέται για τη Νέα Πάτρα. Ως εκ τούτου δεν προσχωρώ στους ΑΝΕΛ, με τους οποίους συνεργάστηκε το κόμμα μου στις τελευταίες εκλογές. Από τους ΑΝΕΛ δεν αποχώρησα, αλλά διεγράφην από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τους τον Νοέμβριο του 2015 μαζί με τον Στάθη Παναγούλη», είχε πει προ ημερών.
Οχι και από Γ. Λαζαρίδη – Δ. Καμμένο
Εξάλλου αρνητικοί στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν στους Ανεξάρτητους Ελληνες εμφανίστηκαν και οι Γιώργος Λαζαρίδης και Δημήτρης Καμμένος, δηλαδή οι δύο άλλοι εκλεγμένοι με τους ΑΝΕΛ ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές.
Ο κ. Λαζαρίδης, ερωτηθείς στη Βουλή από κοινοβουλευτικούς συντάκτες για το ενδεχόμενο νέας συνεργασίας του με τους Ανεξάρτητους Ελληνες απάντησε: «Παιδιά γύρισα σελίδα. Δεν μπορώ να επιστρέψω. Εγώ είμαι μηχανικός. Κι εμείς οι μηχανικοί όταν αποφασίζουμε να γυρίσουμε σελίδα τη διαβάζουμε πολύ καλά γιατί μετά δεν έχει επιστροφή».
Ανάλογη ήταν και η απάντηση του κ. Καμμένου. «Το έχω πει επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιστροφής Ούτε μία στο εκατομμύριο δεν πρόκειται να γυρίσω στους ΑΝΕΛ».