Ελλάδα και Τουρκία άνοιξαν μεν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους —μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και τις κινήσεις της Αθήνας η οποία έδειξε άμεσα τη συμπαράστασή της—, όμως τα θεμελιώδη προβλήματα παραμένουν. Αυτό έγινε σαφές τη Μ. Δευτέρα όταν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε στη αστεία όσο και επικίνδυνη τουρκική θεωρία περί κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.
Στην ουσία δε, ο Τσαβούσογλου έστειλε ένα μήνυμα στην Ελλάδα: Αν πάμε στη Χάγη θα πάμε με ανοιχτή ατζέντα, για όλα —θέση που φυσικά η Αθήνα απορρίπτει διαχρονικά, αναγνωρίζοντας μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.
«Στο Αιγαίο υπάρχει το ζήτημα των νησιών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, υπάρχουν οι παραβιάσεις στις οποίες έχω ήδη αναφερθεί» δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
«Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που από τα 6 μίλια διεκδικούν τα 10 μίλια, καθώς και κάποιες δηλώσεις σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Ολα αυτά τα θέματα είναι ζητήματα διαφορών που δεν επιλύονται εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα επιλύσουμε. Θα κάνουμε μία-μία διαβούλευση; Kατά την άποψη μου, πρέπει να τα συζητήσουμε όλα ως πακέτο. Διότι αν λύσουμε το ένα θέμα, στο άλλο θα συνεχιστεί η ένταση», προσέθεσε.
«Θα πάμε σε διεθνές δικαστήριο», επέμεινε, θέτοντας ως προϋπόθεση μία σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. «Και δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί, πρέπει να προσφύγουμε για όλα τα θέματα. Οσο δεν λύνουμε τα θέματα αυτά θα υπάρχει στο μεσοδιάστημα μια θετική ατμόσφαιρα, αλλά μετά θα γίνει κάποια παραβίαση, μετά κάποια αερομαχία, θα επικρατήσει ένταση στους αιθέρες και ίσως γίνει και κάποιο ατύχημα. Δηλαδή όλα μπορούν να συμβούν και αυτή η θετική ατμόσφαιρα να εξαφανιστεί σύντομα».
Τα ζητήματα στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, δήλωσε στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να ενεργήσουν ως έντιμοι μεσολαβητές, πρέπει να τηρούν πιο αντικειμενική στάση. Το πρόγραμμα F35 έχει ανασταλεί επί του παρόντος. Είδαμε ότι η διοίκηση έκανε μεγάλη προσπάθεια με τα F16. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, τα προβλήματα θα επιλυθούν, αλλά φαίνεται ότι δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το Κογκρέσο. Το παρατηρούμε και αυτό» πρόσθεσε.
Για την Αίγυπτο
Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις με την Αίγυπτο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Είπαμε ότι έχουμε αρχίσει να εργαζόμαστε για τον διορισμό των πρεσβευτών. Αφού συμφωνήσαμε με το Ισραήλ για τον επαναδιορισμό των πρεσβευτών, προσδιορίσαμε τα ονόματα. Επιτέλους φτάνουμε σε αυτό το στάδιο. Αυτό μπορούμε να το ανακοινώσουμε κατά την επίσκεψη του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Θα συζητήσουμε όταν φτάσει. Μας υποδέχτηκαν πολύ καλά στην Αίγυπτο. Η επίσκεψή μας ήταν εξαιρετικά θετική. Τώρα είναι η ώρα σιγά-σιγά να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα».