Ηταν ένα επιτυχημένο ταξίδι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του έξοδο από την Ελλάδα μετά το εθνικό lockdown για τον κορονοϊό, πήγε στο Ισραήλ για μια εξόχως σημαντική συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου αλλά και άλλους υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης –άλλωστε και ο ίδιος συνοδευόταν από ένα κλιμάκιο κορυφαίων υπουργών (Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κυριάκος Πιερρακάκης κ.ά).
Βέβαια, για τον τουρισμό ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι οι Ισραηλινοί θα αρχίσουν να έρχονται στη χώρα μας, αν όλα πάνε καλά, από την 1η Αυγούστου και όχι νωρίτερα όπως θα ήλπιζε ο παρών στην Ιερουσαλήμ Χάρης Θεοχάρης, αλλά και αυτό δεν είναι πρόβλημα. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι οι επισκέψεις προς την Ελλάδα να ξεπεράσουν το ρεκόρ των 1,2 εκατ. ατόμων και είναι γνωστό ότι πολλοί ισραηλίτες έρχονται στη χώρα μας όλον τον χρόνο, ιδίως με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.
Το θετικό ήταν η κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Νετανιάχου στην οποία αναφέρθηκε ότι «το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων».
Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ, ένας μεγάλος παίκτης της περιοχής με προνομιακή σχέση με τις ΗΠΑ, δηλώνει δημοσίως την πλήρη στήριξή του προς την Ελλάδα όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα, στην κοινή δήλωση αναφέρεται:
«Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στην μακρά και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα».
Στην ίδια δήλωση γίνεται επίσης κοινή αναφορά στην Υφαλοκρηπίδα και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.
«Ζητούμε το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών όσον αφορά την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο της Θάλασσας. Αντιτιθέμεθα εντόνως σε απόπειρες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων κατά τρόπο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις πολιτικές τους».
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, μιλώντας στους έλληνες δημοσιογράφους, ότι στις συζητήσεις του με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ έθεσε «τη μεγάλη εικόνα του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Eίναι δε χαρακτηριστικό ότι μέρος του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ ήταν και η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της Αμυνας και Ασφάλειας, με έμφαση στις κοινές αεροπορικές και ναυτικές δραστηριότητες, καθώς και στην προώθηση συνεργειών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Αυτά συζήτησαν ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον ισραηλινό αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας, Μπενιαμίν Γκατζ.
Σύμφωνα μάλιστα με μήνυμα του Μπενιαμίν Γκατζ, «το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο και αληθινό φίλο, και σκοπεύω να συνεχίσω να ενισχύω αυτήν τη σημαντική σχέση σε συνεχή συνεργασία με τον υπουργό».