Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι, για να συμμετάσχει στη διάσκεψη που διοργανώνει ο Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε στο κατώφλι του Μεγάρου Ελιζέ ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Η διεθνής συνάντηση για το ουκρανικό ζήτημα πραγματοποιείται με συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, κυρίως από τις χώρες της ΕΕ, έπειτα από πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες των γαλλικών ΜΜΕ την συμμετοχή τους έχουν επιβεβαιώσει 16 χώρες της ΕΕ πλην της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ισπανία και η Πολωνία. Θα συμμετάσχουν επίσης –αν και όχι σε επίπεδο αρχηγών-κρατών– οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Σουηδία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός αναμενόταν να επισημάνει στη διάρκεια της συνόδου ότι «η Ελλάδα στήριξε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή» και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της.
Δοθείσης της ευκαιρίας θα τονίσει ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη να απαντήσει στις προκλήσεις», αλλά και να «δει αυτή την πρόκληση και ως πρόκληση για την στρατηγική της αυτονομία. Πρόκληση που πρέπει να κερδηθεί στο μέλλον είναι και ο καλύτερος συντονισμός προς όφελος της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας».
Οι ίδιες πηγές θύμισαν πως ήδη «έχει αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ». «Αυτό που έχει σημασία τώρα», θα επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης, «είναι να διασφαλίσουμε ότι η στήριξη αυτή θα είναι αποτελεσματική. Οπως θα πρέπει να διασφαλίσουμε και την εφαρμογή των κυρώσεων».
Γαλλικές διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν από την πλευρά τους ότι λόγω της κλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας τον τελευταίο καιρό, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις, στόχος της συνάντησης είναι η επανεξέταση όλων των μέσων αποτελεσματικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά και η αποστολή μηνύματος προς την Μόσχα ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν είναι «κουρασμένοι», όπως συχνά η ρωσική προπαγάνδα αφήνει να εννοηθεί, αλλά «αποφασισμένοι να αποτρέψουν την επικράτηση της Ρωσίας στην πολεμική σύγκρουση που η ίδια ξεκίνησε».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία γίνεται σταδιακά «παράγοντας παγκόσμιας αποσταθεροποίησης», ότι η ευρωπαΐκή κοινή γνώμη θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο «τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε και πως μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα». Ανέφεραν, ωστόσο, ότι η συνάντηση δεν πρόκειται να καταλήξει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις και ότι ο βασικός της στόχος είναι η επιβεβαίωση της κοινής στρατηγικής όλων όσοι έχουν ταχθεί στο πλευρό της Ουκρανίας.
Την Κυριακή, μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου στο Παρίσι, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε διαμηνύσει εκ νέου, επ’αφορμής της συμπλήρωσης δύο ετών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ότι η έκβαση του πολέμου θα εξαρτηθεί από τη βοήθεια των εταίρων της χώρας.