Ενας μικρός πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας προέκυψε με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που τιμήθηκε ποικιλοτρόπως στην Ελλάδα. Η Τουρκία, η οποία ως γνωστόν αρνείται ότι διέπραξε αυτό το έγκλημα διαρκείας κατά εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στα χρόνια του Μεσοπολέμου, εξέδωσε μια προκλητική ανακοίνωση κατηγορώντας τη χώρα μας για «αβάσιμες και παράλογες δηλώσεις του ελληνικού κοινοβουλίου και των ελληνικών αρχών με πρόσχημα την επέτειο της 19ης Μαΐου 1919, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα» –η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και σφοδρή.
Η ελληνική διπλωματία κατηγόρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για «αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας» όσον αφορά τη Γενοκτονία των Ποντίων
Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπ. Εξωτερικών επεσήμανε πως η Τουρκία οφείλει -όπως όλοι- «να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ ανέφερε:
«Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.
Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών.
Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».