Με ένα κάλεσμα προς την Τουρκία, να ακολουθήσει τον δρόμο της Ιταλίας και τις Αιγύπτου που ύστερα από διάλογο κατέληξαν σε συμφωνία με την Ελλάδα για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, σχολίασε το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εξέλιξη που σημειώθηκε λίγο νωρίτερα στο Κάιρο, όπου ο Νίκος Δένδιας και ο Σάμεχ Σούκρι υπέγραψαν τη συμφωνία για τις ΑΟΖ (εδώ).
Από τη Χάλκη όπου περιόδευσε ο Πρωθυπουργός δεν κατονόμασε την Τουρκία αλλά μίλησε για έναν δρόμο στον οποίο θα πορευτεί η χώρα μας με όλους τους γείτονές της. «Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο», προσέθεσε με νόημα.
Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ήταν η εξής:
«Η επίσκεψή μου στην ακριτική Χάλκη, στη Δωδεκάνησο, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σήμερα, υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας.
Χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους.
Μία συμφωνία καθ’ όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Με την Αίγυπτο, όπως και πριν λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας.
Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο».