| LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Μήνυμα Μακρόν σε Νετανιάχου: Να σταματήσει το Ισραήλ να σκοτώνει μωρά και γυναίκες στη Γάζα

«Εκ των πραγμάτων, σήμερα βομβαρδίζονται άμαχοι. Αυτά τα μωρά, αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι ηλικιωμένοι βομβαρδίζονται και σκοτώνονται. Δεν υπάρχει κανένας λόγος γι' αυτό και καμία νομιμότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξή του στο BBC
Protagon Team

Σε μια κλιμάκωση της ρητορικής της Δύσης κατά των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας —και καθώς έχει ήδη εκφραστεί ανησυχία για το πόσο «δικαιολογούνται» τα χτυπήματα κατά αμάχων στο όνομα της «αυτοάμυνας» και της καταδίωξης των τρομοκρατών της Χαμάς— ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ «να σταματήσει να σκοτώνει μωρά και γυναίκες στη Γάζα» καθώς ο πόλεμος στην περιοχή έχει μπει πλέον στον δεύτερο μήνα.

Σε συνέντευξή του στο BBC από το Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο την Παρασκευή για βομβαρδισμούς «χωρίς αιτιολόγηση», τονίζοντας παράλληλα ότι στην παρούσα φάση «μια κατάπαυση του πυρός θα ωφελήσει το Ισραήλ».

Βέβαια, ο πρόεδρος της Γαλλίας καταδίκασε τις «τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς» και αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ «στην αυτοάμυνα». Ωστόσο, σημείωσε ότι το Παρίσι παροτρύνει το Ισραήλ «να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα».

Σε ερώτηση για το αν θα επιθυμούσε και άλλοι ηγέτες να συμμετάσχουν δημόσια στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ο Μακρόν απάντησε με νόημα: «Ελπίζω να το κάνουν».

Μιλώντας την επομένη της ανθρωπιστικής διάσκεψης για τη Γάζα που διεξήχθη στο Παρίσι, παρουσία και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Μακρόν δήλωσε ότι το «ξεκάθαρο συμπέρασμα όλων των κυβερνήσεων και των οργανισμών που συμμετείχαν στη σύνοδο ήταν πως δεν υπάρχει άλλη λύση από το να υπάρξει πρώτα μια ανθρωπιστική παύση. Αυτή θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε όλους τους πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με τους τρομοκράτες».

«De facto, σήμερα βομβαρδίζονται άμαχοι. Αυτά τα μωρά, αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι ηλικιωμένοι βομβαρδίζονται και σκοτώνονται. Δεν υπάρχει κανένας λόγος γι’ αυτό και καμία νομιμοποίηση. Γι’ αυτό και καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά o Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε στη συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο ότι δεν είναι ο ρόλος του να κρίνει αν έχει παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο από αυτές τις πράξεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.