Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση στην ψήφιση νέων μέτρων. Αυτό επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία που παραχώρησε το απόγευμα της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας τέλος στα σενάρια που ακούγονταν τις τελευταίες ημέρες ψήφιση νέων μέτρων από την αντιπολίτευση και ζητώντας από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να μην διανοηθεί να αναζητήσει συνενόχους «για τα δικά του λάθη».
«Ας τα ξεχάσει αυτά τα διλήμματα ο κ. Τσίπρας. Το δίλημμα πλέον είναι ένα: Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κοινωνία. Και αυτό πρέπει να απαντηθεί μόνο με εκλογές», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε κομματική εκδήλωση που διοργανώθηκε για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Μίλησε για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι «ποτέ η χώρα δεν έχει ξαναγνωρίσει πιο ανεύθυνη, πιο αδίστακτη και πιο επιζήμια κυβέρνηση» και επισημαίνοντας ότι τρεις λέξεις περιγράφουν τα πάντα: «ψέματα, ανικανότητα, φόροι».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και 12 μήνες και ότι για την καθυστέρηση ευθύνεται η κυβέρνηση η οποία «χάνει κεφάλαιο αξιοπιστίας» και «διαβάζει λάθος τους συσχετισμούς». Αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, όπου «όλοι ήταν απέναντί μας» υπενθυμίζοντας ότι «δεν ήταν η πρώτη φορά» και ότι «τα ίδια έκαναν το πρώτο 6μηνο του 2015 που μας κόστισε σχεδόν 90 δισεκατομμύρια και γύρισε πολλά χρόνια πίσω την οικονομία μας». Παράλληλα, τόνισε, «κάποιοι ακραίοι κύκλοι επαναφέρουν σενάρια Grexit. Και γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία».
Επανέλαβε την ανάγκη να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατό. «Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον της χώρας ας κάνει στην άκρη. Πάνω από τα δικά του πολιτικά συμφέροντα βρίσκονται τα συμφέροντα της Πατρίδας και του ελληνικού λαού. Αυτός τα έφερε ως εδώ τα πράγματα και αυτός θα πρέπει να τα διαχειριστεί», υπογράμμισε.
Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι ο κόσμος αλλάζει. «Αρχίζει να γυρίζει την πλάτη στις θεωρίες για εύκολες λύσεις. Ξέρει ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει με ένα νόμο και ένα άρθρο… Οι πολίτες είναι θετικοί σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες στηρίζουν την Συμφωνία Αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας. «Αυτήν την μεγάλη και συχνά σιωπηρή κοινωνική πλειοψηφία είμαστε έτοιμοι να εκφράσουμε. Τις δυνάμεις της λογικής, της ευθύνης, του εθνικού καθήκοντος». Δεσμεύτηκε για λιγότερους φόρους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μείωση του ΕΝΦΙΑ, σχολεία και πανεπιστήμια με μεγαλύτερη αυτονομία, σύστημα περίθαλψης με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα, αξιολόγηση στο δημόσιο για να επιβραβεύονται οι καλύτεροι υπάλληλοι και να ωφελούνται οι πολίτες κι επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.
«Εχω δεσμευθεί ότι το πρόγραμμά μας μπορεί να δημιουργήσει 120.000 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας το χρόνο. Όχι μερικής απασχόλησης. Όχι των 300 ευρώ. Ποιοτικές θέσεις, με μακροχρόνια προοπτική, με ανάλογες αμοιβές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Μήνυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, παραχώρησε μία ομιλία με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αποθήκη Δ’ του ΟΛΘ. Εστειλε ένα μήνυμα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας.
«Αν δεν πολεμήσουμε συστηματικά το ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και τη μισαλλοδοξία, θα είναι σαν να μην διδαχτήκαμε τίποτα από το Ολοκαύτωμα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «το Ολοκαύτωμα είναι ένα γεγονός μοναδικό στην Ιστορία του κόσμου», καθώς «τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την αγριότητα της σύλληψης και της εκτέλεσης του σχεδίου αφανισμού των Εβραίων στην Ευρώπη από τη ναζιστική Γερμανία».
Αναφερόμενος στη σημερινή «ταραγμένη» εποχή, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «οι κουρασμένοι και απογοητευμένοι άνθρωποι καταφεύγουν στα πιο βασικά ένστικτα για να ερμηνεύσουν τον κόσμο γύρω τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε μια εποχή όπου η πολιτική της “μετα-αλήθειας” γίνεται ο κανόνας και τα πραγματικά γεγονότα διαστρεβλώνονται με τεράστια ευκολία, έχουμε αυξημένη υποχρέωση να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική παρακαταθήκη του Ολοκαυτώματος».
Και η προσοχή πρέπει να δοθεί στη νέα γενιά. «Η αδράνεια σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν είναι αποδεκτή, ισοδυναμεί με σύμπραξη στο έγκλημα», είπε καλώντας «να προασπιζόμαστε, χωρίς περιστροφές, τα ανθρώπινα δικαιώματa να αγωνιζόμαστε για την ισότητα των ανθρώπων ανεξαρτήτως προέλευσης, αντίληψης, φύλου, χρώματος, θρησκείας, τρόπου ζωής».
Επεσήμανε ότι η 27η Ιανουαρίου θεσπίστηκε στην Ελλάδα ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος με καθυστέρηση. Τόνισε ότι ο βαθμός κατανόησης της ελληνικής κοινωνίας και ειδικά της νέας γενιάς για το τι πραγματικά συνέβη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης δεν είναι ικανοποιητικός. «Ο μέσος Ελληνας δεν γνωρίζει ότι το ποσοστό εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Ο,τι η ζωντανή εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ξεκληρίστηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Ο,τι μια βόμβα βούλιαξε ένα πλοίο, το οποίο μετέφερε στοιβαγμένους στα αμπάρια του, τους Εβραίους των Χανίων, με αποτέλεσμα να πνιγούν όλοι», υπογράμμισε, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
«Λιγοστεύουν πια οι επιζώντες που με ένα απλό σήκωμα του μανικιού τους έδειχναν ένα γαλαζωπό νούμερο στον αριστερό τους βραχίονα. Μπορούσαν να πουν την ιστορία τους χωρίς καν να ανοίξουν το στόμα τους. Τώρα, η ευθύνη για να κρατηθεί ζωντανή αυτή η μνήμη περνά στις επόμενες γενιές. Εμείς έχουμε την ευθύνη να αποκρούσουμε τις νέες φωνές μίσους και μισαλλοδοξίας που ξεπηδούν με ανησυχητική συχνότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Σήμερα», συνέχισε,«η συρρικνωμένη Εβραϊκή κοινότητα δεν κουβαλά μόνο τις δικές της οδυνηρές μνήμες. Βρίσκεται αντιμέτωπη και με την πραγματικότητα ενός αυξανόμενου αντισημιτισμού», είπε. «Δεν με φοβίζει μόνο το γεγονός ότι αρνητές του Ολοκαυτώματος κάθονται με αυταρέσκεια στα βουλευτικά έδρανα. Αυτούς τουλάχιστον τους ξέρουμε. Πιο πολύ με φοβίζει η απαξιωτική ματιά απέναντι σε όποιον επιλέγει να κυκλοφορεί με κιπά. Οι ασυνάρτητες θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται στα chat rooms του Διαδικτύου. Η αφοριστική εξίσωση μιας θεμιτής πιθανώς διαφωνίας με την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ με έναν ισοπεδωτικό αντισημιτισμό».
Παρέπεμψε στην πρόσφατη έρευνα του Anti-Defamation League για τα υψηλά ποσοστά αντιεβραϊκών αισθημάτων στη χώρα μας τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και με αυξημένα αντανακλαστικά, ώστε να αποκρούουμε με αυστηρότητα και κατηγορηματικά φωνές, εκδηλώσεις και πράξεις νοσταλγών της ναζιστικής θηριωδίας. Αλλά να πολεμήσουμε και τα πιο ανώδυνα στερεότυπα, τα οποία εύκολα μπορούν να εξελιχθούν προς το χειρότερο»