Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου την περασμένη Κυριακή στην Αντιόχεια | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ Δελτίο τύπου / POOL
Επικαιρότητα

Μήνυμα Δένδια: Ευπρόσδεκτη η αλλαγή τόνου εκ μέρους της Τουρκίας, αλλά…

Εξι ημέρες μετά την επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και τις αγκαλιές του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπ. Εξωτερικών περιγράφει το νέο πλαίσιο που δημιουργείται ύστερα από τρία χρόνια έντασης στα Eλληνοτουρκικά. Είναι όμως ιδιαίτερα προσεκτικός...
Protagon Team

Το πλαίσιο της επόμενης μέρας των ελληνοτουρκικών, όπως προέκυψε μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία, την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ελλάδας και την αποκλιμάκωση της έντασης —οι αγκαλιές του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνιστούν μια εικονογράφηση του νέου κλίματος— περιέγραψε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος φρόντισε να στείλει ένα προσεκτικό μήνυμα προς την Άγκυρα: «Δεν μπορούμε να συσχετίσουμε τη βοήθεια της Ελλάδας προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό με οποιεσδήποτε γεωπολιτικές εξελίξεις».

Ο κ. Δένδιας, ο οποίος την περασμένη Κυριακή επισκέφτηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία, συνοδευόμενος από τον τούρκο ομόλογό του, έδωσε συνέντευξη στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και στην Αλεξάνδρα Φωτάκη, σημειώνοντας ότι «η ύφεση στην ένταση που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε την τουρκική ρητορική μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου προσέγγισης».

«Μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή καταστροφή, της οποίας οι συνέπειες ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί σε όλη την έκταση και θα επισκιάζουν για καιρό τη ζωή στη γειτονική χώρα. Η παρουσία μου στην Τουρκία, η πρώτη επίσκεψη ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, απορρέει από την αυτονόητη θέλησή μας να εκδηλώσουμε την αμέριστη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον τουρκικό λαό και να διαβεβαιώσουμε για την ειλικρινή πρόθεσή μας να συνεχισθεί με κάθε τρόπο η παροχή βοήθειας, σε διμερές επίπεδο και με την ιδιότητα της Ελλάδας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο κ. Δένδιας, ο οποίος, πάντως, σε ερώτηση αν βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα σελίδα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός: είναι μεν ευπρόσδεκτη η αλλαγή τόνου και ρητορικής της Άγκυρας, αλλά το περιβάλλον παραμένει σύνθετο.

Ανέφερε συγκεκριμένα ο υπ. Εξωτερικών:

«Η προθυμία με την οποία η ελληνική πολιτεία και κοινωνία έσπευσαν να συντρέξουν τη γειτονική χώρα και, αντίστοιχα, η ευγνωμοσύνη με την οποία η τουρκική κοινωνία δέχθηκε αυτή τη συνδρομή αναδεικνύουν θεμελιώδεις παραμέτρους, τις οποίες δεν πρέπει να λησμονούμε: την εγγύτητα των δύο λαών και την ακλόνητη προσήλωση της χώρας μας στη στήριξη προς τον τουρκικό λαό κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη.

»Θα μου επιτρέψετε, ωστόσο, να παρατηρήσω ότι πόρρω απέχει από μία ρεαλιστική προσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δεν μπορούμε να συσχετίσουμε τη βοήθεια της Ελλάδας προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό με οποιεσδήποτε γεωπολιτικές εξελίξεις, είτε με οποιαδήποτε προσπάθεια ή διαφορά. Οπωσδήποτε, συγκρατώ με προσοχή τη δήλωση του ομολόγου μου, του φίλου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών μας (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) μέσω διαλόγου.

»Η αλλαγή τόνου εκ μέρους της Τουρκίας, μετά από τρία χρόνια έντασης, είναι ευπρόσδεκτη. Επιτρέπει δε σχετική αισιοδοξία για το ενδεχόμενο μιας μετατόπισης από ένα αναθεωρητικό “υπόδειγμα” διμερών σχέσεων, σε κλίμα καλής γειτονίας που θα διέπεται από σεβασμό σε θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

»Δεν θα πρέπει, όμως, να λησμονούμε ότι βρισκόμαστε πάντα σε ένα σύνθετο περιφερειακό περιβάλλον και σε περίοδο πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει και της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Οπωσδήποτε, η ύφεση στην ένταση που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε την τουρκική ρητορική μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου προσέγγισης».