Ο Τζο Μπάιντεν μιλά στον δημοσιογράφο Σκοτ Πίλι της εκπομπής «60 minutes» | YouTube
Επικαιρότητα

Μήνυμα Μπάιντεν στον Νετανιάχου: «Η ανακατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ θα είναι μεγάλο λάθος»

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό να μην επιχειρήσει να επιβάλει ξανά κατοχή στον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς οι απεχθείς πράξεις της Χαμάς «δεν εκπροσωπούν τον λαό», και πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρχει ένα μονοπάτι για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους»
Protagon Team

Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε «την ξεκάθαρη βαρβαρότητα» της Χαμάς, αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρξει ένα μονοπάτι προς τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους».

Ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS, είπε: «Κατά τη γνώμη μου αυτό που έγινε στη Γάζα είναι ευθύνη της Χαμάς και τα ακραία στοιχεία της Χαμάς δεν εκπροσωπούν όλον τον παλαιστινιακό λαό. Και νομίζω ότι θα ήταν λάθος του Ισραήλ να καταλάβει πάλι τη Γάζα».

Το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2005 και ενώ ο Μπάιντεν υποστηρίζει τη διάλυση της Χαμάς, η κυβέρνησή του παραμένει σταθερά υπέρ της λύσης των δύο κρατών. «Πρέπει να υπάρχει Παλαιστινιακή Αρχή. Πρέπει να υπάρχει ένα μονοπάτι για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους», είπε, σύμφωνα με την Telegraph.

Τα σχόλια του Μπάιντεν μεταδόθηκαν λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν ανακοίνωσε ότι η Αμερική στέλνει και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή, ενώ αυξάνει και των αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών της σε 100.

Τουλάχιστον 30 αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Κυριακή. Άλλοι 13 αμερικανοί υπήκοοι αγνοούνται.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να απελευθερώσουν τους αμερικανούς ομήρους που είναι ακόμη ζωντανοί.

Ωστόσο, απέκλεισε την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. «Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο. Το Ισραήλ έχει μια από τις καλύτερες μαχητικές δυνάμεις», είπε.

Οσο το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα με πυραύλους, ο Μπάιντεν είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση ήταν δικαιολογημένη. «Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά. Το Ισραήλ κυνηγά μια ομάδα ανθρώπων που έχουν εμπλακεί σε βαρβαρότητες που είναι συναφείς με το Ολοκαύτωμα», είπε.

«Και έτσι, νομίζω ότι το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει. Πρέπει να κυνηγήσουν τη Χαμάς. Η Χαμάς είναι ένα σωρό δειλοί. Κρύβονται πίσω από τους αμάχους». Ο Μπάιντεν εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το Ισραήλ θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αποφύγει τους θανάτους αθώων ανθρώπων.

Παρά την υποστήριξη του Ιράν προς τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, ο Μπάιντεν είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν «αυτήν τη στιγμή» ότι η σιιτική εξτρεμιστική οργάνωση του Λιβάνου βοήθησε στον σχεδιασμό της επίθεσης. Ωστόσο, προειδοποίησε το Ιράν και την Χεζμπολάχ να μην κλιμακώσουν τον πόλεμο.

Με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν επίσης την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας, ο Μπάιντεν δήλωσε βέβαιος ότι η Αμερική μπορεί να αντιμετωπίσει και τις δύο συγκρούσεις.

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για όνομα του Θεού, το πιο ισχυρό έθνος στην Ιστορία, όχι στον κόσμο, στην Ιστορία του κόσμου», κατέληξε.