Μήνες, όχι μόνο κάποιες εβδομάδες, αναμένεται διαρκέσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Καθημερινή. «Θα ήθελα να βιαστούμε, αλλά δεν μπορούμε, μιλάμε για μήνες παρά για εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup. Αυτή η τοποθέτησή του έγινε σε δημοσιογράφους στην Ολλανδία, με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα του και της συνάντησης της ολλανδικής κυβέρνησης με την Κομισιόν.
Ερωτηθείς για τον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Ντάισελμπλουμ, αφού ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή μπορεί -επισήμως- να μην εμπλέκεται αλλά πρακτικά συμβαίνει, πρόσθεσε ότι ο διεθνής οργανισμός έχει την πρόθεση να επιστρέψει ενεργά στο πρόγραμμα, εάν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει: δηλαδή, η «σοβαρή μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους».
Σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό είπε ότι δεν την έχει δει ακόμη και πως σε κάθε περίπτωση πρώτα θα συζητηθεί η πρόταση σε επίπεδο Θεσμών και μετά θα έρθει σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει αρκετά θέματα, στα οποία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών. Η θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης θα φέρει τις επόμενες δόσεις του δανείου, όπως είπε, και υπενθύμισε ότι έπειτα από αυτή τη διαδικασία θα έχουμε τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και την πώληση στεγαστικών και καταναλωτικών «κόκκινων» δανείων σε ειδικά funds.
Αυτό, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, αναμένεται να είναι και το πρώτο σημείο όπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκτιμήσει αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο Μνημόνιο. Την ίδια στιγμή τόνιζε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, ενώ, ευρωπαίοι αξιωματούχοι -όπως ο Κλάους Ρέγκλινγκ- έχουν υπερτονίσει ότι αυτό που προέχει είναι ο συμβουλευτικός ρόλος του Ταμείου, παρά ο χρηματοδοτικός. Εκείνος, δηλαδή, που προϋποθέτει και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων που συνοδεύουν τα δάνειά του. Και, βέβαια, λόγω της σκληρής στάσης που τηρεί το ταμείο σε αρκετά σημεία-μέτωπα της διαπραγμάτευσης.
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως επειδή χρειάστηκαν 20 δισ. ευρώ λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, αυτό σηματοδοτεί ότι θα μειωθεί αντίστοιχα και το συνολικό ποσό των 86 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία του τρίτου προγράμματος.
Εδώ, η στιγμή που ο πρόεδρος του Eurogroup μιλούσε για όλα τα παραπάνω στους δημοσιογράφους
Στις Βρυξέλλες, πάντως, εκτιμούν ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο υπό την προϋπόθεση ότι οι συζητήσεις θα κυλήσουν ομαλά, δηλαδή χωρίς εμπλοκή. Το βέβαιο είναι, όπως διευκρίνιζε πηγή της Ευρωζώνης, ότι η ελληνική πρόταση δεν αναμένεται να απασχολήσει διεξοδικά την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, στις 14 Ιανουαρίου. Απλώς, με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα προβεί σε μια ενημέρωση των ομολόγων του.
Στην παρούσα φάση, η πρόταση της κυβέρνησης αξιολογείται από τους Θεσμούς, μια αξιολόγηση που γίνεται σε βάθος και θα πάρει αρκετές μέρες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναφορικά με την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν επιβεβαίωσε σήμερα την πληροφορία που προέρχεται από το ΔΝΤ για έλευση των επικεφαλής στις 18 Ιανουαρίου.
Ο καθορισμός της ημερομηνίας, που θα είναι εντός του δεύτερου 15νθήμερου του Ιανουαρίου, αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες μέρες μέχρι το Εurogroup της προσεχούς Πέμπτης.