526
Ειρηνική διαδήλωση στη Μινεάπολη την Δευτέρα, μετά το τέλος των αγορεύσεων από τις δύο πλευρές στη δίκη | REUTERS/Nicholas Pfosi

Μινεάπολη: Η ώρα των ενόρκων και της ετυμηγορίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2021, 12:28
Ειρηνική διαδήλωση στη Μινεάπολη την Δευτέρα, μετά το τέλος των αγορεύσεων από τις δύο πλευρές στη δίκη
|REUTERS/Nicholas Pfosi

Μινεάπολη: Η ώρα των ενόρκων και της ετυμηγορίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2021, 12:28

Η ώρα της κρίσης έφτασε για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, που συντάραξε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Μάιο του 2020, προκαλώντας επί μήνες μαζικές διαδηλώσεις και φέρνοντας στην επιφάνεια το θέμα των φυλετικών διακρίσεων.

Από το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), οι ένορκοι στη δίκη του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, που κατηγορείται για τη δολοφονία του μαύρου Φλόιντ, αποσύρθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δικαστηρίου της Μινεάπολης, αφού άκουσαν μάρτυρες, ειδικούς και δικηγόρους επί τρεις εβδομάδες.

Η Μινεάπολη και πολλές ακόμα πόλεις αυξάνουν από χθες τα μέτρα ασφαλείας, καθώς προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο νεών διαδηλώσεων, αν η απόφαση δεν είναι καταδικαστική για τον Σόβιν, ο οποίος γονάτισε πάνω στον Φλόιντ επί εννιάμισι λεπτά, προκαλώντας τον θάνατό του.

Επικαλούμενος την απειλή ταραχών, ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Γουόλτς, κήρυξε προληπτικά τη Μινεάπολη σε κατάσταση εκτάκτουκ ανάγκης και ζήτησε ενισχύσεις από άλλες πολιτείες.

Τόνισε ότι οι αστυνομικοί στην πόλη έχουν εξουθενωθεί, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεσπάσει νέες διαμαρτυρίες μετά τη δολοφονία ενός άοπλου Αφροαμερικανού από αστυνομικό στο προάστιο Μπρούκλιν Σέντερ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γουόλτς δήλωσε ότι είναι απαραίτητες «διαρθρωτικές αλλαγές» προκειμένου να προστατευθούν οι Αφροαμερικανοί και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι ταραχές να προκαλέσουν χάος. Πρέπει να προστατεύσουμε ζωές και περιουσίες».

Τοπικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι έχουν δώσει έμφαση στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, περικυκλώνοντας το δικαστικό μέγαρο με συρματόπλεγμα και αναπτύσσοντας την Εθνοφρουρά.

Οι αστυνομικοί της Μινεσότα δέχονται επικρίσεις επειδή συνέλαβαν και χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού εναντίον δημοσιογράφων στη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στο Μπρούκλιν Σέντερ. Η διοίκηση της αστυνομίας δεσμεύθηκε το Σάββατο ότι θα πάψει να συλλαμβάνει και να χρησιμοποιεί βία εναντίον των μελών του Τύπου που καλύπτουν τις διαδηλώσεις.

Επίσης η αστυνομία δέχθηκε να σταματήσει να φωτογραφίζει των δημοσιογράφων και των διαπιστεύσεών τους και να μην τους λένε σε ποιο σημείο θα πρέπει να στέκονται.

Το κτίριο της εφημερίδας Star Tribune της Μινεάπολης ενισχύεται από προστατευτικό φράκτη, ενόψει της ετυμηγορίας
Πόλεις σε συναγερμό

Στην Ουάσινγκτον, η Εθνοφρουρά ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί περίπου 250 μέλη της για να βοηθήσουν την αστυνομία να κλείσει δρόμους ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης.

Ο διοικητής της αστυνομίας της πόλης της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η αστυνομία, που έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων πέρυσιε, προετοιμάζεται εδώ και ημέρες για την ανακοίνωση της απόφασης της δίκης και συνεργάζεται με τοπικούς ηγέτες, κληρικούς και οργανώσεις πολιτών.

Στο Σικάγο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις και ακύρωσε τα ρεπό των αστυνομικών πολλών μονάδων. Ο κυβερνήτης του Ιλινόι, Τζ. Μπ. Πρίτζκλερ δήλωσε ότι έχει κινητοποιήσει 125 μέλη της Εθνοφρουράς.

Πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις στο Σικάγο και αλλού έχουν βάλει προστατευτικά καλύμματα στα παράθυρά τους εν αναμονή πιθανών ταραχών.

Στη Φλόριντα, ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, Ρικ ΝτεΣάντις, υπέγραψε τη Δευτέρα νόμο κατά των ταραχών, το οποίο προβλέπει την επιβολή αυστηρότερων ποινών για όσους συμμετέχουν σε βίαιες διαδηλώσεις, επισημαίνοντας ότι αναμένει ταραχές ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη Σόβιν.

Βάσει της νέας νομοθεσίας, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να κρατά προφυλακισμένους όσους συλλαμβάνονται να συμμετέχουν σε βίαιες ταραχές μέχρι την πρώτη τους εμφάνιση στο δικαστήριο και θεσπίζει καινούργια αδικήματα για όσους οργανώνουν βίαιες διαδηλώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...