Oταν Αρχές της Γάνδης πρότειναν ως «πράσινη» απάντηση στη σπατάλη των εορτών την αξιοποίηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων για προσθήκη γεύσης στο βούτυρο και τις σάλτσες, η ιδέα φάνηκε καταπληκτική σε πολλούς.
Εξάλλου, οι Σκανδιναβοί χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια τα έλατα στη μαγειρική τους και η ιδέα να ανακυκλώνουμε ένα μέρος των χριστουγεννιάτικων δέντρων για την παρασκευή τροφίμων είναι πολύ της μόδας μεταξύ των περιβαλλοντολόγων, σημειώνουν οι Times.
Ωστόσο, σε μία από τις πιο ασυνήθιστες κυβερνητικές προειδοποιήσεις, η υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων του Βελγίου (FASFC) προειδοποίησε το κοινό: Μην τρώτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας!
Η συμβουλή σε ορισμένες συνταγές της Γάνδης για τη χρήση του kerstboom (έτσι ονομάζεται το χριστουγεννιάτικο δέντρο στα φλαμανδικά) σε πικάντικο βούτυρο ελάτης, βρήκε κάθετα αντίθετη την FASFC, ιδιαίτερα όταν η πόλη παρέπεμψε τους καταναλωτές σε έναν ιστότοπο που έγραφε ότι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι ασφαλή για κατανάλωση.
«Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν ανήκουν στην τροφική αλυσίδα», είπε η Ελέν Μποντέ, εκπρόσωπος του FASFC, σημειώνοντας ότι η χρήση φυτοφαρμάκων σε αυτά είναι υψηλότερη από τα όρια που επιβάλλονται για τα τρόφιμα.
«Τα φυτοφάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται με την προϋπόθεση ότι τα δέντρα δεν προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους. Επίσης, δεν υπάρχουν μέγιστες τιμές και δεν διενεργούμε κανέναν έλεγχο. Τα δέντρα που προέρχονται από την άγρια φύση στη Σκανδιναβία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τα δέντρα που καλλιεργούνται εδώ», εξήγησε η Μποντέ στους Times.
Στη Σκανδιναβία υπάρχουν πολλές συνταγές που περιλαμβάνουν βελόνες έλατου ή πεύκου, οι οποίες αποξηραίνονται για να χρησιμοποιηθούν ως αρωματικά συστατικά σε ένα πικάντικο βούτυρο που συνοδεύει το χοιρινό ή το ελάφι.
Οι συνταγές που «ανακυκλώνουν» χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν διαδοθεί από σεφ όπως ο Ρενέ Ρετζέπι, του διάσημου εστιατορίου Noma της Κοπεγχάγης, το οποίο έχει τρία αστέρια Michelin. «Ενα δέντρο είναι κάτι περισσότερο από ένα σύμβολο ή ένα διακοσμητικό στοιχείο: Είναι νόστιμο φαγητό», έγραψε ο Ρετζέπι το 2010.
Οι καλλιεργητές χριστουγεννιάτικων δέντρων βλέπουν τώρα την ευκαιρία να προωθήσουν στην αγορά δέντρα με χαμηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας των τροφίμων.
«Χριστουγεννιάτικα δέντρα στο φαγητό μας; Ισως υπάρχει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο σε αυτό», είπε στην εφημερίδα De Standaard ο Ζεράλντ ντε Βούτερς από το φυτώριο Greencap του Δήμου Λίμπιν. Το συγκεκριμένο φυτώριο είναι από τους μεγαλύτερους καλλιεργητές ελάτων στην Ευρώπη.
«Στα δικά μας χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν υπάρχουν περισσότερα φυτοφάρμακα από όσα βρίσκονται στο μαρούλι που βάζετε στη σαλάτα σας», πρόσθεσε.