«Κύριε πρόεδρε, πότε η αληθινή Ρωσία θα γίνει σαν κι αυτήν που βλέπουμε στην τηλεόραση;», το μήνυμα που φαίνεται στην οθόνη πίσω από τη δημοσιογράφο | Twitter
Επικαιρότητα

«Μην κατέβετε για πρόεδρος! Αφήστε τους νέους»: Τα επικριτικά μηνύματα στην οθόνη του Πούτιν

Επιθετικές ερωτήσεις που απηύθυναν ρώσοι πολίτες στον πρόεδρό τους, στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση, αλλά και στο τηλεοπτικό στούντιο. «Σαμποτάζ» ή απόπειρα να φανεί ότι υπάρχει ελευθερία λόγου στη Ρωσία;
Protagon Team

Το περίεργο δεν είναι ότι κάποια από τα δύο εκατομμύρια μηνύματα που έστειλαν ρώσοι πολίτες στον Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, ήταν επικριτικά εναντίον του, αλλά το γεγονός ότι εμφανίστηκαν σε απευθείας μετάδοση, στη γιγαντοοθόνη που φαινόταν πίσω από τον ρώσο πρόεδρο.

Κάποιοι από τους τηλεθεατές που παρακολούθησαν την καθιερωμένη μαραθώνια συνέντευξη Τύπου, αμφισβήτησαν ευθέως τα λεγόμενα του Πούτιν, για την εισβολή στην Ουκρανία ή για την ακρίβεια.

«Γιατί η δική σας “πραγματικότητα” έρχεται σε αντίθεση με τη δική μας;», έγραφε ένα μήνυμα, όπως σημείωσε η Telegraph.

Ενα άλλο μήνυμα επέκρινε την μηχανή προπαγάνδας του Κρεμλίνου. «Κύριε πρόεδρε, γιατί η πραγματική Ρωσία διαφέρει από εκείνη που προβάλλεται στην τηλεόραση;», ανέφερε.

Ενα τρίτο είχε στόχο την υποψηφιότητά του για πέμπτη προεδρική θητεία: «Μην θέσετε υποψηφιότητα για άλλη μια θητεία ως πρόεδρος. Κάντε χώρο για τους νέους!».

Ενα μήνυμα φάνηκε να διακωμωδεί τη μηχανή προπαγάνδας του Κρεμλίνου.

«Γεια σας. Πότε θα είναι δυνατόν να μετακομίσουμε στη Ρωσία για την οποία μας λένε στο Κανάλι Ένα;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενας άλλος πολίτης ήταν σίγουρος εκ των προτέρων ότι το μήνυμά του δεν θα προβληθεί στην οθόνη: «Αυτή η ερώτηση δεν θα προβληθεί! Θα ήθελα να μάθω, πότε ο πρόεδρός μας θα δώσει προσοχή στην ίδια του τη χώρα; Δεν έχουμε εκπαίδευση, δεν έχουμε υγειονομική περίθαλψη. Η άβυσσος βρίσκεται μπροστά μας…».

Ο Πούτιν δεν φάνηκε να δίνει σημασία στα μηνύματα, η εμφάνιση των οποίων πρέπει να ήταν προσχεδιασμένη, σύμφωνα με τον Guardian.

Ενας ρώσος πολιτικός επιστήμονας δήλωσε ότι μπορεί να έγινε σκόπιμα για να δημιουργηθεί μια ψευδής εντύπωση για ελευθερία του λόγου στη Ρωσία.

Διαφορετική άποψη είχε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ένας εξόριστος αντιπολιτευόμενος επιχειρηματίας: «Προφανώς, όποιος τις φιλτράρει, άφησε να περάσουν κάποιες άβολες ερωτήσεις», είπε.